Građani zabrinuti projektom novog hotela Belvedere; arhitekt poručio: 'Nećemo graditi resort ograđen bodljikavom žicom'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Javna rasprava o Prijedlozima Izmjena i dopuna PPU-a Grada Dubrovnika i Izmjena i dopuna GUP-a Grada Dubrovnika te Prijedlog Odluke o stavljanju izvan snage DPU-a Belvedere provedena je u srijedu u Gradskoj vijećnici Grada Dubrovnika.

Javno izlaganje okupilo je veliki broj građana koji su nakon predstavljanja projekta od strane arhitekta izrazili svoja mišljenja i prijedloge.

Projektant Marko Dabrović iz studija 3LHD kao autora idejnog rješenja predstavio je projekt te naveo kako je cilj bio da "silueta hotela ne dominira te da se ne stvara neprirodan kontrapunkt s Dubrovnikom". Dabrović je istaknuo kako je riječ o terasastoj strukturi hotela povezanoj uspinjačom koja bi spajala recepciju, na povišenom dijelu, s ostalim pripadajućim građevinama. Prema njegovim navodima sobe će biti prostrane, okoliš ozelenjen, a pristup plaži omogućen šetnicom.

Upravo je navedena šetnica izazvala najviše polemike kod građana koji su izrazili zabrinutost zbog možebitnog nedozvoljenog pristupa hotelu kada bude izgrađen.

- Problematičan je dio puta u Ulici Vlaha Bukovca i vlasništvo nad tim. U knjigama je upisana kao vlasnik Republika Hrvatska, a investitor Vila Larus je upisana kao posjednik jedne katastarske čestice što nije dobro usklađeno. Zašto se Grad Dubrovnik ne može uknjižiti na tu javnu površinu? - zapitao se Igor Legaz koji je istaknuo kako je prema njegovom mišljenju "bizarno izgraditi šetnicu pored postojeće kraj mora". Također, Legaz je istaknuo kako je prostor oko hotela Belvedere ekskluzivan, prema njegovom mišljenu najskuplji na cijelom prostoru Dalmacije te zbog toga, kako je dodao, nije dobro da se "regalava kao takav".

- Nije bez razloga ovako velik publicitet po ovom pitanju. Kada se investitor prvi put pojavio predvidio je gradnju hotela, garaže, sportske zone i rekreacije, koncertne dvorane i ostalog, da bi nakon svega promijenio mišljenje i odlučio graditi hotelsko naselje koje je ekskluzivni resort gdje građani neće imati pristup - rekao je Legaz na što mu je Dabrović kazao da govori o stvarima koje ne poznaje.

- Hotel nije planiran kao resort s bodljikavom žicom. Inače, hoteli su najotvorenije privatno vlasništvo u koje možete doći kad god poželite - komentirao je Dabrović.

Dubrovkinja Jadranka Vlatko navela je kako cijeli život živi na Svetom Jakovu te naglasila kako je postojao put iza hotela Belvedere, a kao problem tog dijela grada istaknula je nepovezanost između ulica Frana Supila i Vlaha Bukovca.

- Mi tamo nemamo ništa i drago nam je da će se hotel graditi jer ne želimo više biti odsječeni. Nitko ne vodi brigu o nama, volimo svoj mir, ali bilo bi dobro da imamo sadržaja i mogućnost prolaska vozila jer ni hitna ne može doći ljeti - istaknula je Jadranka Vlatko.

Gradonačelnik Mato Franković najavio je poboljšanu prometnu infrastrukturu te proširenje parkinga.

- Tužno je da je Zlatni potok jedan od najzapuštenijih dijelova grada jer ima problem parkinga, nema rasvjetu ni ostale sadržaje. Nadam se da će Libertas pronaći ekonomski interes i povezati taj dio grada te da će se otvoriti trgovina - rekao je Franković.

Ljubo Nikolić ispred KLGB Srđ je Grad iskazao je kako su građani zabrinuti i oprezni s investicijama i projektima u Dubrovniku. Tako je istaknuo prema njegovom mišljenju loše primjere poput javne garaže, golfa na Srđu i marine na Lapadskoj obali.

- Morate shvatiti zašto se bunimo. Grad je izgubio javne prostore u svim ovim projektima koji su se nudili kao spasonosni. Apeliram na odgovorne da uvrste zahtjeve građana i izvođače da nam ne nude alternativna rješenja, a Grad bi trebao utvrditi granicu pomorskog dobra kod hotela Belvedere - poručio je Nikolić.

Na javnoj raspravi je istaknuto kako je riječ o znatno manjoj površini izgradnje u odnosu na važeći DPU te da je projekt skoro četiri puta maniji nego raniji. Maksimalni kapacitet turističkog naselja je 270 kreveta, od toga 210 unutar hotela i 60 unutar vila, a visina zgrade recepcije je maksimalno 14 metara.

- Ulica Frana Supila definirana je do katastarske čestice i obilježena kao javna prometnica, a Ulica Vlaha Bukovca preusmjerena da bi pješake vodila duž obale u šetnju. Šetnica je definirala granicu između javnog i turističkog naselja - naglasio je Dabrović.

Ana Putar iz tvrtke Urbanistica naglasila je kako je na Gradu da se fokusiran na površine javnog karaktera i šetnice.

- Neopravdan je strah ljudi od naziva turističko naselje, a ne hotel jer nama urbanistima je to isto samo je pitanje strukture gradnje i rasporeda smještajnih dijelova - kazala je Putar.

Ciljevi Izmjena i dopuna GUP-a Grada Dubrovnika su sljedeći: redefiniranje namjene površina, utvrđivanje uvjeta za izgradnju novog turističkog naselja Belvedere, definiranje lokacija novog privezišta - veze sa starim Gradom, utvrđivanje uvjeta za priključivanje građevina na komunalnu infrastrukturu, planiranje novog heliodroma otvorenog za javnu uporabu u civilnom zračnom prometu u sklopu površine turističkog naselja, planiranje nove dužobalne šetnice uz turističko naselje, na potezu od rta Sv. Jakov prema Orsuli, omogućiti uređenje obale na većem dijelu poteza, dok na južnom dijelu, na lokaciji Orsula, predvidjeti prirodnu plažu - javnu, analiziranje zahvata u odnosu na zaštitu prostora, usklađivanje Plana sa zahtjevima, očitovanjima i mišljenjima na Odluku o izradi. 

Prije dovršetka izgradnje turističkog naselja Belvedere navedeno je kako je potrebno urediti dužobalnu šetnicu na način: da se minimalno zadire u postojeću konfiguraciju obale i morfologiju stijena, da se, kad god je to moguće, za trasu šetnice koriste zone zaštićene od pogleda s mora, da je gornja zona ograde izvedena transparentno, da se na trasi šetnice onemogući postavljanje bilo kakvih čvrstih objekata ili volumena, da se koriste neutralni, transparentni i nereflektirajući materijali i da se za noćnu rasvjetu koriste zasjenjene svjetiljke, sukladno Zakonu o svjetlosnom onečišćenju. 

Inače, novi hotel Belvedere planira se gradini na mjestu današnjeg hotela koji je uništen u ratu. Predstavnik vlasnika hotela, ruskog milijardera Viktora Vekselberga, je Davor Štern koji je u više navrata isticao da će hotel biti iznimno luksuzan te manje izgrađen nego stari.

Popularni Članci