KRETENLUK Portal Plava kamenica istresao žuč po Dubrovniku, anonimni autor dužan državi preko 3 milijuna kuna

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Dubrovnik kao turistička destinacija proteklih 20 godina proizvodi pozitivne učinke u turističkom sektoru. Vlastitom borbom, boreći se s paradigmom 'što južnije - to tužnije' nakon teške devastacije u ratu došao je do perjanice turizma izdignuvši se od ratom uništene infrastrukture i privatizacijom opljačkane privrede do destinacije koja se stavlja uz bok Veneciji.

Godinama već nacionalni mediji površno na nacionalnom planu pokušavaju diskreditirati Dubrovnik i to na gotovo jednakom uzorku, provjeravajući koliko stoji kava na Stradunu. No, jedan opskurni portal čiji impressum nije istaknut, niti vlasnik, niti direktor, još manje urednici i novinari, Kult Plave Kamenice danas je dodatno evoluirao i iskoristio globalnu pandemiju virusa da popljuva Dubrovnik na najvećoj mogućoj razini. 

No, kako se u maloj Hrvatskoj sve kad tad dozna tako je poznato i kako je vlasnik Kulta plave Kamenice poznat. Radi se o Davoru Butkoviću, dugogodišnjem komentatoru Jutarnjeg lista koji je u toj novinskoj kući također, uz politiku, pisao o gastronomiji, vjerojatno grebajući se pritom u hrvatskim restoranima besplatnu hranu i novac za lijepe recenzije, kako to obično ide. 

Butković je tako poštedio par ugostiteljskih objekata u Dubrovniku gdje je proteklih godina besplatno preživao jadranske delicije poznatih kuhara, ali se zato obračunao s ostatkom Dubrovnika, onako kako smo to mogli doživjeti jedino od istočnih susjeda devedesetih godina prošlog stoljeća. Davor Butković je dobar dio novinarske karijere potrošio dopisujući se sa studentom koji mu je poslao mail potpisan kao Ivo Sanader s google servisa gmail. Novinar Butković se danima dopisivao s lažnim Ivom Sanaderom te naposljetku objavio i intervju s njim u tiskanom izdanju. Dan danas je to najveća individualna sramota jednog hrvatskog novinara kojeg teško može nadmašiti najgora kuhinja u jednom dubrovačkom restoranu. 

Butković, odnosno anonimna osoba koja proteklih godina kao kompromitirani novinar piše pod pseudonimom tako je za Dubrovnik napisao da je Grad ''neprofesionalne usluge,  da 90 posto dubrovačkih kuhinja nikad nije naučilo kuhati, da koriste menzaške sastojke i da konobari jedva razlikuju glavna lokalna vina...'' piše ovaj portal te spominje i dubrovački 'prezir prema turistima koji se manifestirao kroz stalno ogovaranje kruzera i gostiju s kruzera''.. Autor također nakon gađenja svega i svačega u Dubrovniku hvali tek i spominje svoje financijere, restorane u kojima je vjerojatno besplatno jeo ili u kojima bi to volio opet raditi, kako bi se spasio od telefonskih poziva nakon objave teksta...

''Dubrovački turizam ima i ponešto jako dobrih elemenata, od hotela kao što su Villa Dubrovnik, One Suite ili Bellevue, preko klasičnih velikih restorana poput Nautike, 360 i Prota, do ponešto visokociviliziranih i inovativnih ugostiteljskih projekata. Međutim, svih je takvih primjera premalo da bi nadvladali one loše, koji su stvorili sadašnji nepoželjni imidž Dubrovnika,'' kaže autor. 

Tako se odmah može potražiti izvještaje o spomenutim objektima pa viditi kakve je hvalospjeve autor odradio na njihov račun, dok je mezio vrhunske delicije ove jadne destinacije koju vode polukriminalci. 

Vidite se odmah i kako je autore primjerice jeo u Prota.  ''Proto je klasični dobar riblji restoran kakav, recimo, jako nedostaje Zagrebu,  servis, predvođen Sinišom Lasanom, jednim od najboljih hrvatskih sommeliera, sinoć je bio besprijekoran, kao i slaganje vina i hrane. Počeli smo s Billecart Salmonom, da bi zatim pili šampionsku Nericu iz 2016. i apsolutno senzacionalni Heritage iz 2017. Heritage je kupaža grka i pošipa, o kojoj ćemo danas objaviti poseban tekst,'' napisao je anonimni stručnjak prošle godine dok Dubrovnik nije bio grad slučaj. Na isti način Plava kamenica piše i o restoranu 360, Nautici i brojnim drugima koje je izuzela iz šamaranja destinacije.

Brojni Dubrovčani su članak Plave kamenice dočekali na nož, na društvenim mrežama pljušte reakcije stanovnika Dubrovnika koji nemaju veze s ugostiteljstvom, ali koje bole ovakvi tendenciozni članci protiv Dubrovnika. Ta mržnja koja se svake godine iznova emitira u nacionalnim medijima nije jasna nikome, a posebno nije jasno kako netko tko državi duguje 3.229.365,72 kuna može nazivati ugostitelje polukriminalcima. 

Popularni Članci