HSU TRAŽI OBITELJSKE MIROVINE Cvjetković: Vlada nacionalnim mirovinama kupuje glasove na beskrupulozan način!

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: V.S.
Naš cilj je da Vlada RH uvede obiteljske mirovine, dakle da supružnik naslijeđuje dio mirovine svog preminulog bračnog druga, rekao je predsjednik Županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Dubrovačko-neretvanske županije Cvijeto Cvjetković na konferenciji za novinare koja je održana danas u stranačkim prostorijama. 

Upravo je nedavno predsjednik HSU-a Silvano Hrelja pozvao 13 umirovljeničkih političkih stranaka na ujedinjenje po ovom pitanju.

- Hrvatska je jedna od rijetkih država gdje jedan bračni drug ne može naslijediti dio mirovine preminulog supružnika. Može zadržati svoju mirovinu ili uzeti 70 posto mirovine preminulog bračnog druga, što je nedovoljno i neadekvatno potrebama, radi se o partnerima koji imaju preko 70 godina radnog staža, koji su uplaćivali doprinose i taj novac propadne. To su značajni iznosi. Ako uzmete prosječnu plaću i 41 godinu radnog staža, to je 860 tisuća kuna. - naveo je Cvjetković.

- Tako preživjeli bračni partner nastavlja život ispod granice siromaštva u državi u kojoj zahvaljujući pogrešno vođenoj politici odgovornih postaje diskriminirana skupina. - kazao je Cvjetković.

Dodaje kako pritom "Vlada pokušava osigurati nacionalne mirovine i tako kupuje glasove najstarijih". Dobit će je oni stariji od 65 godina koji nemaju dovoljno staža da bi ostvarili starosnu mirovinu ili ga uopće nemaju pa u starosti nemaju nikakvih primanja.

- Dobili bi ih svi stariji sugrađani bez obzira na doprinose i radni staž. Nitko nema ništa protiv da se dobije pomoć, kakva takva. Ali neka to bude stavka proračuna, nikako Mirovinskog fonda. To i nije mirovina. To je isključivo pomoć. Taj naziv izmišljen je s ciljem da se opravda još jedno posezanje za sredstvima ionako osiromašenog Mirovinskog fonda. Taj novac bi dobilo između 53 i 55 tisuća građana. - rekao je Cvjetković.

- No, to je kupovanje glasova na beskrupulozan način. - naveo je Cvjetković.

Izjavio je i kako je HSU u posljednjih 15 godina ostvario značajne rezultate i pomake prema naprijed.

- To je povrat duga umirovljenicima, ukidanje povlaštenih mirovina saborskim zastupnicima, članovima Vlade i ustavnim sucima. Uvođenje dodatka na mirovina od 4 do 27 posto i omogućavanje pune mirovine bez penalizacije s 42 godinom radnog staža i 60 godina života kojima se umirovljenicima osiguralo oko 60 milijard kuna. Dosljednost i upornost se isplate. - zaključio je Cvjetković.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su i zamjenik predsjednika županijskog HNS-a Pero Memed, predsjednik Nadzornog odbora Vlaho Violić i tajnica Maja Marčinko.

Popularni Članci