OPERIRAJU PO GRADU I GRUŽU 'Šokiran sam poslovanjem ilegalnih bookera, novčana kazna ne rješava problem'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Ilegalni "bookeri" svojim netransparentnim radom predstavljaju nelojalnu konkurenciju svim turističkim djelatnicima koji rade po propisima. Ukazuje se na to s više razina, pogotovo s razine Grada Dubrovnika, no djelovanje ilegalnih "bookera" ipak se ne može iskorijeniti.

Vlasnik jedne dubrovačke turističke agencije, čiji su podaci poznati redakciji, ukazao je na problem s kojim se bori već duže vrijeme. Prema njegovim riječima odgovorni ne poduzimaju ništa konkretno da se to riješi, a riječ je o ilegalnim bookerima na Pilama i u Luci Gruž.

- Iz kruzera izlaze gosti, a oni stoje kraj graničnog prijelaza i 'bookiraju' izlete. Ti ljudi nemaju nikakvu oznaku, agenciju, firmu, ne izdaju račune... Sve rade na crno i na oči policije - kazao je turistički djelatnik za Dubrovački dnevnik koji se sa svojim kolegama obraćao za pomoć i Gradu Dubrovniku.

- Na Pilama je stara priča i tamo je još gore zbog gužve. Redovito dolazi jedan autobus ispred kojeg stoje 'bookeri' i ugovaraju izlete, a gradonačelnik je rekao kako je to zabranjeno. Imam informaciju da taj autobus dolazi više puta na Pile, a plaća samo jedan dolazak. Navodno, daje mito onima koji bi ga trebali sankcionirati - sumnja vlasnik turističke agencije koji je za Dubrovački dnevnik ukazao na ozbiljan problem.

Prema njegovim riječima, agencije koje posluju legalno primorane su putem medija apelirati na stanje na Pilama i u Luci jer im to otežava rad.

- Jednostavno ne možemo raditi svoj posao jer drugi nam uzimaju veliki dio, a mi radimo po propisima. Na kolodvoru u Gružu skupina djevojaka redovito 'bookira' izlete, ne izdaju račune, a još i naplaćuju u eurima. Svako jutro su tamo kad stižu kruzeri. Moramo tome stati na kraj - govori on te dodaje kako je davno prilikom posjeta Sarajevu uočio takav način rada.

- Bio sam šokiran kako oni posluju, a sad vidim da je i kod nas isto tako. Grad je najavio strožije kontrole i sankcije, ali naplaćivanje kazni ilegalnim bookerima nije efikasna mjera jer oni i dalje rade po svome - zaključio je za Dubrovački dnevnik vlasnik turističke agencije koji je ispričao problem s ilegalnim bookerima.

A. Čakić

Popularni Članci