'

Jahta britansko-indijskog milijardera s 'mutnom' prošlošću, u prolazu Šipanom (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Pored Šipana je danas prošla jahta Quantum of Solace, vlasnika Navteja Kohlija, britansko-indijskog poduzetnika koji ima poprilično 'mutnu' povijest. 

Jahta Quantum of Solace izgrađena je 2012. godine, a prvo ime joj je bilo 'Vicky', bila je vlasništvo ruskog oligarha Andreya Honchareneka dok 2018. nije prodana nepoznatom kupcu koji ju je preimenovao u 'Honor'. Od taeda je prodana još dva puta, prvi put Johnu Staluppiju, dobro poznatom i bogatom zaljubljeniku u jahte, a drugi put britanskom milijarderu indijskih korijena Navteju Kohliju. 

Navtej Kohli je rođen 1958. godine u New Delhiju u Indiji, tamo je završio i tehnološki fakultet s diplomom inženjera elektrotehnike. Preselio se u SAD gdje se predstavljao kao bogati investitor za nekretnine, a nekoliko godina kasnije, 1994., na sudu se izjašnjava krivim po 10 točki optužnice za prevaru i po jednoj točki optužnice za urotu. Četiri godine proveo je u zatvoru u Californiji i Arizoni. 

Naime, Kohli je odigrao glavnu ulogu u prevari kada je uvjeravao obitelji da prodaju svoje domove, što se kasnije pokazalo - lažnim kupcima. Na taj način je izvlačio milijune dolara zajmova iz banaka, koje je onda priskrbio sebi i pomoćnicima u prevari, a prodavači ne bi dobili novce za svoje nekretnine.

Nakon izlaska iz zatvora pokrenuo je posao internet marketinga kroz tvrtku Grafix Softech, a upravlja i s 25 online casina i stranica za klađenje. Do 2016. živi na relaciji London - Costa Rica gdje tvrtka ima sjedište. Posljednji poslovni pothvat bio je ulaganje u francuski e-sports tim Vitality kroz investicijski fond. Kohli se obogatio na online kockanju u vrijeme kada je ono doživljavalo procvat. 

Zanimljivo, Kohliju je, čini se, bilo iznimno važno da dospije na listu milijardera. Pa su tako nekoliko puta njegovi pravni zastupnici, od Forbesa zatražili da ga se uvrsti na prestižnu listu, no nisu dostavili dokaze o njegovoj vrijednosti. Na kraju je Kohli tvrdio kako to nije njegova aspiracija i kako su to zastupnici učinili bez njegova znanja. 

Popularni Članci