FINA U PROBLEMIMA I u Dubrovniku slijede drastična rezanja, ukidanje radnih mjesta i funkcija

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Nikša Klečak
Financijska agencija (Fina) planira reorganizaciju u svom poslovanju i u kadrovima, a čini se kako neće zaobići ni podružnice i ispostave na jugu Hrvatske. 

Kako neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik, u Fini u Dubrovniku bi se trebao smanjiti broj radnih mjesta, u prvom redu osoblja koje radi na šalterima. Procjenjuje se kako bi najmanje 10 osoba moglo otići, što je značajan rez. Ipak, neslužbeno doznajemo kako se djelatnicima pri tom nude otpremnine. 

Također, upitno je i direktorsko mjesto u agenciji. Štoviše, Fina razmatra o potpunom ukidanju te funkcije za dubrovačku podružnicu. Osim toga, kako neslužbeno doznajemo, razmišlja se i o ukidanju dijela ispostava, poput ispostave u Veloj Luci i na Lastovu. 

Sve navedeno rezultat je teške krize u kojoj se našla agencija. Prema izvješću koje je poslala Saboru, Fina je prošlu godinu zaključila sa 17 posto manje prihoda, a neto dobit bila je manja za 87 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ukupni prihodi bitno su smanjeni zbog smanjenja prihoda od poslova provedbe ovrha. 

Podsjetimo, Vlada RH je u travnju prošle godine uvela moratorij na ovrhe građana, što je potrajalo sve do 18. listopada, što je u konačnici utjecalo na poslovanje Fine i izazvalo krizu. Uz to, smanjene su cijene prisilne naplate, prihod od poslova platnog prometa i usluga za građane i poduzetništvo jer su se u pandemiji češće koristile e-usluge. Ako se u obzir uzme podatak kako Fina na plaće osoblja potroši više od 50 posto prihoda, onda je bilo i logično kako će se rezovi najprije osjetiti na radnim mjestima. 

Dubrovački dnevnik uputio je novinarski upit Fini oko spomenutih drastičnih promjena. Iz agencije nisu htjeli odavati detalje, ali su potvrdili kako će doći do promjena u organizacijskoj strukturi i broju radnika. 

„Fina je u veljači 2021. donijela Strategiju digitalne transformacije za razdoblje 2021. – 2025., kojom se određuju nove strateške smjernice odnosno ciljevi za idućih pet godina. Dio spomenute Strategije odnosi se na optimizaciju procesa i organizacijske strukture Fine, stoga možemo potvrditi da će doći do djelomične izmjene organizacijske strukture i broja radnika. No, s obzirom na činjenicu da restrukturiranju prethodi kolektivno pregovaranje između Fine i radničkog vijeća, još uvijek nema konkretne odluke, pa stoga nismo u mogućnosti detaljnije odgovoriti na Vaša pitanja,“ odgovorili su iz Fine na upit Dubrovačkog dnevnika.

Objavljeno u tiskanom izdanju Dubrovački dnevnik petkom. 

Popularni Članci