KRENULO UREĐENJE PRETOVARNE ZONE Karićari uredno opskrbili povijesnu jezgru: Pitanje je hoćemo li isti obim posla moći raditi na manjem području

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
U sklopu provođenja uređenja prve faze pretovarne zone, jutros je krenulo raščišćavanje na Pločama.

Nakon što je postignut dogovor između Grada i karićara prošloga tjedna, krićari su danas nastavili s opskrbom povijesne jezgre, a uređenje pretovarne zone je u tijeku.

Božo Pulić, jedan od koncesionara, pojasnio nam je što se dogodilo tijekom jutra na Pločama.

- Mi smo napravili sve što je Grad zahtijevao i maknuli smo ono što je bilo nepotrebno, a ostavili samo nužno što nam je potrebno za rad. Njima je sad slobodno i mogu raditi kako su zamislili - kazao je Pulić dodavši kako su tijekom vikenda tri kamiona odvezla stvari iz pretovarne zone.

Danas se opskrba grada odvila ispod Gimnazije gdje su karićari primili robu, a Pulić dodaje kako su jutros ipak morali jedan dio pretovariti na starom području poput paleta jer još uvijek nisu došli raditi na uređenju.

- Kad se ova prva faza završi, vratit ćemo se na staro područje, ali samo na jednu trećinu. E sad tu je upitnik - hoćemo li uspjeti isti obim posla moći obaviti na manjem području? To ćemo vidjeti. Ako ne budemo mogli onda ne znam što ćemo, vjerojatno će doći do raskida ugovora. Još uvijek ne znamo što će nam pripasti kad urede pretovarnu zonu i kako su to osmislili - izrazio je sumnju jedan od koncesionara te dodao kako će pričekati deset do petnaest dana, što je predviđen vremenski okvir za provođenje prve faze uređenja.

Grad je najavio kako će danas krenuti radovi iz prve faze pa tako planirano uređenje podrazumijeva uklanjanje građevinskog i ambalažnog otpada, pokretnih i nepokretnih stvari unutar paravana kao i samih paravana te formiranje zelenog pojasa u gradskoj sredini. Posadit će se Laurus nobilis i Pittosporum tobira "Nanum“ te konceptualno podijeliti javna površina na prihvatno-pretovarnu zonu, predviđeno je i otvaranje javne površine, fontane „Međed“ i javnog gradskog WC-a građanstvu i turistima. Kontejneri miješanog komunalnog otpada će se postaviti na rub čestice, uz potporni zid prema Gimnaziji Dubrovnik, dok će se zadržati autobusna čekaonica i pješački prijelaz Ulicom Frana Supila, paralelan s cestom.

Završetak radova iz prve faze, sukladno projektu autora PROTO – ARCH d.o.o., je predviđen za deset dana, a projekt će se financirati kroz redovno održavanje putem Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu.

"Po završetku zahvata, zona u neposrednoj blizini povijesne jezgre bit će reprezentativna i primjerena samom ulazu u područje UNESCO-vog zaštićenog kulturnog dobra", najavili su iz Grada Dubrovnika.

U drugoj fazi projekta pristupit će se trajnom rješenju problematike pretovarne zone. Naime, sukladno izrađenom idejnom rješenju, ispod platoa i u podzidima postojećeg parka smjestit će se svi sadržaji koji se trenutno obavljaju na samom platou - utovar i pretovar roba, spremišni prostori, odlaganje otpada i parking za elektro vučna vozila). Plato će se urediti kao trg dostupan javnosti uz otvaranje pristupa fontani Međed i javnim sanitarnim prostorima. U cjelokupni proces bit će uključeni i konzervatori zbog očuvanja autentičnosti prostora, a u konačnici realizacijom projekta stvorit će se potrebni preduvjeti za potpunu zabranu prometovanja dostavnih vozila unutar povijesne jezgre. Plan je ovaj projekt financirati kroz europske fondove iz programa Konkurentnost i kohezija.

Popularni Članci