Jedina smotra nagrađenih muzejski, baštinskih i konzervatorskih projekata na svijetu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
u Dubrovniku se od 25. do 27. rujna 2014. održava skup "Najbolji u baštini" - godišnja smotra nagrađivanih muzejskih i baštinskih projekata svijeta, pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, Ministarstva kulture i međunarodnih, stručnih organizacija. 

U sklopu ovog događanja, u palači Sponza 25. i 26. rujna moći će se vidjeti izložba plakata o laureatima koji se predstavljaju na konferenciji.

Na svijetu se godišnje nagrađuju stotine izvanrednih muzejskih, baštinskih i konzervatorskih projekata. Njihova izvrsnost i postignuća trebali bi biti bolje poznati stručnoj i ne-stručnoj publici , ali također zainteresiranoj javnosti i ljubiteljima baštine. Upravo je to cilj konferencije „Najbolji u baštini“, kaže se u priopćenju.

Od početaka 2002. godine, na konferenciji je predstavljeno oko 220 projekata, sudionicima iz 37 zemalja, kojih je do sada bilo oko 1.500. Mogućnost pronalaženja nadahnuća kroz razmjenu iskustava u zbrinjavanju i komunikaciji baštine pokazala se jedinstvenom.

Skup od samo početka uživa visoko pokroviteljstvo svjetske muzejske organizacije (Međunarodno vijeće muzeja – ICOM), te stalnu potporu Grada Dubrovnika i Dubrovačkih muzeja (DUM), te Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Prestižnim partnerstvom s udrugom Europa Nostra, „glasa kulturne baštine Europe“ spajaju se civilni i stručni baštinski sektori.

O programu i izložbi:

Predstavlja se dvadeset i četiri laureata iz raznih područja sektora koji se bavi javnom memorijom. Oni dolaze iz cijelog svijeta: Kine, Japana, Sjedinjenih država, Novog Zelanda, Australije, Rusije i Europe. Ova izložba nudi pregled najbolje prakse u muzejima i baštini , nagrađenoj u protekloj godini. Ako ne prisustvujete konferenciji, obavezno saznajte više informacija preko QR poveznica na plakatima. Prezentacije se održavaju 26. i 27. rujna u kazalištu „Marin Držić“, u čijem se foajeu možete registrirati.

Popularni Članci