OTKRIVAMO Protiv arhitektice Jelice Peković inspekcija podnijela optužni prijedlog sudu zbog brojnih nepravilnosti na dubrovačkim gradilištima!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Montaža Vedran Jerinić/Dubrovniknet, Goran Mratinović
Na čak šest dubrovačkih gradilišta gdje su se izvodili radovi na kulturnoj baštini inspekcija je utvrdila brojne nepravilnosti, od neimanja građevinske dozvole pa nadalje. Zbog izrade projekata protivno propisima inspekcija je protiv arhitektice Jelice Peković podnijela optužni prijedlog prekršajnom sudu u Dubrovniku

Rekonstrukcija Peskarije, gradnja apartmana na Pločama tvrtke In Trend vlasnika Mirka Obrvana, također na Pločama rekonstrukcija objekta investitora Mije Rešetar, kuća Benković-Bumbić investitora Miha Glavića, Restićev ljetnikovac u Susjepanu, ljetnikovac Kaboga Zec u Gružu – svim ovim građevinskim projektima zajedničko je da se rade na zaštićenoj kulturnoj baštini, sve ove investicije projektirala je tvrtka Omega Engineering arhitektice Jelice Peković, svi ovi projekti dobili su suglasnost dubrovačkih konzervatora te – najvažnije od svega – na svim ovim projektima utvrđene su brojne nepravilnosti, a radovi su (privremeno) obustavljeni.

Dubrovački dnevnik u posjedu je izvješća višeg građevinskog inspektora Damira Čenića gdje su popisane brojne nepravilnosti na ovim gradilištima, a u kojem je, među ostalim, prozvana i projektantica Jelica Peković protiv koje je podnesen optužni prijedlog prekršajnom sudu u Dubrovniku zbog izrade projekata protivno propisima! O rekonstrukciji Peskariji, te investicijama Mirka Obrvana i Mije Rešetar Dubrovački dnevnik pisao je više puta. Podsjetimo, Obrvan je gradio apartmane na vrijednom arheološkom nalazištu bez da je proveo arheološka istraživanja prije početka radova, a rekonstrukcija Peskarije vratila se na početak, odnosno na novo raspisivanje natječaja.

Gradnja bez građevinske dozvole

Nadalje stoji u izvješću inspekcije, Mia Rešetar na Pločama je na zaštićenoj kulturnoj baštini izvodila radove prema Pravilniku o jednostavnim radovima, a inspekcija je utvrdila da je za izvođenje takvih radova bilo nužno ishoditi pravomoćnu građevinsku dozvolu (inače za jednostavne građevine ne treba klasična građevinska dozvola). Zbog toga je gradilište zatvoreno, a zbog nelegalnih radova pokrenut je upravni inspekcijski postupak koji je još u tijeku.

Investitor Miho Glavić je također htio rekonstruirati kuću Benković-Bumbić bez građevinske dozvole – što su mu nadležne institucije omogućile - ali je građevinska inspekcija utvrdila da je za rekonstrukciju kuće, gustijerne i gradnju bazena morao imati valjanu građevinsku dozvolu. Stoga mu se gradilište zatvorilo, te mu je naloženo da se sve vrati u prvobitno stanje.

Slična situacija je s ljetnikovcem Kaboga Zec u Gružu. Investitor Branka Dabrović izvodi radove bez građevinske dozvole, a inspekcija kaže da je to suprotno propisima. Gradilište se zatvara, a inspekcija naređuje investitoru da ukloni međukatnu konstrukciju između prvog kata i potkrovlja.

Naposljetku sličnu situaciju imamo i kod rekonstrukcije ljetnikovca Restić u Sustjepanu. Inspekcija je utvrdila da se ne radi o obnovi i sanaciji za koje je ishođen glavni projekt, nego se radi o „gradnji više građevinskih elemenata (nadogradnja etaže tavana od 60 cm, krovne kućice, bazen, objekt za bazensku tehniku, vinski podrum…) za koja je potrebno ishoditi valjanu građevinsku dozvolu“. Gradilište je inspekcija zatvorila, te je naredila investitoru uklanjanje svih građevinskih elemenata koji nemaju potrebnu građevinsku dozvolu.

Postupak protiv Jelice Peković

Zbog svih ovih nepravilnosti Državni inspektorat podnio je prekršajnom sudu u Dubrovniku optužni prijedlog protiv projektantice Jelice Peković zbog izrade projekata protivno propisima, te je o tome obavijestio Ministarstvo kulture, te Hrvatsku komoru arhitekata. Postupak protiv Jelice Peković je u tijeku. Arhitekticu smo pitali da nam prokomentira navode inspekcije da je projektirala protivno propisima.

-Ispričavam se što trenutno ne mogu odgovoriti na postavljena pitanja, koja zahtijevaju vrlo dugačak i studiozan odgovor, a kako sam u vrlo važnom angažmanu obnove potresom oštećene kulturne baštine grada Zagreba i Banovine, trebat ćete malo pričekati za odgovore. Osim toga, kako ste i sami naveli određeni predmeti su u tijeku postupanja "nadležnih institucija" pa zasad ne mogu biti komentirani – kazala nam je Jelica Peković.

D

Također pitali smo i Hrvatsku komoru arhitekata da nam kažu što misle o slučaju, te hoće li biti pokrenuti kakvi stegovni postupci protiv arhitektice koja je njihov član.

-Sukladno čl. 23. Zakona o komori arhitekata i komora inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju podatak o tijeku stegovnog postupka i stegovnoj osuđivanosti članova Komore, kao i provođenje stegovnog postupka pred stegovnim tijelima Komore ne potpada pod javnu ovlast Komore. Također, podatak o stegovnoj osuđivanosti predstavlja osobni podatak zaštićen Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka. Slijedom navedenog Komora nije ovlaštena dostavljati navedeni podatak trećim neovlaštenim osobama, jer u suprotnom krši odredbe Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka. Dopuštenja za projektiranje na zaštićenoj kulturnoj baštini, u nadležnosti su Ministarstva kulture i medija, a ne Hrvatske komore arhitekata – kazali su nam iz Komore.

Arhitektica može radit, jer još nema pravomoćne presude

Da zaključimo priču – investitori ovih šest objekata dobili su uredno papire za gradnju od strane konzervatora, te Grada Dubrovnika koji u ovakvim slučajevima kada ima suglasnost konzervatora u pravilu samo izda potvrdu. Znači ako je netko pogriješio u cijelom ovom slučaju – a prema nalazu inspekcije pogriješio je itekako – to su u prvom redu konzervatori, pa potom i bivša pročelnica Silva Vlašić čiji je gradski odjel izdavao potvrde bez da je tražio ishodovanje pravovaljane građevinske dozvole. Baš poput sad već bivše pročelnice Silve Vlašić i Žana Baća nedavno je smijenjena s mjesta pročelnice Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, a još prošle godine pisalo se kako je protiv nje Ministarstvo kulture pokrenulo postupak, kao i protiv jedne arhitektice (nije navedeno ime, ali je vjerojatno riječ upravo o Jelici Peković). Međutim, od tada pa sve do danas na opetovane upite medija Ministarstvo kulture šuti o postupcima i protiv Žane Baće i protiv Jelice Peković. Pitali smo ih zbog čega, a oni su nam odgovorili da postupak još uvijek nije gotov. Također nas je interesiralo može li Peković obavljati svoju djelatnost, ako Inspekcija sumnja da radi suprotno pravilima.

-Jelici Peković nije moguće zabraniti rad na kulturnim dobrima dok je postupak u tijeku, odnosno dok se ne donese pravomoćna odluka. Također, s obzirom na određena odstupanja od uobičajene prakse i postupanja koja su u suprotnosti s pravilima struke Ministarstvo je pokrenulo postupak na službeničkom sudu protiv bivše pročelnice, Žane Baća stoga nismo u mogućnosti komentirati postupak dok nije okončan – kazali su nam iz Ministarstva kulture.

Također su komentirali i (ne)izdavanje građevinskih dozvola na spomenutim projektima, a kažu da je odgovornost na odjelu bivše pročelnice Silve Vlašić.

- Potvrde navedenih projekata izdao je Konzervatorski odjel u Dubrovniku za vrijeme bivše pročelnice. Postupak ishođenja Potvrde glavnog projekta od konzervatorskih odjela predstavlja samo dio postupka izdavanja građevinske dozvole. Konzervatorski odjeli ne odlučuju o potrebi ishođenja građevinske dozvole. U gotovo svim navedenim slučajevima Konzervatorski odjel u Dubrovniku zatražio je očitovanje građevinske inspekcije o potrebi ishođenja građevinske dozvole za navedene radove i projekte.Temeljem očitovanja Državnog inspektorata, svi navedeni predmeti su u inspekcijskom postupku. Podsjećamo i ovom prilikom da Ministarstvo kulture i medija sve postupke provodi u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te da su na vrijeme uočene i obustavljene sve radnje protivne ovom Zakonu po službenoj dužnosti u skladu sa stručnom procjenom te u cilju zaštite i očuvanja kulturne baštine Dubrovnika – zaključili su iz Ministarstva kulture.

Maro Marušić

Popularni Članci