'

MINISTAR OBIŠAO GRADILIŠTE DOMA ISPOD BOLNICE "Za razliku od Čačićevog, ovaj će biti 'u sridu'", Piletić najavio nove projekte (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u sklopu radnog posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji, obišao je danas gradilište Centra za starije osobe ispod Opće bolnice Dubrovnik. Radnom posjetu ministra Piletića nazočili su župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Mato Franković.

„Ova investicija je krenula upravo zahvaljujući podršci Vlade Republike Hrvatske i značajnom iznosu sredstava koje smo dobili kad smo se prijavili na natječaj za EU sredstva uz podršku DNŽ. I u konačnici ćemo dobiti jednu izvrsnu infrastrukturnu građevinu s osnovnim ciljem pružanja smještaja starijim osobama, ali još ono dodatno, još i bitnije, je da će više od 400 korisnika ovaj Centar za starije zapravo pratiti u svojim domovima i na takav način će se  raditi na maksimalnoj inkluziji, ali i na dostupnosti starijim osobama“, izjavio je Franković dodavši kako ovakav velik objekt u gradu Dubrovniku nije izgrađen još od 1971. godine.

„Dakle, jako puno godina je prošlo do izgradnje ovako jedne značajne građevine i drago mi je što smo ishodili samu građevinsku dozvolu, srušili onaj bivši 'Čačićev dom' za koji znamo kako je nastao, odnosno kako je lova nestala. I u konačnici svjedočimo drugom pokušaju, ali koji će biti, kako bi rekli u Sinju, 'u sridu'“, zaključio je Franković.

Dobroslavić je kazao kako je u Županiji prethodno održan sastanak gdje se s resornim ministrom i gradonačelnikom razgovaralo o stanju na dubrovačko-neretvanskom području iz nadležnosti ministra.

„Utvrdili smo da doista stvari funkcioniraju dobro, međutim kako da ima i problema i poteškoća. Govorili smo o domovima za starije, o potrebi povećanja sredstava koje država osigurava za te domove koji nisu povećavani u zadnje vrijeme i složili smo se da ćemo zajednički raditi na tome. Govorili smo i o drugim domovima koji osiguravaju usluge za posebne neke naše sugrađane. Govorili smo, uz domove za starije i o specijalnim domovima kao što je Josipovac, kao što je dom u Blatu, kao što je dom Maslina. Govorili smo o Obiteljskom centru, govorili smo o sigurnoj kući koju smo realizirali i o dva objekta koji su u realizaciji i od Grada Dubrovnika i Ministarstva. Mi smo tu na neki način partneri“, izjavio je župan, a onda se osvrnuo i na dom umirovljenika ispod bolnice.

„To je vrlo važan dom za starije koji će riješiti naše liste čekanja u Županiji i imat će odgovarajući skrb i usluge za naše sugrađane starije životne dobi“, kazao je, potom se osvrnuvši na Centar za usluge u zajednici koji je također bio tema sastanka.

„To je jako važan i dobar projekt. On je u začetku, ali sad već vidimo kako će se on razvijati, na kojim lokacijama, kako doći do kvalitetne usluge za naše sugrađane koji imaju možda najteže situacije, dakle, pitanja oboljelih iz spektra autizma i sličnih poteškoća. Dobar je način na koji Ministarstvo i Vlada pristupaju u ovim područjima djelovanja“, kazao je Dobroslavić, nakon kojeg je riječ imao ministar Piletić.

„Mi smo danas ovdje u Dubrovniku došli vidjeti investiciju vrijednu preko 20,1 milijun eura i jedan od 18 centara za starije. Najveći je ovdje, u Dubrovniku. Radujemo se nastavku radova. Ako ćemo vjerovati izvođačima, do kraja sljedeće godine imat ćemo jedan kvalitetan Centar za starije koji će, uz smještajne kapacitete, pružati i izvan institucijske usluge za više od 400 starijih osoba. Podići će sasvim sigurno kvalitetu usluge smještaja, ali i drugih izvan institucijskih usluga“, kazao je Piletić potom se osvrnuvši na ostale projekte na području DNŽ iz njegove nadležnosti.  

„Prije ljeta ovdje u Dubrovniku, otvoreni su i novi prostori Obiteljskog centra, dakle nacionalne ustanove koja je s reformom sustava socijalne skrbi zaživjela i izdvojila se iz bivših centara za socijalnu skrb, a danas smo obavijestili župana i gradonačelnika da smo donijeli odluku kako će podružnica obiteljskog centra Dubrovačko-neretvanske županije vrlo skoro biti formirana i u Metkoviću i u Korčuli kako bi zaista svi žitelji DNŽ imali bolju i kvalitetnu dostupnost socijalne usluge“, kazao je.

Govorilo se i o uspostavi dubrovačkog Centra za pružanje usluge u zajednici.

„Gradonačelnik je već pomogao i po pitanju pronalaska smještaja, imenovali smo privremenu ravnateljicu, uvrstili u financiranje u državni proračun i očekujemo da se sutra dogovorimo u kojem smjeru nastavljamo dalje. Tu želim zahvaliti još jedan put i županu i gradonačelniku na podršci i ovim ostalim našim ustanovama. Župan je spomenuo i Josipovac i Maslinu, sutra ćemo obići te domove. I jedan i drugi imaju potrebu za investiranjem, za obnovom prostora, proširenjem kapaciteta. Očekujem da ćemo i to sutra dogovoriti i onda sve te planove dimenzionirati u proračunu za 2025. godinu“, kazao je ministar Piletić.

Popularni Članci