Od stanova na Pobrežju do izgradnje pokraj bolnice, nude se rješenja za nedostatak medicinskog osoblja

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratnović/DD, Grgo Jelavić/Pixsell
Dubrovnik muku muči s deficitom liječnika i medicinskih sestara i tehničara. Projektom na Pobrežju, gdje bi se trebala nalaziti zgrada sa stanovima za medicinske djelatnike, želi se sanirati taj problem.

Još krajem srpnja dogovoreno je na sastanku između gradonačelnika  Mata Frankovića, ravnatelja Opće bolnice Dubrovnik Marija Bekića i predsjednika dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara Ivana Večerina kako će se medicinskim djelatnicima dodijeliti zemljište na Pobrežju.

Grad Dubrovnik je na predjelu Pobrežja osigurao vlasništvo nad zemljištem površine 75906 m2, a sve u svrhu realizacije dugoročnog plana poticajne stanogradnje te namjerava na navedenom zemljištu dodijeliti parcele mladim obiteljima, koje prethodno udovoljavaju uvjetima za dobivanje kredita, s namjenom gradnje obiteljske kuće. Grad Dubrovnik bi dodijelio zemljište po povoljnoj cijeni, koje bi prethodno komunalno opremio - cestom, kanalizacijskom i vodovodnom mrežom.

U PROSINCU UVJETI ZA PROJEKTIRANJE ZGRADE

Dio zemljišta dodijelit će se tako i OB Dubrovnik.

"Sukladno prethodno postignutim dogovorima s Općom bolnicom Dubrovnik Grad Dubrovnik je pokrenuo izmjenu prostornog plana, a čime će se Općoj bolnici omogućiti gradnja stanova za liječnike u neposrednoj blizini bolnice na zemljištu koje je u vlasništvu Opće bolnice Dubrovnik" - naveli su iz Grada Dubrovnika na upit Dubrovačkog dnevnika.

Dodali su kako bi "izmjene GUP-a trebale stupiti na snagu u prosincu ove godine te se u tom trenutku stječu uvjeti za projektiranje zgrade na navedenom zemljištu".

"Grad Dubrovnik će u potpunosti financirati troškove projektne dokumentacije te troškove komunalija za navedenu investiciju" - piše u odgovoru.

"Sukladno dogovoru sa sindikatom medicinskih sestara/tehničara dogovoreno je kako će se nakon prenamjene zemljišta na Pobrežju donirati zemlja površine 5000 m2, a za potrebe smještaja medicinskih sestara i tehničara" – pojašanjavaju iz Grada Dubrovnika.

Bilo je riječi i kako će se šesti kat bolnice prenamijeniti također za potrebe stanovanja gostujućih liječnika.

"Za gostujuće liječnike koji povremeno dolaze u Opću bolnicu Dubrovnik pripremljen je projekt rekonstrukcije šestog kata Opće bolnice, no s obzirom na financijsko stanje Grad u ovom trenutku nije u mogućnosti financirati navedenu obnovu, međutim tražimo alternativne izvore financiranja" - poručili su iz Grada Dubrovnika.

BEKIĆ: UKUPNO SU ČETIRI PROJEKTA KAKO ZADRŽAVAMO I PRIVLAČIMO MEDICINSKO OSOBLJE

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić kaže da se "bolnica u zadnjih petnaestak godina nije bavila stalnim stambenim zbrinjavanjem svojih djelatnika, dakle liječnika i sestara." Dodaje kako to samo nije vrijedilo za neurokirurge kojima se plaćao najam stanova.

- Unazad zadnje dvije, tri godine krenuli smo pokušati riješiti te probleme s kadrovima na svim razinama. Prvo, u kontaktu s našim osnivačima, dakle sa Dbrovačko-neretvanskom županijom uveli smo subvencije od dvije tisuće kune za medicinsko osoblje koje dolazi izvan Dubrovnika. To je bio prvi veći korak - rekao je Bekić.

Poslije toga uslijedila su, kako navodi Bekić, tri još veća projekta.

- Prva velika stvar je zainteresiranost Grada Dubrovnika da rekonstruiramo šesti kat na bolnici, gdje bi se napravio apartmanski prostor za gostujuće liječnike - kazao je Bekić.

Planira se i još jedan značajan projekt, o kojem u javnom prostoru i nije bilo toliko spomena.

- U tijeku je postupak određivanja dijela čestice OB Dubrovnik te se očekuje odluka o tome na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća u prosincu. Radi se o jednoj zgradi, naglasio bih skromnoj zgradi, koju bismo izgradili u blizini bolnice. Tu bi se napravio apartmanski prostor, ali i stanovi gdje bi mjesto za stanovanje pronašli liječnici. Taj projekt smo prijavili na EU fondove i vidjet ćemo kako će još ići financiranje - otkrio je Bekić, preciziravši kako bi sve skupa trebalo biti gotovo kroz tri godine.

Treći projekt je već spomenuto Pobrežje.

- Što se tiče Pobrežja, tu imamo čvrsto obećanje i pozdravljam spremnost Grada Dubrovnika na davanje zemljišta jer se radi o visokoj zoni s dosta mogućnosti stambenog zbrinjavanja. Taj projekt je prioritet ove gradske uprave. Vidimo da se cesta dosta brzo gradi te ustvari pričamo o mjesecima, a ne o godinama. Osim gradonačelnika Frankovića, pozdravljam i spremnost voditelja Sindikata Ivana Večerina da se ovaj projekt realizira. Pozivamo sve zainteresirane djelatnike bolnice koji nisu stambeno zbrinuti da se jave, te će biti oslobođeni komunalnih davanja, ljudi bi dakle financirali samo golu gradnju - objasnio je on.

VEČERIN: NA SASTANSKU S ORLANDOM TROKIĆ DOŠLI SMO DO POBREŽJA

Predsjednika dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničar Ivana Večerin kaže "kako su ideju o stanogradnji u Sindikatu počeli razmatrati prije otprilike dvije godine, jer smo vidjeli da je medicinskim sestrama i tehničarima teško, pa gotovo i nemoguće svojom plaćom kupiti stan u Dubrovniku".

- Bio je to zapravo dio paketa mjera koje smo zacrtali  poduzeti kako bi zadržali sestre koje su u to vrijeme masovno odlazile iz bolnice, ali kako bi i privukli nove sestre koje nisu iz Dubrovnika da dođu u Grad.  Dakle, jedna od tih mjera bila je stanogradnja. Ravnatelju smo je iznijeli, a on nam je dogovorio prvi sastanak sa zamjenicom gradonačelnika, gđom. Orlandom Tokić.  Tada još nismo imali u planu Pobrežje, nego smo gledali i tražili zemljišta u vlasništvu Grada, međutim nismo našli ništa što bi odgovaralo našim potrebama. Na drugom sastanku s gđom. Tokić kroz razgovor smo došli do Pobrežja, te smo tu ideju nakon nekog vremena iznijeli i samom Gradonačelniku prošle godine. U srpnju smo imali još jedan sastanak s Gradonačelnikom, gdje nas je obavijestio o radovima na cesti most - Pobrežje, te je potvrdio da i dalje ostaje pri dogovoru, tj. da će nam zemlja biti ustupljena čim se riješe ostali preduvjeti - istaknuo je Večerin.

Večerin: Grad Dubrovnik i Dubrovačko – neretvanska županija zaista mogu biti primjer ostalim lokalnim samoupravama u Hrvatskoj kako pomoći i biti dio rješenja i na tome smo zahvalni.

- Kad smo začeli ideju, napravili smo anketu među našim članovima i javilo se tada četrdesetak kolegica i kolega koji su bili zainteresirani za projekt. S obzirom da smo tada anketirali samo naše članove, a u međuvremenu smo projekt namijenili za sve zdravstveno osoblje, očekujemo da će ta brojka biti znatno veća. Pobrežje smo zamislili kao dio rješenja kadrovskog problema. Sigurno ste već čuli da nam je i Županija pomogla tako da sufinancira troškove stanarine za naše zaposlenike. U početku je to bilo samo za nove sestre koje nisu iz Dubrovnika, tj. to je bilo dio natječaja koji se "reklamirao" po Hrvatskoj kako bi privukli ljude u Grad pošto smo naš "bazen" očigledno presušili. Od nedavno ta mjera vrijedi za sve medicinske sestre i tehničare, ali i mlade liječnike - kaže Večerin.

NAKON PODMIRENJA DUGOVANJA, MANJI JE BROJ ODLAZAKA, ALI..

Pitamo ga i što  bi se još tu moglo napraviti da se osim pitanja stanovanja poboljša ovo pitanje.

- Prvo i osnovno je bilo srediti stvari u bolnici. To smo na sreću učinili vrlo brzo jer je ravnatelj doc. Marijo Bekić zaista imao razumijevanja prema svim većim problemima. Zahvaljujući njemu podmirili smo sva dugovanja prema sestrama i tehničarima te ostalim zaposlenicima, a bilo ih je jako puno. U isto vrijeme inzistirali smo da se kolektivni ugovori počnu poštivati u potpunosti, jer na žalost do tada to nije bio slučaj. I tu smo naišli na apsolutnu potporu ravnatelja i pomoćnice za sestrinstvo Kristine Muhoberac - istaknuo je.

- Svakako jedan od najvećih problema je nedostatak osoblja. Pogotovo u našoj Bolnici. Kao što sam rekao, Grad i Županija, ako sve ove planove ostvarimo, učinili su sve što je u njihovoj moći da nam pomognu. Međutim, ne mogu oni riješiti npr. problem krivog obračuna prekovremenih sati za koji smo i od Vrhovnog suda dobili potvrdu da smo mi u pravu, ali Vlada i dalje odugovlači s rješavanjem problema. Po svemu sudeći uskoro ćemo masovnim tužbama mi u Dubrovniku pokušati pritisnuti Vladu da ubrza rješavanje ove situacije. Punomoći smo već skupili od naših članova, te imamo određene kontakte s odvjetničkim uredom koji bi nam to vodio - rekao je Večerin.

Popularni Članci