'

Matušić: Sustav vode i kanalizacije je i veći nego što je potrebno. Problem su neodgovorni pojedinci i oborinska odvodnja

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika usvojen je Prijedlog zaključka o prihvaćanju godišnjeg izvješća o poslovanju Vodovoda Dubrovnik d.o.o. za 2023. godinu.

Nezavisni gradski vijećnik, Maro Kristić, pitao je u kojoj je fazi sustav kanalizacije u Mokošici. 

"Nažalost, mi smo već trebali pustiti sustav u funkciju. Aglomeracija Dubrovnik je opsežan projekt i bilo je puno tendera. Neki tenderi kao Stradun, hidrotehnički tunel Srđ i uređaj za pitku vodu su odrađeni manje-više bez problema, a negdje imamo problema s građevinskim tvrtkama i realizacijom. Tako smo određenih problema imali u Mokošici.

Izvođaču radova smo naplatili bankarsku garanciju u iznosu 350 tisuća eura, a znate što je danas bilo kome naplatiti garanciju, a kamoli u ovom iznosu što sam ja sada rekao... Nismo bili zadovoljni kvalitetom radova. Morali smo, da bi uopće mogli predati zahtjev za tehnički pregled, popraviti određene nedostatke.

Pozvali smo građane u međuvremenu, da se ne gubi vrijeme, na podnošenje zahtjeva za priključenje sustavu odvodnje. Zahtjev za tehnički pregled je predan službama Grada Dubrovnika i očekujem da će ovih dana nadležne službe izaći na teren i eventualno ako bude nekih primjedbi da to otklonimo i ishodimo uporabnu dozvolu, jer je u ovom momentu sve spremno za spajanje stanovnika Mokošice, Štikovice i Vrbice na sustav odvodnje koji smo izgradili", rekao je Matušić i dodao kako u ovakvim poslovima uvijek ima određenih problema, navodeći primjer Knežice gdje dugo vremena uopće nije bilo radnika, pa je i cesta uslijed posljednjih nevremena propala. 

"Danas postoji veliki problem nedostatka kvalitetnih firmi na tržištu koje mogu nešto kvalitetno odraditi u manjem opsegu, a kamoli u ovome kao što je projekt Aglomeracije Dubrovnik", kazao je Matušić i zaključio kako očekuje da bi stanovnici Mokošice do kraja godine trebali biti spojeni na novi sustav. 

Vijećnik Đuro Capor (SJG) osvrnuo se na posljednje ekstremne padaline i pitao koja je razina padalina u kratkom razdoblju koju naš postojeći sustav ne može evakuirati.

"Sada smo imali 120 litara, je li 100 litara kada se trebamo zabrinuti i zaštititi kuće? Koje je vršno opterećenje koje naš sustav može podnijeti?", pitao je. 

"Razumijem pitanje, ali teško je dati odgovor s razine Vodovoda Dubrovnik, a opet ću jednostavno odgovoriti", uveo je Matušić.

"Što se tiče sustava vode i odvodnje za koju je Vodovod nadležan, on je tako dimenzioniran da bi naša mreža izdržala i još dodatnih pola izgradnje koja se dogodila od 1990. do danas. U Gružu imamo slučaj da nam se sustav 'čuje na nos', ali to je zato što je predimenzioniran. To znači da je cjevovod puno većeg profila nego što bi trebao biti i da može primiti na sebe puno veće količine nego što trenutno idu. Problem je u oborinskoj odvodnji, jer je istina da se u zadnjih 30 godina, od sve infrastrukture koja se u gradu gradila, oborinska odvodnja najmanje gradila.

Imamo slučaj, a mi to rješavamo iako nije lako, gdje iza tehničkih pregleda i uporabnih dozvola ima pojedinaca koji su komotni pa se naknadno 'ubodu' na naš sustav. Onda mi imamo probleme da oborinske vode koje nisu zanemarive sa stambenih zgrada, moramo rjšeavati da ih skidamo s postojećih cjevovoda fekalne odvodnje, onda se događa da ispluta ono što ne bi trebalo isplutati.

Ali ponavljam i odgovorno tvrdim, sustav vodoopskrbe i odvodnje je u ovom trenutku tako dimenzioniran da može podnijeti svu ovu izgradnju koja se u gradu Dubrovniku dogodila, čak štoviše i da još izgradnji ima - može izdurati. Ali naravno da treba izgraditi oborinsku koja gradu fali", zaključio je Matušić. 

Popularni Članci