ISTINA JE POBIJEDILA! Jasmin Žustra nakon 30 godina borbe dobio status branitelja

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Naš sugrađanin Jasmin Žustra nakon 30 godina borbe, napokon je dobio status branitelja! 

Emocijama preplavljen i ponosan, Žustra nam je potvrdio ovu sretnu vijest. 

"Presretan sam i ponosan što sam uspio, nakon 30 godina, ostvariti svoju veliku pobjedu. Nedavno mi je preminuo brat što me snažno pogodilo pa ovu pobjedu posvećujem njemu, kao i mojoj majci koja nije doživjela sretan kraj moje bitke. Ne mogu vjerovati da se ovo na kraju dogodilo, ali mi je drago zbog istine. Drago mi je što sam dokazao istinu," kaže nam Žustra. 

Podsjetimo, radi se o dubrovačkom branitelju kojem 30 godina nije bio priznat status branitelja u Domovinskom ratu, premda su za to postojali dokazi, fotografije i svjedoci. No, istina je naposljetku pobijedila. 

Kako je izjavio Žustra u razgovoru za Dubrovački dnevnik, on nije mogao biti klasični vojnik, ali je htio pridonijeti obrani. Javio se Zapovjedništvu koje ga je uputilo na magistralu kako bi radio kao deva. Potrepštine su se na Srđ nosile svaki dan, ujutro i popodne. Žustra je bio deva tijekom 1991. i 1992. sve do svibnja potonje godine kada je na serpentinama polomio tetive na nozi.

Inače, u lipnju ove godine, Upravni sud u Splitu presudio je u korist Jasmina Žustre, a sada je dobio i status koji mu pripada. I tada, baš kao i sad, Žustra napominje kako mu ne trebaju beneficije, ali mu je trebala istina.

"Htio sam samo istinu, ništa drugo. Imam svoj stan, imam primanja, samo me zanimala istina. Htio sam priznanje za svoj rad i za svoj trud jer sam valjao i gradu i državi. I mislim da je bilo u redu i da država meni valja. Htio sam taj status zbog sebe, da se vidi da sam negdje bio, da se vidi kako sam bio dio tih ljudi koji su branili i obranili Grad," kaže Žustra koji je posebno zahvalio svom ocu koji je vodio ovu tešku borbu s njim i bio mu podrška, svom odvjetniku, svjedocima, a naposljetku i svim sugrađanima koji su ga podržavali u dokazivanju istine. 

Popularni Članci