Kraj Hotela Park niče nova građevina, investitori poznata imena

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
I dalje se gradi po Dubrovniku

Nedaleko Hotela Park niknut će još jedna građevina. To zemljište bilo je u vlasništvu tvrtke Pomgrad Inženjering, koja se bavila izgradnjom luka i drugim podmorskim radovima. Međutim, poslovni subjekt je završio u stečaju, a kao stečajni upravitelj imenovan je Ivo Jukić. Stečajnog upravitelja svojevremeno se teretilo da je oštetio Pomgrad prodajom njegove imovine u Crnoj Gori, ali sud je odbacio te navode, te je pravomoćno oslobodio Jukića.

Kasnije je stečajni upravitelj Jukić prodao atraktivno zemljište Pomgrada u Dubrovniku nekolicini investitora. Novi vlasnici zemljišta postali su tvrtke Mozaik, Ankora Travel, Dubrovnik Luxury Residence i Nautičko središte, firma koja je svoj udio kasnije ustupila tvrtki Trois Oliviers. Oni su zemljište platili milijun i 100 tisuća kuna, te su započeli gradnju na stambeno-poslovnoj građevini srednje kategorije za koju je Grad Dubrovnik uredno izdao građevinsku dozvolu.

Vlasnici tvrtke Mozaik su odvjetnik Damir Herceg, Mirko Herceg i Kruno Herceg. Tvrtka Mozaik vlasnik je Hotela Dubrovnik u Uvali Lapad.

Kruno Herceg je bio direktor Hotela Župa, a USKOK ga je svojevremeno u svojoj istrazi sumnjičio za mito. Slobodna Dalmacija prije 11 godina pisala je da se Hercega sumnjičilo da je u dogovoru s članom NO Župe Davorom Maravićem koji mu je nadređen, ponudio načelniku Općine Župa dubrovačka Silviju Nardelliju i članu Poglavarstva za pitanja komunalnih djelatnosti, prostornog uređenja i zaštite okoliša Vlahu Kesoviji 1.800.000 kuna kako bi donijeli rješenje o plaćanju komunalnih doprinosa u znatno manjem iznosu od stvarnog stanja. Koliko je nama poznato, ova istraga nikad nije rezultirala optužnicom, niti je donesena ikakva sudska presuda.

USKOK je, naime, istragu započeo u sklopu slučaja suca Visokog trgovačkog suda Bariše Gašpara, kojeg je isto tako sumnjičio za primanje mita. USKOK je teretio Gašpara da je od Maravića primio ukupno 25.000 eura mita kako bi mu ubrzao rješavanje jednog predmeta koji se od ožujka 2006. nalazio na drugostupanjskom odlučivanju pred Visokim trgovačkim sudom, a Herceg je bio posrednik. Gašpar je u tom slučaju osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora, a Herceg i Maravić dobili su uvjetne kazne zatvora, jedan osam mjeseci uvjetno, a drugi pola godine uvjetno. Gašparu je kasnije Vrhovni sud povisio kaznu zatvora na dvije i pol godine.

Tvrtka Ankora Travel je u vlasništvu Frana Stjepovića, a bivši vlasnik ove tvrtke je Damir Herceg iz Mozaika. Frano Stjepović dubrovačkoj je javnosti najpoznatiji kao dugogodišnji direktor Hotela Lero i kao dugogodišnji uspješni ugostitelj koji se tom djelatnošću bavio i u Austriji.

Dubrovnik Luxury Residence u vlasništvu je Damira Hercega, Zrinke Carević i Danka Debana. Danko Deban predsjednik je Uprave Ingre, firme koja je svojedobno gradila Dvore Lapad, ali i zagrebačku Arenu. Net.hr je pisao kako je Debanova supruga Ana Stojić Deban bila administrativna tajnica moćnog predsjednika Uprave zagrebačkog Holdinga Slobodana Ljubičića, da bi kasnije postala predsjednica Uprave Holdinga. Bliska je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću s kojim je često u pratnji. Pamti se kako se u pozadini smijuljila dok je Bandić ismijavao novinarku Nove TV.

Grad Zagreb i Ingra su povezani upravo preko Arene Zagreb. Od njene izgradnje pa sve do danas, piše Net.hr, hrvatske građane, porezne obveznike, golema dvorana košta otprilike osam milijuna eura godišnje. Financijska konstrukcija je komplicirana, ali počiva na činjenici da Grad, odnosno Zagrebački holding, i Vlada, svake godine uplaćuju zakupninu Ingri, odnosno njezinoj tvrtki kćeri “Lanište”, a Ingra zahvaljujući tim uplatama i prihodu od dvorane otplaćuje golemi kredit BKS banci. Naravno, godinama se raspravlja o tome može li Arena povećati prihode, odnosno doseći rentabilnost, ali traje i neprestano natezanje “tko je kome dužan”.

Obzirom da su predsjednik Uprave Ingre i zagrebački gradonačelnik bliski preko supruge, pitanje je je li obzirom na zajedničke financijske konstrukcije potencijalno riječ o sukobu interesa. Naime, sve do prošle godine dugogodišnji predsjednik uprave i najveći pojedinačni dioničar, Igor Oppenheim vodio je otvorenu borbu s Milanom Bandićem, odnosno Gradom Zagrebom i Holdingom koje je optuživao za eskiviranje obveza potpisanih u sporazumu o javno-privatnom partnerstvu. U Nadzornom odboru tvrtke vodila se neprestana borba oko toga hoće li prevladati “Bandićevi ljudi” ili Oppenheimovi. Sadašnji predsjednik NO Ingre je Mario Aunedi Medek koji ne skriva poznanstvo s Debanom.

Firma Nautičko središte je pak u vlasništvu Ante Stanića koji je ujedno i član Uprave firme Trois Oliviers. Vlasnica potonje tvrtke je Dijana Halilhodžić, supruga poznatog nogometaša i trenera Vahida Halilhodžića. Ovo nije jedina investicija koju supružnici Halilhodžić provode u Dubrovniku. Naime, upravo su u tijeku radovi na kući preko puta Sveučilišta na Boninovu, a oni su kazali da bi u mirovini voljeli živjeti u Gradu gdje su se i vjenčali daleke 1978. godine.

Maro Marušić

Popularni Članci