LEGAZ POZIVA ŠETAČE 'Nema druge nego da se sami organiziramo za vlastitu sigurnost'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Igor Legaz
Igor Legaz osvrnuo se na odron koji se dogodio na šetnici Nika i Meda Pucića koji se dogodio prošloga tjedna. Šetači usprkos opasnosti i dalje prolaze ovim područjem. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Na nekoliko jučerašnjih fotografija, vide se šetači koji koračaju dijelom šetališta Nika i Meda Pucića iza "Elite", unatoč znaku zabrane prolaska.

Na jednoj od fotografija, vidi se veliki kamen koji je, nakon odranjanja, "zapeo" za raslinje. Takvih prijetećih gromada ima mnogo na onoj visokoj strmini iznad opasnog zasjeka i srušit će se kad najmanje očekujemo.

Dok opasnost od odrona postoji, zasjek iza "Elite" bi trebao biti zablokiran, tako da se prolaženje potpuno onemogući.

Gradska uprava je nakon nedavnog odrona, "zablokirala" taj zasjek, ali su pregrade uklonjene, a ostavljeni su je samo znakovi.

Građani znaju da je zasjek opasan, oni vide znakove zabrane i oznake upozorenja, ali ipak prolaze tuda.

Pitanje je, zbog čega se naši sugrađani izlažu riziku? Koga god da pitate, odgovorit će da ih "preusmjeravaju zaštitari"!

Naime, Ćiril Zovko (ili netko od njegovih sinova), koji je vlasnik zemljišta iznad opasnog zasjeka, ali i ville "Elite", angažirao je zaštitare da ometaju građane u kretanju pomorskim dobrom.

Prilažem kartu, na kojoj je crvenom linijom ["1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 ..."], označena granica pomorskog dobra, koju je Vlada odredila još 1999.

Na toj karti, zelenim sam ucrtao zemljanu stazu unutar pomorskog dobra, koju Zovko uzurpira i angažira zaštitare da "tjeraju" prolaznike, a ljubičastim sam ucrtao Diamantni put.

Zaštitari "tjeraju" šetače dovikivanjem ili nabacivanjem granja na zemljanu stazu. Poneki sugrađani ignoriraju dovikivanja zaštitara, pa maknu nabacane grane i prođu. Zaštitari tada ne nasrću, jer se pribojavaju da će prolaznici pozvati policiju, ali kasnije opet nabace suhe grane, samo kako bi sputali šetače, koji se, u takvoj situaciji, odlučuju na prolazak opasnim zasjekom.

Gradsko uprava sigurno sve to zna, ali ništa ne poduzima da zaštiti građane.

Stoga, nema druge nego da se građani sami organiziraju ("radna akcija") i da pješačke putove na pomorskom dobru ispred "Elite", osposobe za sigurno i nesmetano hodanje.

Pozivam svakoga tko želi sudjelovati u "radnoj akciji", da u poruci koju će poslati na email adresu:  igor.legaz@mail.ru , napiše viber broj, kako bismo se, putem "viber group" dogovorili o detaljima."

Popularni Članci