Na Montovjerni niče još jedna zgrada koja se ne uklapa u prostor (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Većina stanova bit će manje kvadrature, do 50 metara četvornih, za kojima na tržištu postoji najveća potražnja. Ne sumnjamo da će se brzo prodati, jer je pogled s vrha Montovjerne sjajan – Lokrum, more, Petka

U tijeku je gradnja još jedne zgrade čija se veličina ne uklapa u vizure Dubrovnika. To je samo nastavak favelizacije kojoj svjedočimo još od donošenja izmjena GUP-a iz 2005. godine, a čija je primjena zauvijek na gore izmijenila brojne dubrovačke kvartove. Riječ je o zgradi na Montovjerni koja strši između okolnih kuća i bode oko promatrača.

Investitori su tvrtka Loft d.o.o., te osobe Antonija Đurković, Ljiljana Mrkušić, Tomislav Đurković i Ines Mojaš. Vlasnici tvrtke Loft su Tomislav Đurković i Nikša Mojaš. Zgrada je podijeljena na tri djela s 18 stanova ranih veličina ukupne površine 1500 kvadrata. Većina stanova bit će manje kvadrature, do 50 metara četvornih, za kojima na tržištu postoji najveća potražnja. Ne sumnjamo da će se brzo prodati, jer je pogled s vrha Montovjerne sjajan – Lokrum, more, Petka...

Sve je legalno i po zakonu

Naravno, sve je legalno i po zakonu o čemu svjedoči uredno izdana građevinska dozvola od strane Grada Dubrovnika. Parcele na kojima se gradi bile su građevinsko zemljište još 2005. godine, a prema internim podacima kojima raspolaže Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje – konkretno Karta namjene Urbanističkog plana Dubrovnika za uže gradsko područje iz 1980. godine - predmetna zona i te se godine nalazila unutar granica građevinskog područja.

No, iako je sve po zakonu ne znači da je dobro. Svjesni su toga i u Gradu Dubrovniku, pa najavljuju promjene koje će se dogoditi po pitanju gradnje.

-Ovom prilikom dužni smo podsjetiti da je u rujnu 2022. godine potpisivanjem ugovora o izradi sa stručnim izrađivačima započeo postupak izrade sveobuhvatnih izmjena i dopuna prostorno-planskih dokumenata, Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika koji će definirati jasnu viziju razvoja grada za dugoročni period. Osigurat će se skladnost gradnje i poštivanje kulturno-spomeničke baštine Dubrovnika, a s druge strane omogućiti razvoj grada definiranjem novih zona urbanog življenja i stanovanja. Izrada novog GUP-a i PPU-a očekuje se u zadanim rokovima od dvije godine – kažu nam iz Grada Dubrovnika, te se osvrću na ciljeve:

-Neki od glavnih ciljeva i programskim polazišta novog GUP-a i PPU-a, između ostalih, jesu preispitivanje i redefiniranje uvjeta i načina gradnje za sve vrste građevina unutar građevinskog područja naselja, izdvojenog građevinskog područja naselja i izvan građevinskog područja naselja i utvrđivanja stvarnog stanja njihove izgrađenosti i uređenosti građevinskih područja – govore iz Grada Dubrovnika te ističu štetnost prijašnjih dokumenata koji su doveli do devastacije prostora:

Promjene u prostornim planovima

-Podsjećamo i da su prethodno, u veljači i ožujku 2021. godine, usvojene ciljane izmjene PPU-a i GUP-a, a sve kako bi se uveo prijeko potreban red u prostor i spriječila devastacija kakvu je omogućio štetni GUP iz 2014. godine. Najvažnije izmjene ticale su se upravo povećanja udaljenosti između budućih građevina i smanjenja visina građevina. Kombinacija ovih odredbi bitno pridonosi boljem uklapanju nove gradnje u postojeći prostor – naglašavaju iz Grada Dubrovnika.

Upravo je prema odredbama GUP-a iz 2014. godine, a koji se naslanja na onaj iz 2005., izdana građevinska dozvola za gradnju na Montovjerni. Ako se usvoje ove promjene, u budućnosti zgrade poput ove na Montovjerni bi trebale postati prošlost. Bojimo se da se s tim promjena dobrano zakasnilo, jer su vizure brojnih kvartova zauvijek uništene, a možda najbolji primjer jesu Ploče. Nažalost, nisu jedine.

Investitore smo pitali da nam prokomentiraju gradnju, ali na naš upit nisu odgovorili. Treba kazati da gradnja megalomanske zgrade nije njihova krivica i da bi mnogi od nas da su na njihovom mjestu potpuno identično postupili.

Maro Marušić

Popularni Članci