OTET AVION, POSTAVLJENA BOMBA... Simulirana otmica zrakoplova na dubrovačkom aerodromu (FOTO/VIDEO)

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: V.S.
U Zračnoj luci Dubrovnik danas je održana sigurnosna vježba uz koju je simulirana otmica zrakoplova Croatia Airlinesa, na letu Dubrovnik-Atena. U vježbi „AVSEC 2019“ sudjelovali su djelatnici Antiterorističke jedinice Lučko, Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, ZL Dubrovnik, Hitne medicinske pomoći i vatrogasci. 

Dakle, scenarij je bio zamišljen tako da je nakon uzlijetanja zrakoplova isti otet od strane otmičara, nakon čega je prizemljen. Tada, pozvani su djelatnici ATJ Lučko, koji su započeli pregovore s otmičarima, koji su naposljetku svladani. Ipak, otkriveno je da je na avionu eksplozivna naprava, te su zatim putnici evakuirani, a bomba deaktivirana. 

Napomenimo i kako avion nije stvarno uzletio, no sve drugo bilo je pripremljeno izuzetno i ozbiljno o čemu svjedoči i podatak kako je vježba trajala čak dva sata te kako ne na zrakoplovu bilo 74 putnika i pet članova posade.

Načelnik PU DNŽ Ivan Pavličević rekao je kako je zadovoljan vježbom.

- Htjeli smo utvrditi sposobnost ATJ Lučko i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u postupanju u iznenadnnim situacijama, ali i koordinacije policije i drugih hitnih službi. Vježba je provedena u skladu sa svim sigurnosnim protokolima. - kazao je Pavličević.

- Ove vježbe nisu svakodnevne, događaju se rijetko. Nadam se da se nikad neće dogoditi ovakvo nešto. Apsolutne sigurnosti nema, mi se pripremamo svakodnevno kako bi Hrvatska kao turistička destinacija, ali i kao članica EU i buduća presjedateljica EU bila spremna za sve sigurnosne izazove. - naveo je Pavličević.

- Zamjenik direktora prometnog sektora ZL Dubrovnik Josip Paljetak kazao je kako su pripreme za ovu vježbu trajale čak nekoliko mjeseci.

- Imali smo dobre partnere, Croatiu Airlines i Antiterorističku jedinicu Lučko. Bio je cilj testirati onošto nemamo nemamo često priliku testirati. Vježba je prošla vrlo uspješno te smo naučili neke nove stvari.  - dodao je Paljetak, objasnivši kako bi se promet zatvorio da se ovakvo što realno dogodilo.

- Ozbiljnije vježbe radimo jednom u dvije godine, jednu veću jednom godišnje, ali tu si i dnevne pripreme spremnosti aerodromskih službi za izvanredne događaje. - naglasio je Paljetak.

Clj vježbe je provjera spremnosti za intervenciju, koordinaciju i učinak policijskih snaga i ostalih ustrojstvenih jedinica u sklopu priprema za predstojeće predsjedanje Vijećem Europske unije.

Popularni Članci