Otvorena konferencija koja se bavi problematikom stare gradske jezgre

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Petar Ipšić, DD
Konferencija pod nazivom 'From EU policy to local level in urban planning' u sklopu EU projekta 'EUPLETT' otvorena ju jutros u hotelu Valamar Lacroma. U organizaciji razvojne agencije DURA i Grada Dubrovnika održavat će se do 22. svibnja. 

Konferenciju su otvorili zamjenik gradonačelnika Željko Raguž i direktorica DURA-e Andrea Novaković.  

Željko Raguž sudionike konferencije je ukratko upoznao sa značajem povijesnog i današnjeg Dubrovnika. –'Dubrovnik je od davnina poznat po poduzetništvu i svojoj ekonimskoj moći, danas je najsjanija zvijezda hrvatskog turizma, a investicijska klima je pozitivna', rekao je Raguž.

Ispred DURA-e, koja je partner na projektu EUPLET nazočnima se obratila Andrea Novaković. Direktorica razvojne agencije Grada Dubrovnika izrazila je nadu da će zaključci koji će biti doneseni nakon trodnevne konferencije biti korisni za daljnji rad na projektu.

Konferencija se bavi problematikom stare gradske jezgre, odnosno planom upravljanja starom gradskom jezgrom obrađujući teme: ekstremna sezonalnost, gentrifikacija, nedostatak inkluzivnih javnih politika usmjerenih na građane, problemi s javnim prostorom, socijalna ekskluzivnost i slično.

Svrha konferencije je otvaranje dijaloga o navedenim temama i razmjena iskustva s projektnim partnerima, a sve s ciljem stvaranja podloge za izradu plana upravljanja i studije koja bi prethodila izradi DPU-a (detaljnog plana uređenja).

U sklopu konferencije, osim navedenih tema i radionica koje su planirane tijekom tri dana, održat će se predavanje i diskusija na teme: važnost  i uloga EU politike, demokratski procesi  i osvrt na lokalne parlamentarne izbore.

Tijekom konferencije stručnjaci iz oblasti demografije, urbanog planiranja, arhitekture, sociologije, ekonomije i ostalih oblasti važnih za ovu temu predstavit će primjere dobre prakse modela i procesa obnove povijesnih gradova, ali isto tako ukazati na probleme vezane za promjene u povijesnim gradovima koje zahtijevaju nove aktivne politike i strategije za njihovo očuvanje, obnovu i održivi razvoj.

Partneri na projektu su : Falkenberg (Švedska), Schouwen-Duiveland (Nizozemska),  Koege (Danska) i Ballymena (Velika Britanija).

Sljedeći partnerski sastanak održat će se početkom listopada 2014 u Schouwen-Duiveland u Nizozemskoj.

Petar Ipšić/DURA

Popularni Članci