JE LI POTREBNA SUGLASNOST STANARA ZA AFITAVANJE? Susjedi očajni zbog iznajmljivača

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U stambenim zgradama po dalmatinskim gradovima nije više rijetkost vidjeti tablicu s natpisom "apartman". 

U želji da se tijekom sezone zaradi koja kuna postalo je normalno iseliti se iz vlastitog stana i smjestiti se privremeno kod roditelja, svekrve, punice ili prijatelja. Turisti danas stoga vuku kofere i po prigradskim kvartovima i očito im ne smeta što nemaju autentičan dalmatinski smještaj.

Događa se, međutim, da oni smetaju onim suvlasnicima stanova u zgradi koji nemaju tu sreću da iznajmljuju, poput njihovog susjeda. Primjera radi, Slobodnoj Dalmaciji se obratila čitateljica iz Splita koja navodi da živi u manjoj stambenoj zgradi u kojoj se iznajmljuju dva apartmana - jedan na katu poviše njezina stana, a drugi ispod, te da od buke uopće ne može funkcionirati...

Napominje da u njezinu kućanstvu žive tri osobe starije životne dobi kojima se život pretvorio u pakao otkako susjedi iznajmljuju jer su učestali slučajevi kršenja kućnog reda. Čitateljica stoga pita je li iznajmljivač morao dobiti potpise suvlasnika u određenom postotku za prenamjenu svog stana u apartman.

- Pretpostavljam da je vlasnik morao registrirati nekakav obrt ili neku djelatnost da može stan prenamijeniti u apartman. Kako je to uopće zakonom regulirano, posebice u odnosu na ostale suvlasnike - zanima gospođu iz Splita koja nam se obratila.

Iz udruge "Splitski potrošač" Slobodna Dalmacija dobiva odgovor - ne postoji zakonska obveza prema kojoj bi vlasnik stana bio dužan tražiti odobrenje, odnosno suglasnost suvlasničke zajednice. Objašnjenje stiže od savjetnika za komunalu Ante Tičića.

- Mislim da svaki suvlasnik višestambene zgrade, odnosno vlasnik posebnog dijela nekretnine - stana, ima pravo raspolagati tom nekretninom sukladno međuvlasničkom ugovoru, pa i primiti gosta bio on član rodbine, prijatelj ili korisnik smještaja - turist u apartmanu, temeljem rješenja odgovarajuće službe jedinice lokalne samouprave. Dakle, ne postoji zakonska obveza prema kojoj bi vlasnik stana bio dužan/a tražiti odobrenje - suglasnost od suvlasničke zajednice.

Ono što je vlasnik stana obvezan, kao i gosti u stanu/apartmanu, jest pridržavati se odredbi kućnog reda. Drugim riječima, svaki suvlasnik stambene zgrade, pa i stanar koji živi u blizini objekta u kojem se iznajmljuje, ima pravo zatražiti intervenciju MUP-a ako netko, ili više osoba stvaraju buku u stanu - apartmanu - objašnjava Tičić za Slobodnu Dalmaciju.

Popularni Članci