Kordin vapaj dan prije općeg napada na Dubrovnik: Ako se ovo ne napravi, bit ćete odgovorni za sve što slijedi!

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ahmet Kalajdžić, Slobodna Dalmacija, MDRD
Dramatičan faks upućen 30. rujna pokojnom Miljenku Bratošu danas čini bogatu građu Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik koja nam je ustupljena za objavu

Tog kobnog 1. listopada 1991. godine krenuo je sveopći napad na Dubrovnik, no s bijesom agresorske vojske stanovnici Župe dubrovačke i Konavala susreli su se danima prije. U drugoj polovici rujna krenulo je raketiranje Vitaljine, pucanje po Debelom brijegu, po Banima… Napad još nije stigao do Dubrovnika, no rat je bio blizu, tutnjao je zloglasnim detonacijama iz pravca Konavala. 

Nekadašnji načelnik Općine Konavle, pokojni Luka Korda, a tadašnji predsjednik Kriznog štaba Konavle 30. rujna 1991. godine, dakle dan prije sveopćeg napada na Dubrovnik, poslao je dramatičan faks tadašnjem sekretaru Sekretarijata za narodnu obranu Općine Dubrovnik i jednom od najzaslužnijih organizatora obrane Dubrovnika, pokojnom Miljenku Bratošu. Radi se o rukom pisanoj poruci koja danas čini bogatu građu Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik koja nam je ustupljena za objavu. Poruka je svojevrstan vapaj i zapravo najbolje oslikava sve ono što je uslijedilo na dubrovačkom području. 

„Molimo da pothitno tijekom dana izvršite mobilizaciju rezervnog sastava garde na Grudi. Mobilizirajte najmanje 15 ljudi u policijski sustav Gruda. Snabdijte s puškomitraljezom na punkt Bani i municijom. Pošaljite doljske telefone za korekciju vatre. Pothitno vratite sve sposobne iz hotela Minčeta. Ukoliko ovo ne ispunite, bit ćete odgovorni za sve propuste,“ stoji u poruci koju potpisuje Korda. 

Faks je potpisao Bratoš te naložio Centru za obavješćivanje Dubrovnik (COB) da se Kordina traženja daju na znanje gardi, policiji i Teritorijalnoj obrani. Ova poruka jedna je u nizu onih koje ruše mit o nespremnosti dubrovačkog područja na rat jer ovdje se ipak, čini se, o njemu promišljalo i na njega reagiralo. Koliko su na takav razvoj događaja bili spremni Zagreb i središnjica drugo je pitanje. 

MDRD

Rukom pisana poruka Korde, foto: MDRD

Popularni Članci