Neki dan se ispred Fine odvijala prava tajna operacija, stigao je i vojni kamion, doznali smo o čemu se radi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Željko Tutnjević
Vojni kamion, policija, užurbani brojni službenici, prizori su koje su zatekli građane Dubrovnika prekjučer ispred poslovnice Fine. 

Naš fotoreporter Željko Tutnjević zabilježio je akciju koja se događala ispred zgrade. Naime, u tijeku je povlačenje hrvatskih kovanice iz prometa. Kune su ukrcane u kamion koji ih je prevezao u novu, golemu stometarsku halu u sastavu vojarne HV-a Croatia u Novom Zagreb.

Hala, kao trezor HNB-a za kovanice, građevinski je dovršena nedavno, tako da je HNB mogao početi opremati trezor i nadzornom i sigurnosnom opremom, pisao je Večernji list.

“Do sada je iz optjecaja povučeno oko 2600 tona kovanica kune i naši građani još uvijek masovno polažu i mijenjaju kovanice kune u bankama. Očekujemo da će te kovanice kune doći do HNB-a u sljedećih nekoliko tjedana”, kažu u HNB-u.

Prilično su iznenađeni brzinom povrata kovanica, jer je već povučeno iz opticaja polovina planiranih tona kovanica, od količine koju su, ukupno bili procijenili na 5200 tona i ukupne vrijednosti 1,1 mlrd. kuna, odnosno oko 146 milijuna eura.

U skladu s ugovorom, HNB već plaća MORH-u najamninu koja mjesečno iznosi nešto više od 34.500 eura (260.000 kn). Dogovoreno je da će HNB te metalne kune u hali čuvati 54 mjeseca uz mogućnost produljenja najma do najviše 12 mjeseci. MORH će, dakle za najam uprihoditi najmanje 1,86 milijun eura, moguće do 2,28 milijuna eura.

Nakon što HNB isprazni halu, nakon 4 i pol ili 5 i pol godina, taj vrijedni objekt od 3000 četvornih metara ostaje na korištenje MORH-u, piše novinar Večernjeg lista Davor Ivanković.

Popularni Članci