Evo kakve nam promjene sprema Libertas i kad stupaju na snagu

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Lucija Komaić
Nadogradnja sustava naplate

Točka dnevnog reda koja se tiče Izvješća o poslovanju Libertasa u protekloj godini izazvala je burne reakcije na posljednjem Gradskom vijeću, a bilo je riječi i o nadogradnji sustava naplate koji uvodi Libertas.

Direktor Libertasa Đuro Deranja već je najavio kako će Libertas u sklopu nadogradnje sustava naplate uvesti nove multifunkcionalne kartice. Tako se uvodi višenamjenska City karticu pomoću koje će se moći iskoristiti popusti na određene usluge, a novost je i Vrijednosna kartica.

- ‘Na kartici će se naći određeni iznos koji će građani moći koristiti. Naime, ukoliko budu htjeli koristiti javni gradski prijevoz, građani će doći na automat gdje će im od cijelog iznosa biti odbijen iznos koji će potrošiti na prijevoz, ali će i ta karta uključivati popuste na usluge,’ pojasnio je Deranja te dodao kako će ona biti idealna za povremeno korištenje.

Libertas će uvesti i elektronske obavijesne ploče koje su praksa u velikim hrvatskim i svjetskim gradovima, a na kojima će građani i turisti moći provjeriti gdje se nalazi autobus koji čekaju. Iako je bilo govora o uvođenju mogućnosti plaćanja pokaza preko interneta, Deranja je kazao kako to ipak neće biti realizirano zajedno s prethodno spomenutim promjenama.

- ‘Kod takve vrsta plaćanja postoji problem jer bi operater na banci trebao odmah evidentirati uplatu i provesti promjenu, što bi zapravo trebao biti brz proces, ali u praksi ipak zahtjeva neko vrijeme. Znači, promjene neće moći biti odmah evidentirane, a vi ste već uplatili novac za uslugu. To je jedan od minusa takve ideje tako da ona ipak neće biti realizirana uskoro,’ pojasnio je direktor Libertasa.

Po pitanju nadogradnje sustava naplate, Deranja naglašava kako se radi o posljednjoj i najnovijoj opremi u tehnologiji koja se tiče prijevoza. Napravljen je i natječaj za elektronske obavijesne ploče na koje ćemo ipak morati malo pričekati dok bismo prve nove kartice mogli očekivati nakon turističke sezone.

-‘Ugovor je potpisan u ožujku i rok izrade je 10 mjeseci, a po mom mišljenju, plan će biti ostvaren i prije zadanog roka. Međutim, dolazi nam sezona, a navedene je promjene pomalo nezahvalno provoditi u srcu sezone kako ne bismo uveli pomutnju. Stoga ćemo ipak pričekati da sezona završi,’ kazao je Deranja.

Deranja vjeruje kako će uvođenje novih kartica uroditi plodom budući kako Libertas bilježi stalni rast prihoda od prodaje karata, a naglasio je i uspješnost projekta uvođenja dubrovačke kartice koja omogućuje popust na usluge koje, između ostalih, pruža i Libertas. Također dodaje kako će nadogradnja sustava naplate povećati atraktivnost Libertasovih usluga, ali i pružiti širu lepezu mogućnosti građanima i turistima. 

Popularni Članci