'

NE, NISMO 'VAZDA IMALI OVAKVIH KIŠA' Jučer su pale količine kakve DHMZ dosad nije zabilježio

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Radari kontrole DNŽ
Gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se na jučerašnje nevrijeme kad je u Dubrovniku pala rekordna količina kiše.

"Jučer smo se suočili s ekstremnim padalinama kakve Dubrovnik do sada, po službenim podatcima DHMZ-a, nije zabilježio. U samo par sati, pala je rekordna količina kiše – 112 litara po četvornom metru. Poplavili su i drugi gradovi po Dalmaciji iako je količina oborina koja ih je pogodila bila dvostruko manja.

Podsjećam kako je u proteklih osam godina izgrađeno više mreže oborinske odvodnje nego u tri desetljeća prije toga. Međutim, unatoč tome u ekstremnim uvjetima, kao što je bio ovaj jučerašnji, do kompletne izgradnje sustava oborinske odvodnje cijelog Grada problemi s plavljenjem i dalje će se događati na kritičnim točkama.

Jučer, dok su sve službe Grada radile na prevenciji i sanaciji štete, kao gljive poslije kiše isplutali su politički jazavci. Posebno su se istakli SDP-ovci koji kao da su zaboravili kako su prilikom njihovog vođenja grada izgradili ukupno 0 metara oborinske odvodnje. Grad je plutao prilikom svake kiše - to je bila naša svakodnevica.

Ova gradska uprava, iako suočena s brojnim izazovima i potrebama, uključujući izgradnju škola i vrtića, cesta, domova umirovljenika, kao i pročistača za vodu, izgradila je dio komunalne infrastrukture koja je omogućila da grad danas bude otporniji. Nastavit ćemo raditi svakim danom sve što je u našoj moći, ali na vremenske nepogode ne možemo utjecati. Ako i kada struka pronađe rješenje i za ovakve situacije bit ćemo ti koji će ga implementirati.

Na žalost, u ovakvim trenutcima kod pojedinca isplivaju i najniže strasti, no i Vi i ja znamo gdje bismo bili da nas takvi vode jer smo tome već svjedočili, a živo nas na to podsjećaju fotografije naših sugrađana s bidonima koji čekaju u redu ispred cisterni s pitkom vodom. Što danas, čak i u ovim najekstremnijim situacijama, više nije slučaj na užem području grada.

Hvala vam na razumijevanju i podršci", objavio je Franković na društvenim mrežama. 

Popularni Članci