JASMIN ŽUSTRA DOBIO SPOR! Dubrovački branitelj kojemu nisu dali ostvariti njegov status: Ispunit će mi se moja životna želja, presretan sam!

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Upravni sud u Splitu presudio je u korist Jasmina Žustre, dubrovačkog branitelja koji već 30 godina pokušava ostvariti svoj braniteljski status koji mu pripada. 

Prema presudi Upravnog suda, poništavaju se rješenja Ministarstva obrane RH, kao i Službe za poslove obrane, područnog ureda u Splitu, te se predmet vraća prvostupanjskom tijelu na ponovni postupak. Pojednostavljeno rečeno, Upravni sud u Splitu je poništio njihova rješenja o tome kako Žustra nema pravo na status branitelja te ga on ima ponovno pravo tražiti, a 'vjetar u leđa' i dobra pravna podloga svakako je i ova presuda. 

Podsjetimo, radi se o dubrovačkom branitelju kojem ni nakon 30 godina nije priznat status branitelja u Domvoinskom ratu, premda za to postoje dokazi, fotografije i svjedoci. Je li danas ta nepravda ispravljena, bit će poznato najvjerojatnije za koji dan. 

Kako je izjavio Žustra u razgovoru za Dubrovački dnevnik, on nije mogao biti klasični vojnik, ali je htio pridonijeti obrani. Javio se Zapovjedništvu koje ga je uputilo na magistralu kako bi radio kao deva. Potrepštine su se na Srđ nosile svaki dan, ujutro i popodne. Žustra je bio deva tijekom 1991. i 1992. sve do svibnja potonje godine kada je na serpentinama polomio tetive na nozi.

Žustra je danas, s pravom, vidno raspoložen i nasmijan. Govori nam kako mu se ostvaruje njegov životni san. 

"Presretan sam i uzbuđen. Mogu kazati kako sam na momente gubio nadu kako će pravda ikada prevagnuti, ali to se dogodilo i presretan sam. Netrebaju mi stanovi ni braniteljske mirovine, meni je važna istina. Važno mi je da dobijem ono što sam zaslužio, istinu koju sam zaslužio, priznanje za ono što sam napravio i što sam se trudio," izjavio je Žustra za Dubrovački dnevnik.

"Cijeli Grad to zna, postoje fotografije, postoje svjedoci. Dobio sam i novog svjedoka koji mi se jučer javio i s kojim sam 11 mjeseci radio na Srđu. Moji suborci me uglavnom podržavaju, no neki ljudi su mi okrenuli leđa i odbacili me, a tome se nisam nadao," izjavio je Žustra koji je najavio 'borbu do kraja'.

"Kad dobijem taj papir koji za mene nije samo papir i koji mi toliko znači, ostvario bih svoje snove. Ostvario bih i veliku želju moje majke koja to nije doživjela, a bila je ponosna što je njen sin dao svoj doprinos u Domovinskom ratu. Htio sam dokazati istinu," izjavio je emotivno Žustra koji svoju borbu nastavlja, ali iz jedne puno povoljnije pozicije. I to 30 godina nakon rata. 

Popularni Članci