'

IZLIJEVA SE BETONSKA PLOČA ZA DOM UMIROVLJENIKA Franković: Na ovo smo predugo čekali! Za razliku od Čačića, projekt ćemo dovršiti (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer Mratinović
Radovi na budućem Domu  za starije i nemoćne ispod Opće bolnice Dubrovnik u punom su jeku. Danas se izlijeva prva, od ukupno tri betonske ploče, a radove je obišao gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković sa suradnicima. 

Dom u izgradnji je drugi dom umirovljenika koji se realizira u Frankovićevom mandatu, nakon onoga u Gružu. Kapitalni je to projekt u društvenoj infrastrukturi čijom će se izgradnjom dubrovačkim umirovljenicima pružiti standard koji im je godinama nedostajao.

"Danas svjedočimo jednom povijesnom događaju - izlijevanju betonske ploče za prvu diletaciju budućeg Centra za odrasle, Doma umirovljenika Ragusa. Iznimno je to bitan i veliki kapitalni projekt Grada Dubrovnika vrijedan više od 20 milijuna eura, a čija izgradnja bi trebala biti završena do 1. siječnja 2026. godine", kazao je prilikom obilaska Franković dodajući kako bi tada, s početkom 2026. godine Dom trebao biti u punoj funkciji. 

"Ova građevina ima za cilj smještaj osoba starije životne dobi, ali Dom umirovljenika će biti puno više od toga, biti će prostor druženja naših osoba starije životne dobi, pružat će uslugu vaninstitucionalne podrške za preko 400 korisnika što je iznimno važno. Osim toga, također je važno za 75 korisnika koji će biti od ptrebe dnevnog, odnosno poludnevnog boravka, pružit će njima takvu mogućnost", naveo je gradonačelnik i dodao kako će danas biti ugrađeno 350 kubika betona, nakon čega se nastavljaju radovi i na drugoj, odnosno trećoj diletaciji. Od ukupno tri, prva je najveća, ona će imati pet katova, a druge su manje, druga ima četiri kata, a treća tri. Na drugoj diletaciji se priprema sve za izlijevanje temeljne ploče, a na trećoj se radi iskop i trebali bi biti gotovi u idućih 15 dana. Tada bi se trebalo i krenuti s pripremom za izlijevanje betonske ploče treće diletacije. 

Novac potreban za cjelokupni projekt je osiguran. 

"Sva financijska sredstva su osigurana, a podijeljena su u tri segmenta. Prvi segment su europski fondovi, skoro pa šest milijuna eura, drugi segment je kreditno zaduženje u okviru prihvatljivih europskih sredstava, to je malo više od pet milijuna eura i preostali segment su proračunska sredstva Grada Dubrovnika, gotovo devet milijuna eura vlastitih sredstava će biti uloženo u ovaj projekt", pojasnio je Franković i dodao kako su svjesni da će biti izazovno pronaći i radnu snagu, no i kako je to izazov za koji je siguran da će ga u konačnici prevladati. Poručio je kako je od svega najbitnije da radovi idu po planu i da se Dom izgradi jer se na njega predugo čekalo. 

"Podsjetit ću da je njegova prva gradnja počela kasnih 80-ih, ranih 90-ih kada je Radimir Čačić sa svojom tvrtkom Koning uzeo cjelokupne novce, izgradio objekt i nestao. Ovo je drugi pokušaj izgradnje doma umirovljenika i siguran sam da će on uspješno završiti na korist naših sugrađana", rekao je Franković i apostrofirao kako je svjestan velikih problema, kako u gradu, tako i u županiji, s nedostatkom kapaciteta za osobe starije životne dobi. 

"Tu ne govorimo samo o onima koje su zdravstveno ugroženi pa traže smještaj, nego govorimo o ljudima koji bi željeli svoju treću životnu dob provesti u druženju u društveno-korisnom prostoru i na taj način uživati u svojoj starosti. To nije bilo moguće u okviru postojećih kapaciteta u gradu i županiji, pa se ovaj projekt realizira i uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije jer smo jedino tako mogli i dobiti sredstva EU fondova", završio je.

Popularni Članci