GRAD IZDVAJA 30 MILIJUNA KUNA ZA STUDENTSKI DOM: Za 18 mjeseci svi studenti u Dubrovniku će imati smještaj

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Vedran Pervan
Sjednica Gradskog vijeća, 18. po redu, održava se danas u Velikoj vijećnici, a ne dnevnom redu su samo dvije točke. Radi se o Prijedlogu zaključka o prihvaćanju teksta Sporazuma o sufinanciranju izgradnje Studentskog doma u Dubrovniku i Prijedlogu odluke o izmjeni i dopuni Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima.

Prema riječima predsjednika Vijeća Mata Frankovića, danas istječe rok da Sveučilište do podne dostavi Sporazum o sufinanciranju izgradnje Studentskog doma u Dubrovniku pa je sjednica sazvana brzo i u kraćem roku no što je to inače slučaj.

'Srđevac' Ljubomir Nikolić predložio je skidanje točke o autobuserima s dnevnog reda.

'Osobno sam član Povjerenstva. Na Povjerenstvu smo donijeli jedan zaključak, a potom su se gradonačelnik Andro Vlahušić i predsjednik Vijeća Mato Franković sastali s predstavnicima agencija i donijeli nešto drugo. Dobili smo materijale niti 24 sata prije sjednice. Mene osobno to vrijeđa, kao člana Povjerenstva i kao gradskog vijećnika,' izjavio je, na što je predsjednik Vijeća, kao predlagatelj, kazao kako Odluka nije promijenjena nego je dodatno pojašnjena kako ne bi došlo do zloupotrebe te kako će se njome u gradsku kasu uprihodovati dodatnih milijun kuna. Točka nije dobila dovoljan broj glasova da bi se skinula s dnevnog reda.

I HSU-ova Olga Muratti složila se s Nikolićem te osudila brzopleto donošenje točaka koje nisu hitne.

'Drago mi je ovo što sam čula kod predlaganja dodatnih točaka. Drago mi je da još netko razmišlja kao ja. Drago mi je da shvaća što znači brzopleto stavljanje točaka na dnevni red bez da smo imali mogućnost davati amandmane i raspravljati jer je to unaprijed sve ono što ide mimo utvrđene procedure. To nikad neće dobro završiti, a primjer za to je Odluka o autotaksi prijevozu za koju i danas imamo nekakve dopune i izmjene. Sve ono što ide po hitnom postupku, a nije hitno i ne trbea biti, jer imamo dovoljno službi i strunjaka u Gradu, da kvalitetno i navrijeme pripreme materijale,' kazala je Muratti.

Franković je upitao koja od dvije točke nije hitna, na što je Muratti odgovorila kako je točka o studentskom domu hitna, kao i ona o autobuserima, ali kako nije bilo potrebno da dođe do njene hitnosti.

'Zbog čega hitnost? Jer nismo navrijeme napravili ono što smo trebali. Znali smo da je četvrti mjesec i da je grad pun turista,' kazala je. 

SPORAZUM O IZGRADNJI STUDENTSKOG DOMA

Gradonačelnik kao predlagatelj Prijedloga zaključka o prihvaćanju teksta Sporazuma o sufinanciranju izgradnje Studentskog doma u Dubrovniku pojasnio je isti.

'Molim vas da ovu točku izglasamo u cijelosti. Govorimo o tri vremenska razdoblja. Prije 20 godina, pokazala se potreba da brojni ljudi trebaju imati smještaj u Dubrovniku. Prije 10 godina, odredilo se da će studentski dom biti na području Montovjerne. Bilo je različitih ideja. Donijeli smo odluku da ćemo platiti komunalni doprinos od osam milijuna kuna, potom da ćemo sudjelovati s 30 milijuna kuna u izgradnji i s tom odlukom je Sveučilište nastupilo pred Agencijom za EU fondove, koja je prije nekoliko dana napisala da to treba jasno napisati jer Država nema tih 30 milijuna kuna. Grad Dubrovnik će, prema ovom Sporazumu, Sveučilištu osigurati milijun i 700 kuna u ovoj godini što ćemo osigurati Rebalansom. Treba donijeti Odluku da ćemo u narednoj godini 12 milijuna, a godinu iza 16 milijuna kuna. Ovo nije naša obaveza nego naša dobra volja jer je pitanje Sveučilišta državno,' kazao je te dodao kako novac ne pada s neba, ali kako novca ima te kako dio istog leži na računu Blagih djela, i to čak 25 milijuna kuna.

'Od toga se mogao izgraditi dom za starije u Gružu,' izjavio je gradonačelnik.

HDZ-ova Sanja Putica kazala je kako i kao gradska vijećnica, i kao saborska zastupnica, podržava ovu subvenciju.

Vijećnik i ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica se zahvalio u ime Sveučilišta te dodao kako je ovo preduvjet da u roku od 60 do 90 dana dobiju pozitivnu udluku za izgradnju Doma. Dodao je i kako će izgradnja, sukladno planu, trajati 18 mjeseci, a početi krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Prijedlog je usvojen jednoglasno.

Popularni Članci