OTKRIVAMO Dubrovačka biskupija zajedno s tvrtkom Midia gradit će rezidencijalne vile s dodatnim sadržajima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: flickr.com
Vile će se graditi na zemljištu u vlasništvu Biskupije veličine sto tisuća metara kvadratnih

Tvrtka Elaphiti Conspectus, koja je u zajedničkom vlasništvu Dubrovačke biskupije i tvrtke Midia Investments d.o.o., planira realizaciju velikog građevinskog projekta unutar kojega se planira gradnja rezidencijalnih vila s dodatnim rezidencijalnim i društvenim sadržajima, potvrđeno nam je iz Dubrovačke biskupije.

Zemljište se nalazi na području Vrbica - Čapetino, poviše Jadranske magistrale, i u  vlasništvu je Dubrovačke biskupije, točnije Biskupskog sjemeništa, koji su ujedno i nositelji projekta. Ukupne je površine oko 100.000 m² i sastoji se od više čestica. Otprilike trećina zemljišta nalazi se u građevinskoj zoni.

- O detaljima projekta, zbog rane faze u kojoj se trenutno nalazi, u ovom trenutku nismo u mogućnosti govoriti. Namjera nam je, kad se za to steknu uvjeti, organizirati prezentaciju spomenutog projekta. Trenutno smo u fazi pripremnih radova vezanih za projektiranje projekta – kazali su nam iz Dubrovačke biskupije.

Također, pitali smo ih kada bi mogli krenuti s gradnjom i kad se očekuje njen završetak.

- Kada će se krenuti sa gradnjom teško je u ovom trenutku reći, jer njen početak ovisi o trajanju  procesa  dobivanja  svih potrebnih dozvola koje prethodno  moramo ishoditi od  nadležnih državnih i gradskih institucija – kazali su nam iz Dubrovačke biskupije.

Kako je moguće da Dubrovačka biskupija ima zajedničku firmu s tvrtkom za koju se veži negativni imidž iz gradnje javne garaže, te da s njom posluje? Podsjetimo, u biznis s Midijom krenuo je bivši dubrovački biskup Želimir Puljić, a iza tog poslovanja ostali su milijunski dugovi, koje je Dubrovački dnevnik otkrio u aferi Pokora.

Kolike su dubioze ostale iza tog poslovanja Želimira Puljića, pokazuje i ovaj novi projekt, jer se Dubrovačka biskupija ni pod novim vodstvom biskupa Mate Uzinića, zbog neuspjelih poslova Želimira Puljića, još uvijek ne može lako riješiti stiska tvrtke iza koje su se vukli brojni repovi oko gradnje javne garaže, a epilog se još ne nazire.

- Kao što smo u nekoliko navrata prethodno izvijestili javnost, Dubrovačka biskupija i tvrtka Midia Investments d.o.o. su prije 10-tak godina započeli poslovnu suradnju koja, zbog određenih okolnosti nije realizirana na način kako je to planirano. Probleme koji su pri tom nastali Dubrovačka biskupija i tvrtka Midia Investments d.o.o. su, nakon određenog razdoblja pregovaranja, riješili sredinom 2012. godine zaključivanjem ugovora kojim su regulirani dotadašnji odnosi, odnosno definiran način suradnje u budućnosti. Jedan od elemenata tog  ugovora je i realizacija spomenutog projekta na području Vrbica - Čapetino. Razlog zbog  čega je Dubrovačka biskupija imala obveze prema Midia Investments d.o.o. je kredit koji je Midia Investments d.o.o. odobrila Dubrovačkoj biskupiji i kojeg je biskupija trebala u određenom razdoblju vratiti. Jedan dio kreditnih obveza biskupija je vratila, a jedan dio je riješen kroz dogovor o budućoj suradnji. Dubrovačka biskupija i Midia Investments d.o.o. trenutno  nemaju nikakvih međusobnih dugovanja ili potraživanja – zaključuju u Dubrovačkoj biskupiji.

Na naše pitanje kako komentiraju poslovne pothvate bivšeg dubrovačkog biskupa, odnosno zašto je ulazio u biznis s firmom koja ima negativan imidž u javnosti, iz Dubrovačke biskupije nisu imali komentara.

Podsjetimo, zbog afere Pokora, koja nije nastala njegovom krivicom, dubrovački biskup Mate Uzinić ispričao se vjernicima. Nakon te afere, Dubrovačka biskupija je postala jedinstvena u Hrvatskoj, po objavljivanju transparentnih godišnjih financijskih izvješća o svim njihovim prihodima i rashodima.

Maro Marušić

Popularni Članci