Odličan smještaj u Dubrovniku može se pronaći već za 50 eura

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Prošle godine apartmani na dobroj lokaciji i s dobrim ocjenama u špici sezone nisu se mogli pronaći za ispod 100 eura, a ove godine se odličan smještaj može bukirati već za 50 eura

Turistički kolovoz u Dubrovniku ipak je bolji od srpnja. Krenulo je više letova, ulice i restorani su življi, nešto se događa. Naravno, svatko od turističkih radnika ima svoju osobnu priču, netko će korona krizu proći lakše, netko teže, a nekoga će pokopati.  Mi smo pokušali malo istražiti kakva je situacija s privatnim smještajem.

Prošle godine, rekordne 2019., bilo je nemoguće pronaći apartman na dobroj lokaciji i s dobrim recenzijama za manje od 100 eura u špici sezone. Ove godine cijene su znatno manje. Dovoljno je malo prosurfati AIRBNB-ijem, Hostelworldom i Booking.comom i vidjeti da se sjajan privatni smještaj može pronaći za ne (pre)velike novce. Tako smo ukucali zadnji tjedan kolovoza za dvije osobe, te uočili da dubrovački apartmani nikad nisu bili prihvatljiviji džepu turista.

Tako u prekrasno uređenom apartmanu unutar zidina cijena noćenja krajem kolovoza dođe svega 79 eura. Taj apartman na AIRBNB-iju ima visoku ocjenu 4,9 temeljenu na 60 recenzija. Ima čak i taracu na krovu s koje puca predivan pogled na dubrovački kamen. U prvom dijelu kolovoza bio je dobro popunjen, ali zato u drugom ima dosta slobodnih termina. Što se rujna tiče do sada mu je ispunjeno sedam dana.

Cijene unutar zidina za termine u posljednjem tjednu kolovoza kreću se već od 45 eura za studio apartman, a najveći broj iznajmljivača daje smještaj između 50 i 60 eura po noćenju. Toliko je prošlih godina koštalo noćenje van užeg dijela Dubrovnika, a dobro sređeni apartmani u Mokošici postizali su prošle godine veće cijene nego što ove dobiju apartmani u staroj gradskoj jezgri. Tako jedan koji ima ocjenu 4,86, a nalazi se kraj Široke ulice, nudi cijenu od 58 eura. Ima i dodatni krevet, odnosno mogu spavati tri gosta. Uređen je s mnoštvom antikviteta. Mogu se naći i smještaji za preko sto eura. Tako luksuzno uređena kuća za 4 gosta s vrtom dođe 130 eura. U prvoj polovici kolovoza bila je dobro popunjena, dok u drugoj polovici i rujnu za sada nema rezervacija. Ima ocjenu 4,92.

Vila s bazenom za 200 kuna po glavi

Što se tiče smještaja u Lapadu  tamo je moguće pronaći vrlo dobar smještaj za 39 eura po noćenju i to za tri osobe. Ima i roštilj u vrtu. Cijene u Lapadu većinom se kreću oko pedesetak eura za drugu polovicu kolovoza. U Gružu se privatne sobe mogu pronaći već za 30 eura, a lijepo sređeni apartmani dođu oko 50 eura. U Mokošici se ne nudi previše smještaja za turiste, što znači da su se mnogi vlasnici nekretnina okrenuli najmu obiteljima kroz cijelu godinu. Tamo se pretežno nude luksuzni smještaji. Tako vila s bazenom u Mokošici dođe 117 eura za noćenje, a može primiti četiri gosta, što je smiješna cijena po osobi. Smještaj ima visoku ocjenu od 4,8.

Što se tiče hostela u Dubrovniku i oni su spustili cijene. Krevet u sobama s više ljudi može se pronaći već od 12 eura po noćenju. Većina hostela nudi spavanje u višekrevetnim sobama za dvadesetak eura, dok privatne sobe u dubrovačkim hostelima za drugu polovicu kolovoza dođu od 30 do 50 eura.

Last minute Britanci

Nino Dubretić iz agencije Direct Booker dao nam je statističke podatke.

-Do 1. srpnja pad u privatnom smještaju bio je i do 95 posto u odnosu na lanjsku godinu. U srpnju je privatni smještaj radio 20 posto u odnosu na 2019. godinu. Što se tiče kolovoza, taj mjesec će možda uhvatiti 50 posto prometa. Cijene su u odnosu na prošlu godinu spuštene oko 30 posto, pa na ovaj postotak noćenja treba odbiti 30 posto da bi se došlo do prihoda. Prema sadašnjim najavama rujan i listopad bi također mogli biti na 50 posto prošlogodišnjeg prometa, no to će naravno ovisiti o epidemiološkoj slici. Znači cijela sezona je otprilike na negdje 30 posto noćenja i 20 posto prihoda u odnosu na lanjsku godinu – kaže nam Dubretić.

Osvrnuo se i na Britance, koji su tradicionalno najvažniji gosti Dubrovnika.

-Što se tiče Britanaca, oni sve više dolaze, jer su se pokrenule avionske linije British Airwaysa i Easy Jeta. Oni većinom uzimaju last minute rezervacije, jer čekaju zadnji tren kako bi vidjeli hoće li se što promijeniti u svezi situacije s koronom, pa da ne moraju u izolaciju nakon povratka. Oni su prije znali bukirati dosta unaprijed, ali sada to rade tek dva dana prije leta – ističe Dubretić.

Evo još malo statistika koje će nam najbolje objasniti turistički promet u Dubrovniku i posljedično pad cijena privatnog smještaja.

U prvom tjednu kolovoza u Dubrovniku je, prema podacima Turističke zajednice, boravilo nešto više od 11 tisuća gostiju, što je samo 40 posto u odnosu na isti tjedan lani. No, to su još dobri rezultati kada se gleda cijela dosadašnja sezona. Naime, od 1. siječnja do početka kolovoza Dubrovnik je posjetilo 127 tisuća turista što je svega 15 posto u odnosu na lani. Oni su ostvarili 400 tisuća noćenja, odnosno 16 posto prošlogodišnjih brojki.

Veliki pad brojki najvažnijih gostiju

Što se pak Britanaca tiče, koji su tradicionalno najbrojniji gosti na dubrovačkom području, njih samo 10 tisuća posjetilo je Grad ove godine što je malih 8,87 posto u odnosu na 2019. godinu. S Amerikancima situacija je još gora. Prošle godine od siječnja do kolovoza 95 tisuća Amerikanaca posjetilo je Grad, a ove godine 3 tisuće i 300, odnosno samo 3,57 posto. Australaca je ove godine bilo 649 gosta, a prošle godine više od 30 tisuća.

Britanci, Amerikanci i Australci ne samo da dolaze u Dubrovnik u ogromnom broju, nego su i najveći potrošači. Zbog nedostatka avio linija ove godine, najviše turista u Grad je stiglo automobilom. To su uglavnom domaći gosti, pa Austrijanci, Nijemci, Slovenci, Poljaci i Česi. Ti turisti koji su ove godine odlučili posjetiti jug Hrvatske s privatnim smještajem su odlično prošli, jer su već po cijeni od pedeset eura mogli naći odličan smještaj u srcu sezone.

Maro Marušić

Tekst je prvotno objavljen u tiskanom izdanju Dubrovački dnevnik petkom

Popularni Članci