MEĐUNARODNI ZNANSTVENICI U DUBROVNIKU Ropstvo i mučeništvo nisu prošlost

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Međunarodni znanstveni skup „Jubileji svetoga Vlaha – poticaj suvremenim znanstvenim promišljanjima“ koji se u dva dana održavanja bavi dvjema temama “Martirija (svjedočenje vjere) - bitna oznaka kršćanskog identiteta” i “Dubrovačkom odlukom o ograničenju ropstva iz 1416. godine, svečano je otvoren danas.

Prilikom otvaranja skupa u svom pozdravnom govoru gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo je kako ovaj znanstveni skup najbolje oslikava duhovnu i svjetovnu stranu Dubrovnika.

"Grad Dubrovnik i Dubrovačka biskupija zajedno sudjeluju u organizaciji ovog skupa baš kao što su i prije 600 godina zajedničkim djelovanjem i trudom donijeli ovu povijesnu odluku i na taj način pokazali da su te dvije institucije, svjetovna i duhovna, zajedno rasle poštujući ne samo katoličku već i sve druge zajednice među nama", kazao je gradonačelnik Andro Vlahušić ističući kako za činiti i provoditi dobre stvari ne treba biti velik već otvorenih očiju i otvorenog uma jer na žalost razni oblici ropstva su aktualni u današnjem svijetu.

"Priča oko ropstva na ovom skupu, na žalost, je aktualna i danas. Pogotovo u ovom trenutku kada dva velika grada Alep i Mosul koji broje milijune stanovnika proživljavaju trenutke kakve smo i mi proživljavali prije 20 godina, a  stote tisuća ljudi odlazi u izbjeglištvo i postaju dijelom trgovine ljudima", kazao je gradonačelnik Vlahušić.

Sudionike znanstvenog skupa pozdravio je i dubrovački biskup Mate Uzinić ističući kako je spoj ovih dviju obljetnica, 1700. godina od mučeničke smrti svetog Vlaha i 600. godina od ukidanja ropstva u Dubrovačkoj Republici, dobar primjer kako življena kršćanska vjera može i mora mijenjati stvarnost i činiti boljim ne samo pojedince i Crkvu već i društvo u kojemu živimo.

Osim gradonačelnik Andra Vlahušić ai dubrovačkog biskupa Mate Uzinića okupljenje predavače, znanstvenik i goste pozdravili su i župan Nikola Dobroslavić, prorektor za međunarodnu suradnju i znanost Sveučilišta u Dubrovniku izv. prof. dr. sc. Martin Lazar te akademik Nenad Vekarić.

Međunarodni znanstveni skup "Jubileji svetoga Vlaha - poticaj suvremenim znanstvenim promišljanjima" organiziraju Grad Dubrovnik i Dubrovačka biskupija pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a održat će se 21. i 22. listopada u dvorani Ivana Pavla II. 

Popularni Članci