GDJE JE LOGIKA?! Boris Jokić posjetio Dubrovnik i šokiralo ga što nije još nikoga

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Davor Puklavec/PIXSELL i Goran Mratinović
Boris Jokić, javnosti poznatiji kao jedan od autora i voditelja reforme obrazovanja, odnosno kurikularne reforme posjetio je Dubrovnik te u svom komentaru za Tportal pisao o onome što ga je u Gradu zasmetalo.

Naime, u napisu za Tportal zasmetao ga je popust za domaće, poglavito za plaćanje WC-a.

"Put od Ploča do Dubrovnika među najatraktivnijim je i najljepšim na Mediteranu. Tih stotinjak kilometara ispunjeno je nevjerojatno privlačnim prizorima ušća Neretve, plantaža mandarina, Pelješca koji se elegantno spaja s kopnom, Stonskih zidina, farmi školjaka…Kada cesta probije prema Elafitima ne možete se nego osjećati ponosnim zbog svih ljepota koje Hrvatska ima. 'This is faboulous!', u isti mah bi govorile punica i šogorica. Kada su se počeli nazirati obrisi starog grada šestogodišnji nećak dječje iskreno je pitao 'Is this a fairytale town?." - piše Jokić.

"Bajkovit je taj Dubrovnik. Mjesto je to u kojem je svaki pogled jedinstven, a svaki kamen obilježen poviješću. Toliko lijep da nema osobe na ovome svijetu koja ga ne bi tijekom života barem jednom željela posjetiti. Toliko privlačan da neki u njega dolaze privatnim avionima, mnogi kruzerima na jedan dan, a dio njih bez puno novca i autostopom. Na tim se ulicama ovoga kolovoza nalazi cijeli svijet i to ovom svjetskom gradu pristaje. O turizmu u Dubrovniku je mnogo toga već rečeno. Glavni je to izvor prihoda ovog bogatog grada, ali ujedno i veliki izazov. Što je turizam izraženiji, gradovi postaju sve nepristupačniji za život stanovnika. Dubrovnik tu ni po čemu nije iznimka." - napisao je.

No, ubrzo se uhvatio i WC-a, odnosno naplaćivanja istih.

"Ne postoji očitiji primjer diskriminacije od toga da nekome naplaćujete zadovoljenje najosnovnije fiziološke potrebe, a nekima uslugu dajete besplatno. Za turističku zemlju i jedan svjetski grad diskriminacija na osnovu jezika posebno je ružna. Ukazuje ona na to da ljude koji nam dolaze ne doživljavamo kao nama jednako vrijedne. Štoviše situacija kada im naplaćujemo uriniranje, koje je za nas besplatno, jasan je znak da ih ne vidimo kao ljude već isključivo kao novčanice. U osnovi toga nalazi se isključivo pohlepa, a upravo ona može nepovratno ugroziti hrvatski i dubrovački turizam." - napisao je.

"Ovakva ponašanja udaraju na srž osobnih identiteta onih koji dolaze. Spremni su oni i na parking od 75 kn, pa čak i na različite cijene sladoleda, ćevapčića i škampi, ali ne i na to da im netko naplaćuje WC dok osobi iz Zagreba to ne čini. Sve psihološke spoznaje ukazuju da će im se ta činjenica utisnuti duboko u pamćenje - puno dublje nego Knežev dvor, vaterpolo pod zidinama i pogled na Lokrum." - riječi su Borisa Jokića.

Tekst u cijelosti pročitajte OVDJE.

Popularni Članci