UZ KONSTRUKTIVNU RASPRAVU I BEZ DRAME Usvojen Proračun za 2022. godinu težak 562,9 milijuna, ovo su projekti!

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Proračun za 2022. godinu planiran na 562.929.300 kuna usvojen je u srijedu na sjednici Gradskog vijeća većinom glasova vijećnika, njih 12. Protiv Prijedloga su glasali vijećnici SDP-a, 'Srđevci', vijećnik Andro Vlahušić te Ivica Roko, dok je Mostov Maro Kristić bio suzdržan.

„Na proračunske korisnike otpada iznos od 89 milijuna dok goli proračun iznosi 472,9 milijuna kuna. Od 2017. godine vidimo eksponencijalni rast proračuna. Mi smo 2017. godine usvojili tada rekordan iznos proračuna, 432 milijuna. Kako je išlo vrijeme, proračun je rastao, došli smo na 741 milijun 2019. godine. No, onda je došla korona kriza. U 2021. smo bili nešto konzervativniji u promišljanjima, očekivali smo 60 posto sezone, dogodilo se manje od toga, izvorni proračun je bio 579 milijuna kuna,“ izjavio je dodavši kako se veliki naglasak stavlja na EU fondove.

 „Ovdje se radi o konzervativnom planiranju, išli smo restriktivnije i manjim planiranim prihodima u odnosu na ono što će se dogoditi ako bude turističke sezone. Onda ćemo već u lipnju ići na rebalans. On će se dogoditi sigurno u prvoj polovici 2022. godine, ako sve bude u redu, ako Grad potpiše ITU mehanizam, što znači 100 milijuna dodatnih sredstava te ćemo pokrenuti projekte,“ istaknuo je.

„Vjerujemo da ćemo imati značajan priljev sredstava iz EU fondova, nadamo se da ćemo u prvoj polovici godine realizirati značajan broj projekata,“ dodao je.

OD DOMA ZA STARIJE, PREKO AZILA, DO ULAGANJA U VRTIĆE I ŠKOLE, FRANKOVIĆ NAJAVIO ZNAČAJNE PROJEKTE 

Što se tiče planiranih iznosa za UO za izgradnju i upravljanje projektima, sredstva bi trebala biti utrošena na projektnu dokumentaciju, sanaciju obale Rijeke dubrovačke, Park Gradac, projekt Park'n'ride. oborinsku odvodnju u Ulici Andrije Hebranga i područje Montovjerna-Batala, izgradnju groblja Dubac, sanaciju odlagališta Grabovica i azil za životinje. 

 Što se tiče stanogradnje, predviđeni planirani iznosi se odnose na buduće zgrade u Solitudu i poticajnu stanogradnju.

„Stanogradnja će vjerojatno biti pod određenim modelima moći biti financirana iz EU sredstava što je sjajno. Nažalost, Grad više nije prihvatljiv po pitanju POS-a jer obveze koje ima navedena forma, Grad Dubrovnik joj ne udovoljava jer je cijena zemljišta veća od one koju predviđaju akti. Radimo na tome,“ izjavio je.

Tu su i kapitalna ulaganja u javnu rasvjetu u Staroj Mokošici i Štikovici. 

Iznos od gotovo 12,5 milijuna kuna planira se utrošiti na društvenu infrastrukturu, a planirani projekti odnose se na OŠ Marina Getaldića, Dom za starije i nemoćne ispod bolnice, vrtić Pčelica, Vatrogasni dom Zaton, kao i igralište i sportsku dvoranu u Orašcu, tenis centar Lapad, Baraku Mokošica, boćarsku dvoranu Komolac, igralište na Gorici, park ispod platane na Pilama, energetske obnove škola OŠ Mokošica, sportske dvorane u Gospinom polju i OŠ Marina Držića za posebne potrebe, uređenje sportsko-rekreacijske zone Zaton, rekonstrukciju veslačkog hangara Neptun, multifunkcionalnu dvoranu u Gospinom polju, rekonstrukciju OŠ Ivana Gundulića, dječji vrtić Komolac i Dom kulture Koločep. 

„Planiramo izdati građevinsku dozvolu za Dom za starije do kraja ove godine. To je nakon ’70-ih godina prvi veliki kapitalni projekt, što se tiče domova, ne računajući gruški koji je manji. Za DV Pčelica imamo ishođenu građevinsku dozvolu,“ istaknuo je Franković.  

U sklopu UO za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo planiraju se značajni iznosi za programe u predškolskom i osnovnoškolskom odgoju, kao i za djecu i mlade. Nastavlja se i s programima na području socijalne skrbi kao što su dar za novorođeno dijete, izdvajanja za umirovljenike, podstanarstvo i sl. Planirani iznos za zdravstvenu skrb iznosi 3,53 milijuna, a za sport nešto više od 14 milijuna kuna. Tu su još i izdvajanja za skrb o stradalnicima Domovinskog rata za koje je planiran iznos od 870 tisuće kuna. 

„Jedna od stvari koje u najtežim vremenima nismo rezali, nego smo dodatno pojačavali je socijalna skrb te nastavljamo s tim projektima. Idemo i prema plaćanju dodatnog zdravstvenog osiguranja za umirovljenike, što smo obećali. Također, jedini smo Grad koji s ovim iznosima podupire mlade obitelji i financiranje njihovih troškova stanovanja. Što se tiče zdravstvene skrbi, nastavljamo s projektima, premda Grad nije osnivač nijedne od tih ustanova, no trudimo se povećati zdravstveni standard na području Grada. Što se tiče skrbi o stradalnicima Domovinskog rata, tu je i spomen soba. Radimo izmjenu postojećeg postava te se radi projektna dokumentacija gdje će biti postavljene fotografije svih onih koji su poginuli u Dubrovniku, ali dosad nisu tu bili uključeni,“ izjavio je Franković.

Kad se radi o iznosima u sklopu UO za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove, Franković je spomenuo mjere pomoći zakupcima čiji se iznos penje na 57 milijuna kuna, koliko je u tu svrhu utrošeno od početka pandemije.

"Nijedan grad u Hrvatskoj nije toliko pomogao, a mi smo najpogođeniji. Nije mi žao, drago mi je što smo pomogli," dodao je Franković. 

Predviđeni su i iznosi izvlaštenja za realizaciju projekata Lapadska obala, cesta Tamarić te TT Blok Osojnik. 

„Cesta Tamarić će školu i vrtić spojiti s autobusnom stanicom. Radi se o postojećoj cesti koja je nekvalitetna i po pitanju požarne sigurnosti. Nije standard onakav kakav želimo. Cesta Tamarić će napraviti da donji dio Mokošice prodiše,“ dodao je Franković.

U okviru UO za urbanizam, značajni iznosi se planiraju za prostorne planove; za PPU, GUP, GIS te zaštitu okoliša, a planirane su i izmjene UPU-a koji bi trebali omogućiti planirane projekte. 

Nastavlja se i projekt participativnog budžetiranja koji se odnosi na izravnu demokraciju tj. model prema kojim će građani moći sami birati projekte koji će se raditi na dubrovačkom području. 

„Planiranim sredstvima bi se cijeli projekt završio, nadam se da ćemo u idućoj godini značajna sredstva u rebalansu predvidjeti za potpunu implementaciju tog sustava,“ izjavio je Franković.

RASPRAVA

Vijećnici SDP-a, 'Srđevci', Most i Vlahušić su uložili amandmane.  

Anita Bonačić Obradović (SDP) je, između ostalog, predložila povećanje sredstava za medije koji bi omogućili praćenje sjednice za gluhonijeme osobe. Također, predložila je iznos od 100 tisuća kuna za financiranje higijenskih uložaka u školama, ali i sredstva za dodatnu promociju i poteze oko ruralnog razvoja, te poticanje ženskog poduzetništva, ali i izvrsnosti kod učenika u vidu nagrada za najbolje rezultate na natjecanjima.

„Ulažemo amandman na financiranje političkih stranaka te predlažemo umanjenje za 272 tisuće kuna. Ušteđeni iznos planiramo preusmjeriti na participativno budžetiranje.  I ovaj proračun je prošao bez participacije građana i vijećnika,“ izjavio je Đuro Capor (Srđ je Grad).

Maro Kristić (Most) je predložio da se 100 tisuća kuna preraspodijeli u svrhu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

„Na području Grada ima veliki broj parcela koje Grad nije mapirao, a kad bi se to dogodilo, zemljište bismo dodijelili sugrađanima na korištenje. Mogli bismo razvijati projekte gradskih đardina i razvijati kulturu sadnje. Drugi amandman se odnosi na Centar za autizam. Nije mi namjera populizam, ali znamo da to zemljište gdje bi se trebao graditi Centar nije još uvijek u vlasništvu Grada, država bi mu trebala to dodijeliti. Da se ne gubi vrijeme, može se barem napraviti idejno rješenje,“ izjavio je.

Vlahušić je podsjetio kako je Franković predložio da se izjednače cijene za zidine s DuCardom te smatra da bi cijene trebalo definirati već u prosincu, a turističke dionike izvijestiti o tome.

„Za DPDS ću ponoviti Frankovićevu izjavu koju je nedavno rekao - suludo je trošiti vlastite novce kad imamo europske. A ja sad pitam, je li suludo trošiti gradske novce na području drugih općina, a EU to financira 100-postotno? Zar nije šteta da to DPDS ne prijavi na EU fondove? Drugi prijedlog je da se cijena zaustavljanja autobusa na Pilama s 800 digne na 1000 i da se ukinu vinjete. Sljedeće, Luža je prazna, zašto ne napraviti muzej filma?,“ izjavio je, među ostalim.

Franković se složio s Vlahušićem, ali i ostalima koji su izložili svoje amandmane, dodavši kako su ideje odlične, ali kako je potrebno oprezno promišljati o financijama u neizvjesnom vremenu korona-krize. 

„Cijene DuCarda i karte za zidine su izjednačene, osigurana su sredstva za promociju DuCarda kako bismo iskomunicirali benefite putem online promocije. Što se tiče Pila, i tu idemo u promjenu, a trebala bi doći na dnevni red na sjednici do kraja godine. Tu će biti prijedlog da oni koji su kupili DuCard mogu doći gratis na Pile, izbacili bismo vaučere za muzeje. Nismo dizali prihode, vjerojatno ste u pravu da smo mogli planirati više sredstava u proračunu, no htjeli smo povući ručnu, a kad se situacija pokaže stabilnom, onda otvoriti proračun, ići u participativno budžetiranje, u rebalansiranje i sl. Još uvijek se nalazimo u vremenima neizvjesnosti i teškim financijskim okolnostima,“ izjavio je gradonačelnik.

Franković se složio s Vlahušićem, ali i ostalima koji su izložili svoje amandmane.

„Cijene DuCarda i karte za zidine su izjednačene, osigurana su sredstva za promociju DuCarda kako bismo iskomunicirali benefite putem online promocije. Što se tiče Pila, i tu idemo u promjenu, a trebala bi doći na dnevni red na sjednici do kraja godine. Tu će biti prijedlog da oni koji su kupili DuCard mogu doći gratis na Pile, izbacili bismo vaučere za muzeje. Nismo dizali prihode, vjerojatno ste u pravu da smo mogli planirati više sredstava u proračunu, no htjeli smo povući ručnu, a kad se situacija pokaže stabilnom, onda otvoriti proračun, ići u participativno budžetiranje, u rebalansiranje i sl. Još uvijek se nalazimo u vremenima neizvjesnosti i teškim financijskim okolnostima,“ izjavio je gradonačelnik te opisao o čemu je razmišljao kad je išao na posao.

„Izgubili smo 500,600 milijuna kuna. Izgubili smo i vrijeme i novac, zamislite što smo mogli napraviti od tog novca. Pandemija nas je zamrznula u vremenu, no znamo koji su nam ciljevi – održati likvidnost, nastaviti sa socijalnim davanjima, ali i nastaviti s promocijom Grada kako bi nam se to isplatilo kad se gospodarstvo oporavi,“ izjavio je dodavši kako vjeruje da će se najkasnije do lipnja ove godine situacija popraviti.  

„Opet rastu prihodi za zaposlene. Mjesečno trošimo preko 20 milijuna za kredite i plaće za zaposlene, to je golo preživljavanje. Vlahušić je ponudio model iz kojeg možemo zarađivati novce, to moramo iskoristiti,“ izjavio je Ivan Tropan (SDP), a njegova stranačka kolegica Bonačić Obradović je također imala pitanja oko zaposlenika i plaća u gradskoj upravi.  

Kristić je upitao što se događa s Dubrovačkom stanogradnjom, ali i s pothodnikom i braniteljskim naseljem na Nuncijati. Vijećnici su niz pitanja uputili prema gradonačelniku, od digitalizacije, preko sanacije Grabovice, do zgrade TUP-a. 

Dio vijećnika imao je kritiku jer nisu sudjelovali u kreiranju proračuna.

„Predlagatelj ovog proračuna je gradonačelnik. Tijekom izrade proračuna putem amandmana možemo davati prijedloge. No, gradonačelmik je taj koji kaže je li se nešto prihvaća ili ne. Da sam ja sastavljao proračun bio bi drugačiji, ili netko drugi. Jedan govornik je rekao da bi bilo dobro da se proračun donosi jednoglasno. Jadan je svaki strateški dokument koji se donosi jednoglasno, to se tako donosilo u Partiji koje sam ja član bio 14 godina. I ja mislim da se Respect the City jedan folirant koji uzima pare na ničemu, ali dobro,“ izjavio je Pero Vićan (DDS).

„Naši sugrađani su vidjeli tko, što i kako predlaže. Ne radi se ovdje o jednoumlju. Grad Dubrovnik ima nadstandard kakav nema nijedan grad u RH. U vremenima pandemije smo ga se mogli odreći. Nismo to napravili. Rezat nećemo jer naši sugrađani trebaju imati taj nadstandard,“ nadovezao se Franković te krenuo odgovarati na pitanja. 

„Što se tiče POS-a radimo zakonsku prilagodbu, vjerojatno da će to vrlo brzo ići, kao i branitelji na Nuncijati. Hija studija je dorađena, očekujemo do dva mjeseca da će se trebati čekati na potvrdni odgovor, u što ne sumnjamo. Igralište na Pločama – preuzeli smo obvezu od Županije i prva lipa koja dođe će se uložiti u to igralište koje je u katastrofalnom stanju i zahtjeva puno više od 50 tisuća kuna. Što se tiče Kaša, u lošem su stanju, užasnom, međutim nije nadležnost Grada nego Županijska lučka uprava. Stalno poduzimamo nečije tuđe zadaće, nećemo sve. Centar za autizam – maksimalno radimo, nije to nacrtaj na papiru, trebamo napraviti dugoročno rješenje, puno je tu toga, uključili smo najveće stručnjake. Zgrada TUP-a – radimo dubinsku analizu cijelog društva, kad bude okončana, to ćemo predstaviti, cilj je da UTD Ragusa kupi Društvo TUP, ali korak po korak. Sportska dvorana Mokošica – trebaju nam svugdje, slažem se, ali imamo određene projektne dokumente i nosimo to sve u proračunu za početak gradnje. Građevinsku dozvolu bismo trebali dobiti za prvu boćarsku dvoranu na zatvorenom do ljeta. Što se tiče Pila, imali smo sastanak s dionicima, dogovorili smo sve što smo pronašli kao problematično. Budućnost sigurno donosi povećanje cijene na Pilama, nipošto ne sljedeće godine, ali u budućnosti da,“ izjavio je Franković.

Više uskoro. 

Popularni Članci