Upućena snažna poruka o gorućem problemu među mladima: 'Dislajkajmo nasilje, počnimo slušati i komunicirati' (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Velika javna tribina pod nazivom 'Nasilje i ovisnost među mladima' održana je danas na Sveučilištu u Dubrovniku u organizaciji udruge Sigurnost u prometu Dubrovnik.

Na tribini je istaknuto kako su nasilje i ovisnosti među mladima u porastu posebno u odgojnim i školskim ustanovama, a sve češće se populariziraju putem društvenih mreža. Na tribini su govorili djelatnici Centra za socijalnu skrb Dubrovnik i bivša ministrica socijalne politike Bernardica Juretić-Rožman, a upućena je i zajednička poruka "ne nasilju i ovisnosti".

Denis Pavela iz udruge Sigurnost u prometu Dubrovnika je istaknuo kako nasilje i ovisnost najčešće "koketiraju" jedni s drugim.

- Mladi ljudi su podložni vršnjačkom nasilju što se na neki način popularizira kroz društvene mreže pa tako možemo govoriti o aktivnom i pasivnom nasilju. Opasna su i materijalna te relacijska nasilja koja su usko vezana s društvenim mrežama jer šire poruke mržnje što je loše. Današnja poruka je 'Dislajkajmo nasilje i ovisnost' - naznačio je Pavela dodavši kako je potrebno aktualizirati i raspravljati o navedenim problemima.

Hrvojka Laušić Ramljak iz Centra za socijalnu skrb kao socijalna pedagoginja istaknula je kako Centar dosta radi po pitanju nasilja.

- Važno je djecu učiti kako izbjeći nasilje, ali i kako se nositi s time te kako ga ne činiti. Nasilje dolazi najčešće kao dio naučenog ponašanja jer djeca gledaju stvarnost oko sebe i onda to ponavljaju - kazala je Laušić Ramljak istaknuvši kako je u porastu broj prijava nasilja u dubrovačkom Centru za socijalnu skrb kada su aktualne kampanje. Socijalna pedagoginja je mišljenja kako djeca moraju znati da se u svakom trenutku mogu obratiti stručnim službama u školama i van njih te da je potrebno reagirati na njihova traženja.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić kao izaslanik ministarstva poručio je da država dobro radi posao donošenjem zakona i pravilnika, no naglasio je da je provedba dvojbena. Bekić je spomenuo kako je i sam otac četvero djece od kojih neki idu u školu.

- Vidim da je pitanje nasilja svakodnevica, a ne samo nešto što se događa u medijima. Roditelji moraju biti oprezni i zaštiti ih, ali pri tome pristupiti kako poduzeti mjere da mladi ne budu budući nasilnici. Postoji cijeli niz preduvjeta za to, a danas je teško jer je ritam života ubrzan, tehnika napreduje, sustav odgaja djecu i sve to stvara na neki način sklonost nasilju i ovisnosti - naznačio je Marijo Bekić.

Bivša ministrica socijalne politike i nekadašnja ravnateljica Doma za ovisnike Zajednica Susret Bernardica Juretić mišljenja je kako među mladima postoji sve više nasilja i ovisnosti.

- Mladi su produkt toga što smo mi odradili kao društvo jer da oni ne vide nasilje oko sebe sigurno ga ne bi činili. Voljela bih da tribine poput ove probude svijest, preveniraju i pomognu mladima. Moramo se naučiti razgovarati, slušati probleme i komunicirati jer vika i galama kad -tad dođu na naplatu - zaključila je Bernardica Juretić.

A.Čakić

Popularni Članci