'

Meteorolog Ribarić potvrdio za DD: Bila je to esktremna količina kiše, i to u najfrekventnijem dijelu dana

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL, Radari - kontrole DNŽ, čitatelji
RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić za Dubrovački dnevnik je komentirao veliko nevrijeme koje se u ponedjeljak dogodilo na Jadranu, od čega se najsnažnije osjetilo u Dubrovniku.

Veliko grmljavinsko nevrijeme pogodilo je u ponedjeljak dubrovačko područje. Poplutale su frekventne gradske prometnice, vatrogasci su diljem grada imali na desetine intervencija, a posebno je teška situacija bila na parkingu 'pod dubom' gdje su neka vozila plutala u vodi. Plima je poplavila i Lapadsku obalu.

'Vodopadi' su se slijevali niz skaline po Gradu, a Stradun je izgledao kako rijeka. Sugrađani i turisti su gacali po vodi do koljena. Bujice vode su zabilježene ispred Dubravke na Pilama, a jedno dijete je upalo u šaht.

U JEDNOM DANU VIŠE KIŠE NEGO U CIJELOM RUJNU

Na društvenim mrežama se povukla rasprava oko toga je li ovo bilo najsnažnije nevrijeme koje je pogodilo Dubrovnik te je li riječ o ekstremnim vremenskim uvjetima ili su za sve 'krivi' beton, sječa stabala i nedostatak zemljanih površina koje lakše upijaju višak vode.

Dubrovački dnevnik zatražio je podatke DHMZ-a o snažnom nevremenu koje je pogodilo dubrovačko područje u ponedjeljak kao i za podatak je li zabilježen dan kad je u Dubrovniku palo više kiše.

Prema podacima DHMZ-a, u Dubrovniku je u ponedjeljak palo 137,4 litre kiše po četvornom metru. O kakvom je povećanju riječ najbolje govori podatak kako rujanski prosjek iznosi 93,4 litre po metru kvadratnom, kad se u obzir uzme razdoblje od 1961. do 2022. godine. U prijevodu, u ponedjeljak je na dubrovačkom području palo više kiše nego što inače padne kroz cijeli rujan.

 Grgo Jelavić/PIXSELL

KAD JE PALO NAJVIŠE KIŠE

Apsolutni dnevni maksimum za rujan za Dubrovnik izmjeren je 2. rujna 2014. godine, kad je pala 191 litra kiše po kvadratnom metru, odgovoreno nam je iz DHMZ-a. Međutim, apsolutni dnevni maksimum kad je riječ o kiši za Dubrovnik dogodio se 2. listopada 2018. godine, kad je palo 259,2 litara kiše po kvadratnom metru.

Iz DHMZ-a su nam odgovorili kako je tog 2. listopada glavnina kiše pala od 1 do 7 sati ujutro, dok je u ponedjeljak glavnina pala u razdoblju od 10 do 14 sati. Iz toga se da zaključiti kako je, bez obzira na to što je tog 2. listopada 2018. godine zaključno palo najviše kiše, ona je u ponedjeljak u kraćem vremenu padala jednakim, pa možda i snažnijim intenzitetom. Naime, 2018. godine je preko 200 litara kiše palo u rasponu od šest sati, dok je u ponedjeljak preko 100 litara kiše palo u svega tri ili četiri sata. Iz DHMZ-a napominju kako rezultati za ponedjeljak još nisu prošli sve stupnjeve kontrole te kako se analize nad podacima trebaju smatrati preliminarnima.

 

EKSTREMI SU SVE UČESTALIJI

RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić za Dubrovački dnevnik je komentirao veliko nevrijeme koje se u ponedjeljak dogodilo na Jadranu, od čega se najsnažnije osjetilo u Dubrovniku.

„U cijeloj zemlji se dogodila velika promjena vremena, s naglaskom na Jadran gdje je pala velika količina kiše. U Dalmaciji i Dubrovniku su zabilježene velike linije nestabilnosti, a zbog visoke temperature mora i same siline promjene vremena, došlo je do velike količine kiše. Preko 100 litara kiše palo je na krajnjem jugu Hrvatske u svega dva ili tri sata. Najviše je to osjetilo dubrovačko područje gdje je u jedno prijepodne palo preko 100 litara kiše po četvornom metru odnosno 137 u jednom danu“, kazao je Ribarić.

Dodaje kako ekstremi na jugu nisu nepoznanica, pa navodi datume iz 2014. i 2018. godine. Ipak, kaže kako su oni sve učestaliji.

„Prije 2000. godine su se oni dogodili svega nekoliko puta tako da imamo trend porasta“, izjavio je Ribarić.

Upitali smo ga i je li se u ponedjeljak u Dubrovniku dogodio kišni rekord ili je to ipak bio onaj iz listopada 2018. godine, a Ribarić odgovara kako vjeruje kako je to 'tu negdje'.

„U ponedjeljak je velika većina kiše pala u svega dva sata, dok je 2. listopada 2018. godine glavnina pala tijekom četiri sata“, kazao nam je Ribarić dodavši kako se ovo nevrijeme vjerojatno još snažnije osjetilo jer se dogodilo usred dana, kad je većina ljudi na ulicama, dok se nevrijeme iz 2018. godine dogodilo u ranim jutarnjim satima kad dinamika na cestama nije toliko izražena pa očito nije bilo ni toliko vidljivo kao što je ovo s početka tjedna. 

Popularni Članci