'KAO DA TITRAJU NA VJETRU' Umjetnik Mata CROata oživio prostor Sponze kamenim jedrenjacima (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
U organizaciji Državnog arhiva u Dubrovniku večeras je otvorena izložba 'Sloboda kamenih jedrenjaka' hrvatskog umjetnika Mate Turića.

Ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak istaknula je zadovoljstvo izložbom kamenih skulptura u Sponzi koja prema njezinim riječima simbolizira prožimanje umjetnosti i kulture.

Umjetnik Mate Turić, poznatiji pod umjetničkim imenom Mata CROata, predstavio je svoje kamene jedrenjake te naglasio kako mu je čast izlagati u Dubrovniku koji je prema njegovom mišljenju grad kulture, a u povijesti je poznat po jedrenjacima.

- U ovom prostoru kao da su skulpture oživile što je i meni kao autoru jako zanimljivo. Ja sam promatrač kao i vi, ne vidim skulpture dok ih ne postavim u prostoru i ne znam kako će to izgledati pogotovo dok su u mome ateljeu. Ne mogu u njima uživati kao na izložbi. - kazao je Turić dodavši kako predstavlja nove radove te da je puno truda uloženo pri organizaciji izložbe.

Umjetnik Stjepko Mamić kazao je nešto više o radovima.

- Iako se bavim slikarstvom, skulpture su dio moga interesa. Sliku gledate plošno, a oko ove svake skulpture trebate napraviti đir jer ona iz svakoga kuta drugačije izgleda. Mate je dobar skulptor i veliki borac, on iz kamena izdužuje ova jedra i daje im lijepu dinamiku. Jedra su napeta, skoro da titraju na vjetru i fantastično se uklapaju u naš ambijent Sponze. Mislim da ovo nije prva i zadnja izložba, još ćemo čuti za njega jer su mu radovi unikatni. Iako nije s mora, srcem je na moru i to dokazuje s ovim jedrima koji simboliziraju dugogodišnju povijest. - kazao je Stjepko Mamić.

A. Čakić

Popularni Članci