KONFERENCIJA “WORK. PLACE. CULTURE.“ Tepšić: Projekt digitalnih nomada se pokazao nužnim, ali i uspješnim

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U sklopu programa konferencije ''Work. Place. Culture.'' danas je u Lazaretima održana panel rasprava pod nazivom „Eyes on Croatia“ u kojoj su sudjelovali zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić, direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić, američka iseljenica u Hrvatskoj Sara Dyson i digitalni nomad Steve Tsentserensky.  Panelu je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Antonela Svilarić.

Poboljšanja uvjeta za rad i boravak digitalnih nomada, potencijali razvoja novog oblika turizma usmjerenog prema digitalnim nomadima kao ambasadorima hrvatskog turizma, daljnje učvršćivanje pozicije Dubrovnika kao Digital Nomad Friendly cjelogodišnje destinacije bile su teme o kojima su panelisti raspravljali i izmijenili vlastita promišljanja kako bi prisutnima pobliže predočili bogati spektar ponude Dubrovnika kao jedne od najpoželjnijih svjetskih destinacija koja sve više privlači ovu specifičnu skupinu posjetitelja.

U uvodnom izlaganju zamjenica Tepšić kazala je kako se gradska uprava Grada Dubrovnika posljednjih godina kroz strateški projekt „Respect the City“ fokusirala na odgovorno i održivo upravljanje destinacijom, kako bi lokalnoj zajednici, ali i svim posjetiteljima osigurala visoku kvalitetu života, a posjetiteljima i gostima jedinstveni i nezaboravni doživljaj prilikom njihova boravka u gradu. Istaknula je kako su se upravo aktivnosti u okviru navedenog projekta pokazali ključnim i u pogledu pozicioniranje odredišta idealnog za život i rad digitalnih nomada.

Osvrnula se na trenutke pokretanja projekta započetog 2020. godine koji je danas izrastao u trend omogućivši potpuno novi smjer oporavka i napretka glavne gospodarske grane u Hrvatskoj.  

„Za vrijeme COVID krize, jednog izazovnog razdoblja kada je postalo sasvim jasno da je Dubrovnik ovisan o turizmu i turističkom prometu, sektoru u kojem djeluje veliki broj stanovnika gradska je uprava u suradnji s brojnim dionicama procijenila da je nužno uložiti napor prema oblikovanju inovativne i autentične ponude, razvoju drugačijeg sadržaja s ciljem da Dubrovnik u budućnosti bude otporan na moguće krize i nepredvidive okolnosti. Projekt digitalnih nomada zaista se pokazao nužnim, a danas možemo slobodno kazati i uspješnim. Naime, surađujući s dubrovačkom turističkom zajednicom, agencijom Saltwater Nomads i Total Croatia News nastojali smo osvijestiti javnost o tome koliko digitalni nomadi mogu pridonijeti prepoznatljivosti i promociji Dubrovnika kao prijateljske sredine za njih. Ovom prilikom želim naglasiti kako je Hrvatska druga europska država nakon Estonije koja je ostvarila preduvjete izdavanja viza za digitalne nomade, to je još jedna potvrda kako je u kratkom periodu postignut pozitivan iskorak što nam daje motiv da nastavimo nadograđivati ovu inicijativu“, zaključila je zamjenica gradonačelnika.

Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić u svom je izlaganju rekla kako je projekt digitalnih nomada podignuo standard cjelogodišnje turističke ponude. Najavila je nastavak brojnih aktivnosti prvenstveno onih promotivne vrste kao i animiranje dionika turističkog sektora (ugostiteljski objekti, obiteljski smještaj i gospodarski subjekti) kako bi i oni bili dio trenda koji će Dubrovniku osigurati da bude nezaobilazna sredina za nomade. Podsjetila je prisutne kako je u tijeku izrada internetske stranice Dubrovnik long stay, virtualnog kanala namijenjenog digitalnim nomadima i onima koji planiraju duži boravak u Dubrovniku,  dodavši kako je svrha stranice objediniti informacije o destinaciji i njenom sadržaju na jednom mjestu.  

Američka iseljenica u Hrvatskoj Sara Dyson i digitalni nomad Steve Tsentserensky koji je boravio u nekoliko hrvatskih gradova, okupljenima na panelu prenijeli su iskustva života, rituala i navika u odredištima poput Splita i Zagreba, usuglasivši se kako Hrvatska ima blistavu perspektivu i standarde koji su potrebni digitalnim nomadima.  

Podsjetimo, trodnevna konferencija ''Work. Place. Culture.'' održava se do subote 7. svibnja u organizaciji i suradnji Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika, Saltwater Nomads i Total Croatia News, uz podršku Udruge Digital Nomad Hrvatska i Dubrovačke Baštine. Ovaj događaj turističkog karaktera okuplja oko 100 sudionika iz cijeloga svijeta, s uglednim predavačima i voditeljima radionica, usmjerena prema profesionalcima koji rade na daljinu i donositeljima odluka, destinacijama, kompanijama i pružateljima usluga u ovom sektoru.

Popularni Članci