REVOLUCIJA U ŠKOLSTVU Kurikularna reforma stiže i u tri škole naše županije, evo kako izgleda program

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: OŠ Ivana Gundulića
Ministristarstvo znanosti i obrazovanja nedavno je objavilo popis škola odabranih za eksperimentalno provođenje kurikularne reforme. 

Od ukupno 215 prijavljenih škola, odabrane su 72, od čega tri iz Dubrovačko-neretvanske županije. Riječ je o Osnovnoj školi Ivana Gundulića, Osnovnoj školi Blato i Srednjoj školi Vela Luka. 

Za nastavnike i učenike koji potpadaju pod eksperimentalni program osigurani su i tableti, a škole će raditi po novim kurikulumima, novim nastavnim materijama, opremljenim kabinetima. Edukacije i pripreme nastavnika i roditelja krenut će nakon proljetnih praznika. 

"Izuzetno smo ponosni što će se od jeseni u našoj školi provoditi eksperimentalni program Škola za život. Eksperimentalni program provest će se u 1. i 5. razredu osnovne škole u svim nastavnim predmetima, u 7. razredu osnovne škole u Biologiji, Kemiji i Fizici. Međupredmetne teme predložene su za sve razrede su Učiti kako učiti, Poduzetništvo, Osobni i socijalni razvoj, Zdravlje, Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije, Građanski odgoj i obrazovanje i Održivi razvoj. Moram istaknuti kako bez volje, truda i profesionalnosti učitelja ne bismo mogli krenuti u ovako važan i sveobuhvatan projekt. Ovo jest izazov, ali i velika odgovornost kako prema učenicima i roditeljima tako i prema cjelokupnom društvu. Ključ uspjeha leži u kontinuiranoj edukaciji učitelja, u kontinuiranom ulaganju u učitelje. Samo sretni i zadovoljni učitelji imaju sretne i zadovoljne učenike," izjavila je Vedrana Elez, ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića. 

Za prijavu škola prema Ministarstvu je bilo potrebno dostaviti suglasnosti Školskoga odbora, Grada Dubrovnika, Učiteljskog vijeća i Vijeća roditelja, a zbog odabira na listu su iz gruške škole itekako ponosni. 

"Kao nagradu doživljavamo mogućnost aktivnog sudjelovanja u početcima promjena koje dolaze, implementaciji eksperimentalnog programa koji će u našim učenicima razvijati znanja, vještine, kritičko mišljenje i poduzetnost, stajališta i vrijednosti te ih osposobiti za suvremeni život, svijet rada i nastavak cjeloživotnog obrazovanja," zaključuje Elez. 

Popularni Članci