Poduzetnice u Dubrovniku: 'Kad postane neizdrživo žene ne posustaju nego pokazuju impresivnu jakost, to nam čak i muškarci priznaju'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
U organizaciji Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Dubrovnik i Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, Ogranak Dubrovnik danas se održala konferencija za žene poduzetnice na kojoj su sudjelovale poduzetnice iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Kroz tri panela raspravljalo se o temama zašto u poduzetništvo, u korak s novim vremenom – digitalni korak te poduzetnica na svom i po svom.

Predsjednica Udruge Krug - Ogranak Dubrovnik Ivona Vrdoljak Raguž podsjetila je kako se danas obilježava 110 godina od prvog puta kad je obilježen Međunarodni dan žena.

- Ova konferencija je malo intrigantnog naziva jer smo htjeli potaknuti žene da razmišljaju o svojoj ulozi na tržištu rada, samoj važnosti u društvu i brojnim izazovima koji su prisutni u okruženju. Poruka je da žene budu inicijatori promjena kao i proaktivni kreatori svoje budućnosti i trebaju znati da za ključne zaokrete u životu nije kasno. Žene su dobrodošle u svijet poduzetništva i to ne samo zbog izjednačavanja s muškarcima već zbog brojnih pozitivnih obilježja. Tako su istraživanja pokazala kako su radna mjesta koja otvaraju žene sigurnija, da su žene senzibilnije, više ulažu u obrazovanje zaposlenika i često ih podupiru u ostvarenju profesionalne karijere. Također, spremnije su na timski rad, a opreznije su prilikom zaduživanja - kazala je Vrdoljak Raguž istaknuvši kako su najčešći nedostaci financijska sredstva jer u žene manje plaćene od muškaraca i manje su zastupljene na upravljačkim pozicijama. Predsjednica dubrovačkog Kruga istaknula je da je Hrvatska krenula s ciljem da se isprave navedene nepravde te da su bojne strategije vjetar u leđa.

V.d. predsjednice HGK - ŽK Dubrovnik Terezina Orlić pohvalila je dobru suradnju dubrovačkog ogranka Udruge Krug i lokalne zajednice kroz projekt potpore svakoj ženi obrtnici.

Potpredsjednica HGK i potpredsjednica Jadransko-jonskog foruma gospodarskih komora Mirjana Čagalj istaknula je kako su ženske obveze kompleksne, a borba neprestana.

- Kad nas pritisnu problemi i obveze sa svih strana i kad postane neizdrživo, mi žene ne posustajemo već odlučno pokazujemo našu impresivnu jakost i izdržljivost. To nam čak i muškarci priznaju. Svjesne smo koliko se dajemo u svojim svakodnevnim obvezama počevši od obiteljskih, kućanskih, društvenih, poslovnih i ostalih. Kad govorimo o poslovnom samopouzdanju ta strana malo zapinje i kasni - istaknula je Mirjana Čagalj.

A. Čakić

Popularni Članci