ODRŽAN SASTANAK U GRADU Zimskog festivala će biti, ali pod prilagođenim uvjetima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Zimskog festivala će biti, ali i ove godine u obliku koji će biti prilagođen Covid uvjetima, zaključak je sastanka koji je održan u Gradu početkom rujna, kad su dionici Grada i organizatori raspravljali o programu i mogućnostima.

Kako neslužbeno doznajemo, načelno je u planu i prilagođeni zabavni program povodom dočeka Nove godine, no niti jedno ime zasad nije iskristalizirano. Dubrovački dnevnik uputio je upit Gradu Dubrovniku odakle su potvrdili kako je planiranje krenulo, no čini se kako će puno toga ovisiti o epidemiološkoj situaciji pred nama.  

"S obzirom na epidemiološku situaciju, koja se svakodnevno mijenja, preuranjeno je o tome govoriti. Ono što u ovom trenutku možemo reći jest to da ćemo svakako planirati sadržaje koje je moguće održati u prilagođenom obliku, slično kao i prošle godine. Tada smo pripremali tri varijante, odnosno tri scenarija te smo do samog početka programa budno pratili preporuke Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo," odgovorili su iz Grada Dubrovnika na upit Dubrovačkog dnevnika. 

TRI VARIJANTE FESTIVALA 

Lani su tako organizatori budno pratili situaciju do samoga kraja, a shodno tome su se mijenjali i planovi. 

„Dubrovački zimski festival će se i ove godine održati i to je ključno. Na početku promišljanja razvili smo tri scenarija, A, B i C," kazao je tada gradonačelnik Mato Franković.

"A je scenarij je onaj u kojem se DZF treba održati u punom kapacitetu, B scenarij je da se održi u restriktivnom kapacitetu, gdje bi koncerti bili na manjim trgovima i slično, a C je scenarij onaj u kojem bi Festival bio u puno manjem opsegu, ali i dalje u određenim fazama da se održi,“ izjavio je tada Franković, a slični će se scenariji vjerojatno pripremiti i ove zime. 

BOŽIĆNI CABRIO BUS LANI JE BIO NAJVEĆA ATRAKCIJA

Kad se govori o prošloj godini, vrijedi se prisjetiti kako je program naposljetku izgledao. U jeku drugog vala epidemije koronavirusa, kada nije bilo cjepiva u primjeni, ali ni jasne vizije kako će se situacija dalje kretati, kućice na Stradun nisu stigle uslijed povećanja broja novozaraženih i pooštravanja mjera. Konačna situacija se znatno razlikovala od one koja je bila početno najavljivana, a prema kojoj je na Stradunu trebalo biti postavljeno devet kućica, od ukupno planiranih 20 na području cijelog grada. 

No, unatoč novonastaloj situaciji, Grad je bio ukrašen u blagdanskom duhu, a ulicama je naposljetku ipak odjekivala božićna glazba. Za zabavu je bio zadužen blagdanski autobus, cabrio bus koji bi ugostio dubrovačke glazbenike i zabavljače te bi oni, vozeći se po Gradu, uveseljavali prolaznike, zaustavljali se i izvodili pjesme. S njima su bili i legendarni Medo, maskota Dubrovačkog zimskog festivala, te vilenjaci, Djed i Baka Mraz, sobovi u koje su se prerušavali dubrovački glumci, članovi plesnih studija i ostali zabavljači. Oni bi se tako zaustavljali, plesali, pozdravljali prolaznike i uveseljavali ih, a posebno bi dirljivo bilo kad bi se zaustavili ispred odjela pedijatrije Opće bolnice Dubrovnik i pozdravljali najmlađe. Može se kazati kako je božićni cabrio bus lani ponajviše širio blagdanski duh dubrovačkim ulicama.  

MOGU SE OČEKIVATI POPULARNI PHOTO POINTOVI 

Lani su atrakcija bili i photo pointovi, na kojima su se sugrađani mogli fotografirati, a na slikavanje na photo pointu na Luži se znalo čekati u redu. Popularna mjesta za fotografiranje, uz ono na Luži, su postavljena na samom ulazu na Stradun s Pila te na Trgu oružja, a za očekivati je da ćemo ih vidjeti i tijekom predstojećih blagdana. 

GOSPARI NI LANI NISU OSTAJALI DOMA ZA BADNJI DAN 

Zbog strogih epidemioloških mjera lani su bila otkazana sva veća okupljanja i događanja, ali to nije spriječilo Dubrovčane za učinit' tradicionalni đir po Gradu za Badnji dan. Dubrovački trombunjeri uveličali su Badnji dan u starom portu, a u podne je gradonačelnik Franković čestitao Badnji dan i poslao poruku građanima za Božić. Događaj se nije posebno najavljivao, kako bi se izbjegla veća okupljanja na istom mjestu, no Dubrovčani nisu ostali doma, a to sasvim sigurno neće napraviti ni ove godine. 

DOČEK JE BIO ODGOĐEN ZBOG PETRINJE 

U planu je lani u Dubrovniku bio i doček Nove godine, no s pogoršanjem epidemiološke situacije, on je izostao. Prvotno je u planu bilo da blagdanski cabrio bus vozi od 21:00 sati do ponoći, uz božićne pjesme i pozdravljajući sugrađane, kao i novogodišnji vatrometi s više lokacija. 

No, u međuvremenu se dogodio razoran potres u Baniji koji je nanio ogromnu materijalnu štetu te je odnio i nekoliko ljudskih života, pa je budžet planiran za doček Nove godine preusmjeren na pomoć tom dijelu zemlje. Ipak, dio Dubrovčana, ali i turista se okupio na Stradunu kako bi tu dočekali Novu godinu, ispijajući šampanjac koji su ponijeli i plešući valcer, ne propuštajući tako tradiciju ni u vremenu pandemije.

Sve navedeno zapravo je najbolji pokazatelj koliko je nesigurno planiranje većih i složenijih manifestacija u vremenu kad se situacija brzo mijenja, stoga je jasno kako još uvijek ne postoji jasan plan kako bi Zimski festival trebao izgledati. Ipak, zasad se zna da bi se trebao dogoditi i da bi trebao biti prilagođen trenutnoj situaciji. 

Objavljeno u tiskanom izdanju Dubrovački dnevnik petkom. 

Popularni Članci