Orsat Miljenić s dubrovačkim sucima i odvjetnicima: Velikih promjena na ovom području nema

Autor: Petar Ipšić
Ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavio je danas prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj predsjednicima sudova, državnim odvjetnicima i političkim dužnosnicima s područja Dubrovnika.

Oni bi, prema sadašnjem nacrtu prijedloga Zakona o područjima i sjedištima sudova i nacrtu prijedloga Zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava, od 1. siječnja 2015. godine trebali obuhvatiti Općinski sud u Dubrovniku, Prekršajni sud u Dubrovniku i Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku. 

-'Građani zbog pravosudnih pitanja neće više putovati nego su putovali dosad. Svoje pravosudne probleme rješavat će gdje i dosad. Reorganizacija će sucima u određenim slučajevima o donijeti nešto više putovanja u službi građana, makar je ovo područje je specifično i zbog Korčule i zbog granice tako da će toga ovdje biti manje nego drugdje', izjavio je jutros u Dubrovniku ministar pravosuđa Orsat Miljenić nakon predstavljanja prijedloga reorganizacije pravosudnog sustava u RH.

Potvrdio je da Metković i Korčula ostaju na istoj adresi kao dio dubrovačkog suda. -'Na ovom području dogodit će se male promjene. No, s drugačijim kolanjem spisa udrugostupanjskim postupcima dobit će se na brzini i kvaliteti. Pravna sigurnost dignut će se na veću razinu, a za suce neće biti dodatnog opterećenja', pojasnio je Miljenić.' -'Bit će manje predsjednika sudova, sudovi će biti kao stalne službe tamo gdje jesu, a ako bude trebalo više sudaca, bit će.'

Miljenić je najavio kako Zakon u travnju odlazi na prvo čitanje u Sabor te da će tijekom javne rasprave obići sva područja. -'Ovdje u Dubrovniku je bilo puno dobrih ideja i sugestija od strane sudaca, što je dragocjeno.'

Miljenić je u Dubrovniku komentirao završne riječi međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu: -'Iznijeli smo ono što se stvarno dogodilo i za to imamo dokaze. Hrvatska nikog nije napala nego je bila napadnuta, nijedan naš vojnik nije prešao ratovati u Srbiju nego je bilo obrnuto. Ne zaboravimo ni da mnoge žrtve do danas nisu dobile satisfakciju. To je dio naše povijesti koji moramo oslikati na način kako se dogodio. To je zadaća ovog postupka. Što druga strana izvodi, njihov je problem. Neka rade što hoće', poručio je ministar Miljenić.

Popularni Članci