'IZDRŽAVAMO I SNALAZIMO SE' Ravnatelj Bekić o 'mobilizaciji sustava', velikom broju zaraženih i dugovima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: RTL screenshot
Dubrovačko-neretvanska župana danas je zabilježila rekordan broj novozaraženih koronavirusom pa tako u posljednja 24 sata imamo 70 novih slučajeva.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić danas je gostovao u emisiji RTL danas te je govorio o stanju bolnici, broju zaraženih te dugovima.

- Jučer smo testirali najviše osoba do sada, njih 230 i od toga je 70 pozitivnih. Prošloga tjedna taj broj je bio manji, a sad je već jedna trećina od testiranih pozitivna što je evidentno da se virus poprilično proširio u populaciji. To je u konačnici rezultirali većim brojem pozitivnih pacijenata. U ovom trenutku u OB Dubrovnik imamo 22 hospitalizirana pacijenta, a od toga su tri u jedinci Intenzivnog liječenja - kazao je ravnatelj Bekić osvrnuvši se apel ministra Beroša o mobilizaciji zdravstvenog sustava.

- Mi smo već jednom imali mobilizaciji i tada su povučeni svi djelatnici sustava, primjerice specijalizanti koji su bili na edukaciji u Zagrebu, Splitu, Rijeci pa smo u ovom trenutku organizirali sustav bez uvjeta mobilizaciji. Pretpostavljam kako je ministar mislio na cjelokupnu organizaciji zdravstvenog sustava kada je o tome govorio. Mi imamo prostora za još toga, imamo primarnu zdravstvenu zaštitu, neke privatne ustanove koji su već bile angažirane u prvom valu, a imamo i određen broj umirovljenika koji su povučeni iz mirovine, ali i onih koji uopće nisu otišli u mirovinu nego su nastavili raditi. Za nas to nije nova situacija - naznačio je ravnatelj. Prema njegovim riječima mobilizacija znači da je moguće rasporediti se prema potrebama sustava.

- Gdje se procijeni da nedostaje liječnika ili da je sustav ugrožen, tamo se može nekoga odrediti. Mi imamo ugovore o radu tako da se može razmjestiti netko ovisno o kvalifikacijama na određeno radno mjesto koje ne mora biti primarno vezan za specijalnost - pojasnio je Bekić. Komentirao je kako su bolnički kapaciteti za popunjeni 50 posto te da ima još prostora za potencijalo oboljele.

RTL screenshot

- Imamo u pripremi jedan ugostiteljski objekt iz lanca jednog od hotela i on zadovoljava sve uvjete. Ne razmišljamo još o njegovom otvaranju, ali smo spremni ako to bude tražila epidemiološka situacija - dodao je.

Komentirao je dugove bolnice veledrogerijama.

- Još uvijek smo na rezervama, snalazimo se na razne načine. Pacijenti to ne osjećaju, ali vjerujem da će veledrogerije popustiti jer situacija je takva kakva jest. COVID se neočekivano pojavio, a problemi s veledrogerijama traju desetljećima. Imamo zalihe do početka idućeg mjeseca, sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Najugroženiji su onkološki i kronični pacijenti jer su njihovi lijekovi najskuplji, a trebaju nam i antibiotici. Izdržavamo i snalazimo se - zaključio je ravnatelj Opće bolnice Marijo Bekić.

A. Čakić

Popularni Članci