OBIŠLI SMO NAJVAŽNIJE TOČKE AGLOMERACIJE Zadnji je trenutak za sanaciju kanala ispod Straduna, zacijevit će se tunel ispod Srđa, zamijeniti stare gradske cijevi

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Aglomeracija Dubrovnik odvija se u skladu s predviđenom dinamikom. Gradonačelnik Franković sa suradnicima danas je obišao radove na sanaciji kanalizacijskog vodoopskrbnog sustava u povijesnoj jezgri, radove na zacjevljenju hidrotehničkog tunela Srđ i izgradnju novog vodoopskrbnog sustava dijela na Ulici kardinala Stepinca gdje se radi zamjena potrošenih azbestnih cijevi.

Gotovo svi tenderi su objavljeni, a za većinu su odabrani izvođači. Ukupan iznos projekta je gotovo 800 milijuna kuna. Danas smo obišli tender broj 5, koji se odnosi na sanaciju sustava odvodnje povijesne jezgre, tender broj 3, hidrotehnički tunel Srđ i tender broj 2, rekonstrukcija i sanacija kritičnih cjevovoda u gradu. Za navedene radove rok završetka je 2024. godina.

Franković je istaknuo kako je dio Straduna, od Luže do Orlandovog stupa, već očišćen, a upravo ti radovi su bili od velikog značaja za sve iduće budući da su predstavljali istražne radove koji su generirali cjelokupnu sanaciju i uređenje kanala fekalne i oborinske odvodnje u okviru povijesne jezgre.

- Ovo je najvažniji pothvat po pitanju sanacije kanalizacijske i vodoopskrbne mreže grada Dubrovnika. Uređujemo ono što se godinama nije radilo. Još sedamdesetih se govorilo kako je važno započeti sanaciju i čišćenje kanalizacijske mreže. Određeni niz godina se čekalo i evo 2023. godine je započelo to sveobuhvatno čišćenje koje bi trebalo biti gotovo početkom 2024. godine - kazao je Franković.

Predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić govorio je o važnosti ovih radova. Naime, on je precizirao kako se radi na sanaciji dijela kanala koji je spoj Prijekog, što uključuje cijelu ulicu, i  Straduna.

- Nažalost sustav je u lošem stanju jer godinama nije održavan. Imali smo velikih problema tijekom turističke sezone, posebno za vrijeme ljetnih mjeseci ako bi došlo do jačih oborina. U zadnje četiri godine sanirali smo prvih 50 metara kanala tako da smo izbjegli te pojave, koje se ipak još uvijek mogu dogoditi za vrijeme ekstremnih oborina. Mislim kako će plutanje nakon završetka ovih radova biti povijest, a kanal ispod Straduna će dobiti novo ruho u obliku keramičke kinete - kazao je Matušić dodavši kako je vrijednost radova 1,7 milijuna eura, a rok proljeće iduće godine.

Tonči Janković iz tvrtke Anafora, koja je izvođač radova u povijesnoj jezgri, istaknuo je kako imaju iskustva u radu na spomenicima nulte kategorije.

- Nama je izazov raditi što je problem složeniji. Davno sam govorio kako će Stradun plivati i to se dogodilo. Cilj nam je ovo odraditi sa što manje iskopa jer svaki kamen je povijest. Koristit ćemo nove tehnologije i posebne alate. Inače se radi s preko 400 kubika materijala, a jedan metar dužni je jedan kubik. Popunjenost kanala je tri četvrtine, do četiri petine! Kanal je na nekim područjima čak i ugušen pa se mora raditi procjeđivanje. Zadnji je trenutak za ovaj rad. Vjerujem kako ćemo ovo uspjeti - poručio je Janković. Pojasnio je kako su posebno opasni odroni bokova. Najavio je kada se bude radilo na tome da će zahtijevati da se onemogući dolazak transportnih vozila na Stradun. Prema njegovim riječima najlakši dio će biti postavljanje kinete od dvostruko pečene belgijske opeke koja je otporna na sve lužine i kiseline.

- Ona je skupa, ali Dubrovnik to zaslužuje. Ovaj sustav je rađen mudro kao sustav odvodnje, a mi ćemo napraviti slivnike koji će ujedno raditi i ispiranje kada izvadimo taj materijal. Najteže će biti transport taloga što iznosi oko tisuću kubika materijala - kazao je Tonči Janković iz tvrtke Anafora.

Tijekom obilaska tunela ispod brda Srđ istaknuto je kako su ti radovi važi zbog kanalizacijske mreže.

- Još nemamo u potpunosti pokriven cijeli sustav kanalizacijske mreže koji je razveden po gradu. Kroz sustav Aglomeracije Dubrovnika radimo na sanaciji i izgradnji nove kanalizacijske mreže, a kruna cijelog projekta je izgradnja uređaja za pročišćivanje fekalnih voda u brdu Petka - istaknuo je Franković.

Predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić pojasnio je kako je vrijednost ovih radova nešto više od dva i pol milijuna eura, a ugovor s izvođačem je potpisan te je uveden u posao.

- Izgradnjom ova tri kilometra modernog novog cjevovoda dobit ćemo, uz pročistač u Komolcu i onaj ispod Petke, moderan cjevovod u kojem će se voda iz Komolca dovoditi na uže gradsko područje. Ovo je onaj famozni tunel koji se trebao zacijeviti u sklopu projekta golfa na Srđu, ali do golfa nije došlo tako da se radovi izvode neovisno o toj investiciji. Grad bi trebao dobiti moderan cjevovod što bi odgovorilo svim zahtjevima koje EU nameće u vezi vode za ljudsku potrošnju - kazao je Matušić.

Obišli smo i radove na dijelu Ulice kardinala Stepinca gdje se radi zamjena dotrajalih cijevi, a do hotela Neptun će se ugraditi i javna rasvjeta budući da je na tom dijelu izostala. Matušić je pojasnio kako ovi radovi koštaju oko 200 tisuća eura, dio su tendera broj dva čija je vrijednost oko četiri milijuna eura.

- Ovdje će ići moderan cjevovod što će riješiti dugotrajan problem ovog dijela grada. Ovdje ima puno objekata, apartmana, hotelskih kuća... U ovaj tender spada poprilično veliki dio radova u sklopu čega je i izgradnja novog cjevovoda kroz Gruž, vodoopskrbu Vrbice... Zimi ćemo raditi gradsko područje, a tijekom ljeta Vrbicu i rubne dijelove - najavio je Lukša Matušić.

Popularni Članci