test

PRVI TJEDAN KAVE ZA VAN Ugostitelji otvorili iz dosade, promet je tek simboličan

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Početkom tjedna konačno je omogućeno kafićima prodaju pića za van. 

'Ublažavanje mjera' – magična je rečenična konstrukcija koja posljednjih godinu dana unosi radost i veselje. Riječ je o svojevrsnoj 'nagradi' za dobru epidemiološku sliku uslijed lockdowna koji je nastao zbog pandemije s kojom se borimo. Početak tjedna u Dubrovnik je donio sunce i nešto toplije vrijeme, ali i mogućnost da kafići mogu otvoriti svoja vrata. Doslovno samo otvoriti vrata, uz to i postaviti pult za prodaju pića koja gosti kupuju te odlaze, sve bez velikog okupljanja i zadržavanja ispred objekta.

Ugostitelji diljem Hrvatske upozoravali su kako dopuštanje prodaje kave za van nije nikakvo popuštanje mjera, već samo zakašnjelo izjednačavanje pravila za sve. Brojni dubrovački ugostitelji nisu s posebnim veseljem dočekali ovu odluku jer posla ionako nema, a ovakav način rada ih ne zadovoljava previše. Nadaju se pak boljim vremenima u ožujku kada je najavljeno otvaranje vanjskih dijelova.

U povijesnoj jezgri otvorilo je tek njih nekolicina. 

Goran Mratinović

'Sretni smo što radimo'

- Otvorio sam više iz dosade, čisto da se malo zabavimo dok čekamo konkretnije mjera popuštanja. Počeli smo s radom odmah u ponedjeljak, prodaja je nešto slabija, ali sretni smo što radimo – govori vlasnik ugostiteljskog objekta Pub Dubrovnik Antonio Brnada te dodaje kako u povijesnu jezgru dolazi malo ljudi.

- Uvijek je bilo pusto za vrijeme zimskih dana, a zbog pandemije ova godina je posebno loša. Teško je očekivati ikakvu zaradu jer su prihodi manji pa smo otvorili čisto zbog ljubitelja kave, jer ipak nije isto uzeti taj napitak na automatu ili u kafiću. Razlika u kvaliteti je velika što naši gosti prepoznaju – govori Brnada koji inače u Pubu ima pristupačne cijene jer su orijentirani većinom na domaće goste.

Njegova očekivanja za turističku sezonu čine se realnim.

- Mislim da će ova sezona biti kao i prošlogodišnja što je opet dobro kakva je situacija. Iskreno ne vjerujem da ćemo se zadugo približiti 2019. godini – mišljenja je Antonio Brnada iz Puba Dubrovnik.

Da su normalna vremena omiljeni kafić Buzz na Prijekome u povijesnoj jezgri bio bi pun. Mjesto okupljanja mladih, odlazaka na kavu, svirke u zatvorenom, slike su iz pamćenja jer ovih dana ne može se ući u Buzz. Tu je tek jedan postavljeni stolić koji služi kao pult za preuzimanje kave i nekoliko okupljenih ispred.

Goran Mratinović

'Nije kao prije'

- Ovo otvaranje nije neka posebna promjena, ali važno nam je druženje. I ranije smo mogli kupiti kavu iz automata, pekare, restorana koji dostavljaju hranu, ali iskreno nije to - to. Najbolje će biti kada se otvore tarace kafića – govori ekipa okupljena ispred Buzza kojoj kavu prodaje Franjo Pocrnjić.

- Ovaj način rada nekako nema smisla jer ljudi samo pokupe kavu i pođu. Nema druženja, priče i svega što je prije bilo. Također nema ni ljudi. Promet nam je sitan, više simboličan – kazao je Pocrnjić koji je ipak sretan što su otvorili pa može raditi.

-Mislim da će biti bolje u ožujku kada nam dozvole tarace, ali čini mi se da su to mogli i sad napraviti. Svejedno je sjede li ljudi na klupama u parku ili vani u kafiću – mišljenja je Franjo Pocrnjić iz Buzz bara.

I kafići u Ulici Iva Vojnovića u ovo doba godine bili bi puni u što nema sumnje. Dubrovčani najčešće ovu lokaciju biraju za dnevnu kavu ili noćni izlazak. Vrata svojih kafića otvorili su tek rijetki koji su bili zatvoreni od 28. studenog prošle godine.

- Bilo nam je teško što nismo mogli raditi u doba kad nam je inače najbolji promet. Potpore koje nam Vlada daje su malo olakšale tu situaciju i možemo pokriti neke fiksne troškove, ali iskreno nije nam lako jer smo novootvoreni kafić. Za nas ljeto nije obećavajuće jer nismo orijentirani na turiste, nemamo taracu, a i lokacija nam je takva da nije blizu neke šetnice pa da prolazi veliki broj ljudi – govori vlasnik kafića Retro Đivo Zvone.

Govori kako su on i brat ipak otvorili jer 'nemaju pametnijeg posla'.

- Ne dolazi nam veliki broj ljudi, čisto smo otvorili za one koji prođu, a svrate i prijatelji tako da nešto radimo i zbog toga smo sretni. Bolje je i to nego stajati doma. Kad smo ulazili u posao nismo ni sanjali da se ovako nešto može dogoditi – kazao je Zvone dodavši kako su kave i žestoka pića u Retra niže nego inače.

Fashion Cafe u trgovačkom centru DOC je također počeo s prodajom pića za van.

- Otvorili smo tek tako da se pripremimo i zagrijemo ljude kad dozvole rad taraca. Za sad je promet beznačajan, ne očekujemo ništa specijalno. Ponudu smo prilagodili, sve smo snizili za 20 posto. Mislim da će i ovogodišnja sezona biti kao ona prošla – kazao je vlasnik Fashiona Renato Smoljko.

'Troškovi su preveliki da bi otvorili'

Gotovo pola kafića u Dubrovniku nije se otvorilo u ponedjeljak. Razlozi su razni, neki se pripremaju za Uskrs i sezonu, drugi ne žele otvoriti jer se boje da će izgubiti državnu pomoć, a neće pokriti troškove prodajom pića za van. Većini se, saznajemo iz razgovora, naprosto ne isplati raditi u ovim uvjetima.

Goran Mratinović

Kafić Esperanza u Uvali Lapad nije otvoren. Planiraju to učiniti u ožujku ili travnju kada mjere budu manje restriktivne.

- Oko 140 ugostitelja u Dubrovniku nisu otvorili svoja vrata. Princip je jednostavan – takav sistem rada nije profitabilan jer su troškovi preveliki da bi se to isplatilo i promet nije dostatan da bi se moglo preživjeti. Naš stav je da je bolje ostati zatvoren i čekati dok se situacija ne poboljša – govori suvlasnik Esperanze Vlaho Bender koji se nada kako će epidemiološka slika biti dobra pa će onda slijediti najavljeno popuštanje mjera.

Bender smatra kako bi bilo dobro da su ugostitelji mogli raditi poštujući strože epidemiološke standarde, kako je to bilo tijekom jeseni.

- Mi smo se uvijek držali propisanih mjera, poštovali razmak između stolova, konobari su nosili maske, a unutra je bio ograničen broj gostiju. To je bilo dobro i omogućavalo je koliko-toliko normalno funkcioniranje. Mišljenja sam da je ljudima trebalo dati priliku za rad, naravno poštujući određena pravila. Vjerujem kako će sezona biti kao i prošlogodišnja, možda nešto bolja što će nam omogućiti čisto da preživimo – zaključio je za Dubrovački dnevnik suvlasnik Esperanze u Uvali Lapad Vlaho Bender.

*Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Dubrovački dnevnik Petkom

Popularni Članci