'

Otvoren je jubilarni, 20. Le Petit Festival du Theatre (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Željko Tutnjević
Sinoć je u Atelieru Pulitika, Umjetničke galerije Dubrovnik, na tvrđavi svetog Ivana otvoren jubilarni, 20. Le Petit Festival du Theatre.

Otvorili su ga Vinko Mario Prizmić, osnivač, pokretač i neumorni "motor" malog, a velikog festivala, i Tonko Smokvina, ravnatelj UGD.

Tom je prigodom otvorena i međunarodna izložba Za ljepotu Mašte, primijenjenih i likovnih radova, umjetnika iz Belgije, Češke, Francuske, Irana, Italije, Njemačke, Slovenije, Španjolske, Švedske, Rusije i jednog nepoznatog renesansnog umjetnika. Zanimljivo je bilo i piće dobrodošlice, boca tequile, koju je u ime glumca Georgea Clooneya, koji  je LPFT - u poslao, otvorila njegova prijateljica Linda Kal Sander, obzirom da zbog snimanja novog filma, premda se nadao stići, popularni glumac nije i osobno mogao doći u Dubrovnik.

Izložbu je moguće razgledati do 8. srpnja u radno vrijeme ateliera Pulitika.

Festival se nastavlja 3. srpnja u 21 sat u Art radionici Lazareti, gdje će biti na vrlo neuobičajen, i u Dubrovniku još do sada sigurno neviđen, način otvorena izložba Dvadeset godina Le Petit Festivala kroz objektive Željka Tutnjevića.

Iz programske "knjižice":

"Fotograf staroga kova, ali i novih ideja koje očaravaju. Jer njegovi drski i nježno romantični “click-click-click” imaju talent dječaka koji voli istraživati… Kroz dvadeset ljeta on je vjerno, poput krijeposne žene kapetana, pratio i istraživao ovaj Mali festival, onim iskušenjima koje je krijepilo drevne moreplovce. Dođite, da još jednom osjetite čar ovog putovanja koje traje već dvadeset godina."

Program potom "seli" u Knežev dvor, gdje će 5. srpnja u 21.30 biti izveden program Iz tuđine, na kojem će nastupiti Dubrovački kavaljeri i Ljiljana Lišković.

Najavljen je ovako:

"Dubrovački kaveljeri izvode svoj najnoviji program “Iz tuđine”. Operna sopranistica Ljiljana Lišković pojavljuje se kao solistkinja koja plovi glazbenim putovanjima folkora, klasike i moderne muzike. Cijeli koncert je prožet dalmatinskim folkornim korijenima i inovativnom hrvatskom simfonijom koja istražuje hitove klasičnih skladatelja, moderne internacionalne glazbe, pa čak i veoma dirljivu, metafizičku poeziju Anke Petričević (Sestre Marije od Presvetoga srca) i njene sestre Anđelke Petričević Čenić", majke Josipa Čenića iz Dubrovačkih kavaljera.
Dan kasnije 6. srpnja, s početkom u 21.30 sati Knežev Dvor će ugostiti koncert Voila a la Travershe, francuska glazbena priča, Nera Stipičević i Travershe.
Iz programske najave:

"Ljepota mašte u Dvoru. Zamislite. Četiri mušketira…Tomislav Parmać na klaviru, Mirko Prišlin i gitara, Petar Haluza sa violinom, Neven Šverko i njegov cello, te ona kao da je pobjegla iz romana Alexandra Dumasa, tajanstvena i vazda intrigantna Nera Stipičević će vas ukrasti… Pripovjedačkim ushitom novih načina iscjeliteljske energije koju krije samo divota iskonskog stvaralaštva. Ti romantični lupeži će vam pokloniti ono najljepše što ima francuska klasična i suvremena muzika i poezija."
20. le PetitFestival du Theatre završava u Kneževom dvoru 7. srpnja, koncertom Plavi nomadi svjetskog jazza, Sophia Charai i Rehann Duplessy, koji počinje, kako to Vinko voli reći,  2 i po sata prije ponoći.
O tom koncertu u programu piše:

"Sophia Charai i njen devetnaestogodišnji sin, pijanist i pjesnik, Rehann Duplessy. Njegova glazba izvire iz jazza, bluesa, Brazila – on će pratiti glas svoje majke po svjetskim drumovima jazza, a ona će izvoditi pjesme na arapskom, engleskom, francuskom, španjolskom, portugalskom…Kao uvijek tražeći energetsku i duhovnu dimenziju zvuka."

Snimio i priredio: Željko Tutnjević

Popularni Članci