NERADNI DAN NIJE SVIMA NERADAN Na dan izbora održat će se četiri velika državna natjecanja, jedno je i u Dubrovniku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Unatoč tomu što je srijeda, 17. travanj, neradni dan zbog odluke predsjednika Zorana Milanovića da se parlamentarni izbori održavaju usred tjedna, što znači da tada nema ni nastave, taj će dan za više od 800 učenika i nastavnika ipak biti radan.

Iz Agencije za odgoj i obrazovanje za Jutarnji list je potvrđena odluka po kojoj će se se četiri velika državna natjecanja održati točno prema unaprijed pripremljenom planu, što uključuje i famozni datum, 17. travnja.

Naime, u slučaju da su odustali od natjecanja u planiranim danima, generirali bi iznimno visok trošak, prvenstveno zbog već plaćenih hotela, prijevoza i ostalih troškova natjecanja.

Riječ je o državnim natjecanjima u koje je uključeno 373 učenika i 363 mentora. Natjecanja se održavaju u različitim gradovima, i to iz latinskog i grčkog, povijesti, fizike te područja likovnih umjetnosti i dizajna. Osim njih, izborni dan bit će radan i za 87 članova državnih povjerenstava, što ukupno broji 823 osobe.

U Agenciji  potvrđuju kako se natjecanja definitivno neće odgađati unatoč neradnom danu, budući da su unaprijed planirana. Promijenjen je datum samo jednog natjecanja (glazbe i plesa) koji će se umjesto od 17. do 21. travnja održati od 18. do 25. travnja.

Državno natjecanje iz latinskog i grčkog jezika održat će se tako od 15. do 17. travnja u Puli, gdje će se od 17 do 19. travnja održavati i državno natjecanje iz povijesti učenika osnovnih i srednjih škola. U Podgori se pak od 15 do 18. travnja održava natjecanje najboljih učenika iz fizike, dok se natjecanje i izložba učenika iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna održava od 15. do 17. travnja u Dubrovniku.

– Održavanje natjecanja u potpunosti je pripremljeno, provedena je javna nabava, organiziran je i plaćen smještaj u hotelima za učenike i mentore, kao i prijevoz sudionika natjecanja. Odgađanjem pripremljenih natjecanja, Agencija bi stvorila iznimno velike troškove prouzrokovane otkazivanjem već potpisanih ugovora za smještaj i prijevoz te provođenje novih postupaka javne nabave, objašnjavaju u Agenciji.

Budući da za 62. državno natjecanje učenika iz glazbe i plesa još nije provedena javna nabava, odlučeno je da se taj termin prilagodi novonastaloj situaciji, odnosno pomaknut će se za jedan dan.

U Agenciji naglašavaju da je planirano održavanje državnih natjecanja teško mijenjati zbog školskog kalendara prema kojem je ožujak rezerviran za provođenje nacionalnih ispita u osnovnim školama, a sredinom svibnja maturanti završavaju s nastavom. Inače, Agencija svake godine organizira 38 natjecanja i smotri prema vremeniku koji se donosi u studenom, uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Naknadne promjene poremetile bi unaprijed planirani vremenik i došlo bi do preklapanja datuma održavanja pojedinih natjecanja, objašnjavaju u AZOO za Jutarnji list.



Popularni Članci