Otvoren deveti Sabor hrvatskih graditelja u Cavtatu: "Održiva gradnja postaje sve važnija"

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Deveti Sabor hrvatskih graditelja u organizaciji Hrvatskog saveza građevinskih inženjera otvoren je danas u Hotelu Croatia u Cavtatu. 

Tema ovogodišnjeg kongresa  koji se održava od 21. do 24. travnja je „Hrvatska graditeljska izvrsnost“, a stručni skup je u uvodnom dijelu pozdravio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, dok je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica sudjelovao u jednom od panela.

Ovom prigodom, gradonačelnik Franković osvrnuo se na tisućljetnu povijest dubrovačke arhitekture i tradicije gradnje koji u današnje vrijeme postavljaju izazov zaštite baštine pod utjecajem turizma, ali i izazov širenja zona stanovanja u iznimno ograničenom i uskom prostoru.

„Donoseći nove prostorno-planske okvire i pomno promišljajući urbani razvoj Dubrovnika nudimo rješenja i na tom polju. Održiva gradnja postaje sve važnija u svijetu koji se suočava s izazovima poput klimatskih promjena i ograničenih resursa, a uloga građevinskih inženjera time je presudna. Stoga, ovaj Sabor nije samo prilika za razmjenu znanja i iskustava, nego i platforma za poticanje suradnje i inovacija u urbanom planiranju i gradnji. Hvala vam što ste danas ovdje i što doprinosite razvoju svoje struke. Neka vaši razgovori budu plodonosni, a vaši ciljevi jasni - ostvariti hrvatsku graditeljsku izvrsnost kroz održivu gradnju“, poručio je gradonačelnik Franković.

U sklopu programa održana je panel diskusija „Hrvatsko graditeljstvo 2050: usklađivanje nacionalne prometne strategije s prometnom politikom EU-a“, na kojoj je sudjelovao predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

Skupu se obratio i potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, državni tajnik Ministarstva prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj i u ime domaćina predsjednica Hrvatskog saveza građevinskih inženjera Mirna Amadori.

Popularni Članci