'

FRANKOVIĆ U EMISIJI OTVORENO "Podaci kažu da 900 tisuća nekretnina u Republici Hrvatskoj, koje su namijenjene stanovanju, u ovom trenutku ne obavlja tu funkciju"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Screenshot HRT
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković gostovao je sinoć u emisiji Otvoreno, na temu poreza na nekretnine. 

Na društvenim mrežama podijelio je dio emisije, uz opis: "Porezom na nekretnine omogućit ćemo povećanje stambenog fonda za dugoročni najam i konačno kapital više neće pobjeđivati demografiju".

"Ono što je ključno za istaknuti, u skoroj budućnosti porez za kuće na odmor bi prestao postojati, uvest će se porez za nekretnine kojim će se oporezivati isključivo i jedino one nekretnine koje se nalaze u kratkoročnom najmu ili one nekretnine koje su funkcijski sposobne za bilo kratkoročni, bilo dugoročni najam, ali nisu stavljene u funkciju. Isključivo i jedino će porez ići u tom smjeru", kazao je gradonačelnik.

"Ono što je važno za istaknuti - porezno opterećenje se neće dogoditi kod objekata koji će biti u dugoročnom najmu. Na taj način Vlada RH zapravo radi na jednoj politici omogućavanja priuštivog stanovanja, poglavito mladim ljudima, jer i sami ste u uvodu emisije rekli da je u Republici Hrvatskoj 600 tisuća stanova koje je prazno, a ukupno podatak kaže da je 900 tisuća nekretnina u Republici Hrvatskoj koje je namijenjeno stanovanju u ovom trenutku ne obavlja tu funkciju. 600 tisuća njih se ne nalazi na tržištu, 200 tisuća nekretnina se nalazi u sustavu kratkoročnog najma, a 100 tisuća nekretnina se nalazi otprilike u sustavu za obavljanje različitih gospodarskih djelatnosti. Pa tako imamo zubarske radnje, različite obrte koji se nalaze u stanovima. Kada bi ovom politikom samo deset posto od 900 tisuća nekretnina pustili na tržište i dopustili dugoročni najam, to bi značilo da automatski 90 tisuća stanova izlazi na tržište i omogućava zapravo priuštivo stanovanje, poglavito mladim ljudima", dodao je gradonačelnik. 

Popularni Članci