O PRVOM SLUČAJU KORONE Franković: Testiraju se osobe s kojima je zaražena bila u kontaktu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Testirani su svi koji su sa zaraženom bili u kontaktu, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za novinare koja je održana povodom prvog slučaja koronavirusa u Dubrovniku.

Dodao je kako su svi koji su u bolnici radili s njom bili zaštićeni. 

- Izvjestio me ravnatelj bolnice da zaražena osoba nije pokazivala simtpome, ali svi koji su imali kontakte s njom su bili zaštićeni. - dodao je Franković.

Načelnik Civilnog stožera Grada Dubrovnika Srećko Krilanović dodao je kako su bili zaštićeni kirurškim maskama.

Što se tiče rada bolnice, precizirao je kako je Grad bolnici ustupio financijske resurse, posebno oko uređenja šestog kata Opće bolnice Dubrovnik ako za tim bude potrebe.

- Naručeni su novi respiratori. Pet ih dolazi vrlo skoro. Ide u dobrom smjeru. - rekao je. 

Franković je napomenuo kako su počeli sastanci s pripadnicima civilne zaštite kojoj je pridružena služba komunalnih redara. Civilna zaštita oformljuje 200 pripadnika. 

- Počeli smo sastanke s tim ljudima, oni su razdvojeni u manje grupe po kotarima. Sugrađani pokazuju solidarnost, ne dozvoljavamo samoorganiziranja. Oni koji žele pomoći neka se jave na e-mail civilnazastita@dubrovnik.hr. - rekao je Franković.

Na pitanje je li istina da su djelatnici Sanitata čistili avion koji je došao u prošlu srijedu iz Rima, Franković je rekao kako ne zna je li to istina.

- Djelatnici Sanitata i Čistoće uredno izvršavaju radnu obavezu. Sve mjere koji su bile provesti prilikom zaštite su napravljene i mislimo da je sve u redu.- riječi su Mata Frankovića.

Objasnio je kako će Crveni križ dostavljati hranu ugroženima i da tako treba postupati te kako svi koji žele pomoći se trebaju javiti Gradu Dubrovniku.

Napomenuo je da će Libertas smanjiti vozni red određenih linija.

Dotaknuo se pitanja rada lokala. 

- Pojedini lokali su radili. Svima njima koji su pristupili neodgovorno bit će izrečene kazne. Pozvat će se i sanitarna inspekcija koja će izdati daljnje mjere zabrane rada. - rekao je Franković.

Uputio je apel da kući stoje oni koji ne moraju biti vanka, posebno stariji sugrađani.

V.Salvia/A.Čakić

Popularni Članci