Franković o kupnji TUP-a: 'Sve ide u dobrom smjeru, napravili smo dva od potrebna četiri koraka'

Autor: Aida Čakić
Gradonačelnik Mato Franković komentirao je kako napreduje proces kupoprodaje Tvornice ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda TUP d.d.

- Prvi i osnovni korak je da društvo UTD Ragusa i TUP d.d. stvore sporazum o namjeri prodaje dionica. Inicijalna ponuda koju su oni istaknuli je 10,2 milijuna eura, ali to vrijedi za paket od sto posto dionica. Jasno smo u razgovoru s vodećim ljudima TUP-a rekli kako nismo spremni kupiti manje od 75 posto dionica jer onda nemamo kontrolni paket i ne možemo raditi strateško planiranje upravljanja društva onako kako mislimo da to treba. Prema informacijama koje smo dobili od strane odgovornih osoba, bit će i više od 75 posto na prodaju - kazao je Franković.

Naznačio je kako UTD Ragusa trenutno priprema dokumente za kreditno zaduženje za kupnju TUP-a tako da bi do kraja ožujka sklopila ugovore sa svim dioničarima te u roku od osam dana uplatila iznose na njihove račune i upisala dionice u svome vlasništvu.

- Pred nama je opsežan posao, ali i iza nas je veliki posao koji smo odradili. Naime, dokazali smo razlog opravdane kupnje navedenog društva i prikupili smo brojnu dokumentaciju koja će biti potrebna bankama kako bi se odlučili koju ćemo odabrati za kreditno zaduženje. Napravili smo dva, od potrebna četiri koraka i idemo prema trećem, a to je dobivanje kredita, dok je četvrti izvršenje kupoprodaje. Vjerujem da sve ide u dobrom smjeru i nadam se kako nas ništa neće poremetiti u tome - istaknuo je Franković.

Komentirao je i ostavku koju je najavi direktor UTD Raguse Igor Jurišić.

- Od se odlučio samovoljno povući i mi za sad nismo razmišljali o novim kadrovskim rješenjima jer trenutno samo razmišljamo o kupnji TUP-a. Krajnji cilj je integracija društva s UTD Ragusom tako da nismo razmišljali o tome tko će voditi to društvo dok je 'zec u šumi'. Dok se posao ne završi i dok se ne sklope svi ugovori i dođe do kupoprodaje, onda ćemo planirati tko će biti na čelnom mjestu. Svakako to će biti jedna osoba koja je zaposlenik Grada Dubrovnika kao privremeno rješenje dok ne dođemo do onog pravog - kazao je gradonačelnik pohvalivši Igora Jurišića kako je odradio 'sjajan posao'.

- To je čovjek koji je uspješno vodio društvo u njegovim najtežim vremenima. Zajedno smo došli do toga da ga konsolidiramo, radili smo na tome da ga otkupimo od države za nešto više od 17 milijuna kuna i u konačnici smo došli do toga da je društvo stabilno, da je kupilo dionice Luke Dubrovnik i da je spremno za kupnju dionica TUP-a - zaključio je gradonačelnik Mato Franković.

Popularni Članci