Konferencija: Gospodarenje otpadom II - Primarna selekcija otpada i spalionice

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Sektor gospodarenja otpadom jedno je od područja kojem, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, predstoje najveće promjene. Osnovni cilj nacionalne politike u tom segmentu jest povećanje recikliraže otpadnih sirovina s današnjih 8% na 50% do 2020.godine. Predstavnik Grada Dubrovnika i Tvrtke Čistoća Dubrovnik bio je zamjenik gradonačelnika Željko Raguž.

Prvi, ali i najvažniji korak u ostvarenju tog cilja bit će uvođenje primarne selekcije otpada. Već od prvog srpnja ove godine svi hrvatski građani, bez obzira gdje živjeli, trebali su imati mogućnost odvojenog odlaganja otpada, kojim bi dosadašnji komunalni otpad već u prvom koraku bio razdvojen na više korisnih sekundarnih sirovina, poput papira, PVC-a, stakla, metala i biootpada.

Do sada je više od 200 hrvatskih gradova i općina uvelo ili započelo s uvođenjem ovog sustava, a samo ove godine u tu bi svrhu od strane države na ime subvencija trebalo biti uloženo više od 220 milijuna kuna.

Iskustva stranih država pokazuju kako će takav sustav dugoročno rezultirati osjetnim ekološkim i ekonomskim koristima u odnosu na današnji režim, no njegovo uvođenje bit će vjerojatno najkompleksniji logističkoorganizacijski pothvat u Hrvatskoj tijekom posljednjeg desetljeća.

Funkcionalni sustav izdvojenog prikupljanja komunalnog otpada na razini Hrvatske zahtijeva značajna ulaganja u infrastrukturu, razvoj opsežne i precizne regulative, osmišljavanje novih biznis modela te u konačnici promjenu ukorijenjenih životnih navika građana.

Sustav primarne selekcije otpada tek je prvi korak u uspostavi integralnog sustava gospodarenja otpadom. Jedan od neizdvojnih, ali i u široj javnosti najkontroverznijih dijelova tog sustava, bit će i spalionice otpada. O tim objektima, oko kojih se u Hrvatskoj još uvijek lome koplja, u konačnici će ovisiti i isplativost, odnosno održivost cijelog sustava, pa tako i primarne selekcije. 

Neuspjeh samo jednog od ovih faktora mogao bi rezultirati milijunskim kaznama i drugim sankcijama kojima bi Hrvatska bila izložena od strane Europske unije.

Gospodarenje otpadom II stručna je konferencija posvećena spalionicama i problematici uvođenja sustava primarne selekcije otpada i gradnji prateće infrastrukture u Hrvatskoj. Održana je 24.09., dva mjeseca nakon isteka roka za uvođenje primarne selekcije otpada, ali i neposredno nakon završetka turističke sezone koja bi mogla biti najveći razlog za kašnjenje pune implementacije novog modela u nekim dijelovima Hrvatske.

Konferencija Gospodarenje otpadom II potaknula je javnu diskusiju svih bitnih dionika u ovom sektoru – predstavnika komunalnih poduzeća, čelnika lokalne samuprave, proizvođača opreme, te državnih institucija.

Poslovni.hr

Popularni Članci