EMOTIVNO NA OTVARANJU IZLOŽBE O 'GROFOVIMA': 'Oni su po nacionalnosti čovječnost, po vjeroispovijesti ljubav' (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Izložba 'Tragovi vječnosti' otvorena je danas u atriju Sponze, povodom 30. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije 'Grof'. Autori izložbe su Goran Peraica i Tihana Magaš Biuk, dijete hrvatskog ratnog invalida iz Osijeka, koji su prikupili fotografije, oružje, priče i svu potrebnu građu te prikazali što Grofovi jesu i koliko su doprinijeli oslobađanju juga Hrvatske od napada agresora u Domovinskom ratu.

Izložba 'Tragovi vječnosti' otvorena je danas u atriju Sponze, povodom 30. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije 'Grof'. Autori izložbe su Goran Peraica i Tihana Magaš Biuk, dijete hrvatskog ratnog invalida iz Osijeka, koji su prikupili fotografije, oružje, priče i svu potrebnu građu te prikazali što Grofovi jesu i koliko su doprinijeli oslobađanju juga Hrvatske od napada agresora u Domovinskom ratu.

Od prvog do zadnjeg dana Domovinskog rata pokazali su se kao istinski heroji. Bilo ih je posvuda, gdje god da je agresorska vojska napadala hrvatsko područje, oni su ga branili, od Konavala pa sve do Vukovara. Svoj obol su dali u brojnim akcijama koje su doprinijele borbi za hrvatsko osamostaljenje, od Oluje preko Maslenice do oslobođenja krajnjeg juga Hrvatske, a oni koji se razumiju u ratne činjenice znaju kako je malo onih koji su bili tako obučeni i tako dobro organizirani kao što su to bili pripadnici Specijalne jedinice policije 'Grof'. 

„Kultura sjećanja je nešto na što smo institucionalno zaboravili, a ne bi trebalo biti tako. Mi smo zapravo sve fotografije i riječi koje su nam pripadnici specijalne jedinice,  ali i njihove obitelji rekli, pretočili u izložbu. Tu su i materijali namijenjeni srednjoškolcima i digitalnim sadržajima kako bi sve bilo pristupačnije, a svjedoče o cijelom biću Grofova od razrušenog Dubrovnika do danas, običnih 'malih', ali zapravo velikih ljudi koji su bili na pravom mjestu u pravo vrijeme,“ kazala je Magaš Biuk dovršivši svoj govor mišlju o Grofovima – oni su po nacionalnosti čovječnost, po vjeroispovijesti ljubav, a kao zalog budućnosti nada su i primjer kakav čovjek uistinu treba biti.

Program je vodio te se prisutnima obratio poznati TV izvjestitelj i dubrovački branitelj Andrija Jarak koji je podsjetio kako je 10 pripadnika jedinice poginulo, a 30 ih je teže ili lakše ranjeno.

„Zato je ova jedinica važna za mlađe generacije, kako bi znale što se to dogodilo 1991. godine, tko je koga napao, tko se od koga branio, jesu li se palile gume i slične maštarije iz velikosrpske propagandne mašinerije. Ovdje se branila Hrvatska. Kad je prva granata udarila u tvrđavu sv. Ivana, svijet je skočio  i to je bio okidač da svijet reagira,“ izjavio je Jarak.

Klapa Ragusavecchia izvela je pjesmu 'Mojim prijateljima', čiji je autor pok. Srećko Kljunak.

 „Nakon ove izvedbe, srce se stegne, a emocije buknu i uvijek je malo teško. Obiteljima poginulih pripadnika mogu kazati - mi smo uvijek zajedno, vi ste dio nas i ostat ćemo vam potpora dok nas ima, radeći ovakve stvari, ne zaboravljajući naši braću koji su dali ono najvrjednije što se moglo dati za slobodnu Domovinu. S 30 godina odmaka od početka stvaranja slobodne i neovisne države Hrvatske, kao pripadnik Grofova, stvarno mi je još veći ponos i čast što sam bio dio te priče. A vjerujem da tako razmišljaju i svi članovi naše Udruge. Važno je gledati pozitivno i sve raditi s ljubavlju, pa se tako i dogodila ova suradnja između Tihane Magaš Biuk i nas, ali ovdje moram spomenuti još jedno ime, Lovorku Krajinović Tot, dijete branitelja iz Vukovara, dijete koje je također prošlo pakao rata. Danas je profesorica povijesti. Hvala što si pristala raditi s nama! Tako smo zapravo povezali Vukovar, Zadar, Dubrovnik... Hrvatska smo u malom,“ izjavio je predsjednik Udruge Hasib Alibegović Ale.

„Naši članovi danas sudjeluju u svakodnevnom životu, stvarajući, radeći marljivo, zapošljavajući, neki čak i preko 200 radnika. Nismo spali na teret države, aktivni smo u društvenom životu,“ izjavio je Ale.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Mato Franković.

„Početak obrane RH se bazirao upravo na policijskim snagama. Policija je bila ta koja je nosila obranu RH. Nekad mi se čini da nedovoljno često to ponavljamo, pa zaboravljamo koliki su obol dali. Ne želim ovo pretvarati u velike govorancije, no nekoliko je stvari bitno istaknuti. Činjenica je da je trebalo na početku biti hrabar i biti spreman dati sebe za slobodnu Hrvatsku. Uvijek razmišljam i o onima koji to nisu napravili pa bih molio Andriju, bolje će citirati nego ja, a više puta smo o tome razgovarali, onaj jedan natpis koji je stajao na ulazu u Grad, a mislim da ga moramo vratiti da bismo pokazali što je to ovaj Grad tražio od onih koji to nisu napravili,“ kazao je Franković.

„Grad nikada neće zaboraviti da, od onih što su ga napadali, samo su gori oni koji ga nisu branili, čak i kada je taj grad, koji im je bio najviše što su imali u životu, tražio najmanje što je mogao, da budu u njegovim podrumima, ne kao zarobljenici, nego kao svjedoci njegove patnje...,“ citirao je Jarak nakon čega je Franković nastavio svoj govor.

„Zato je potrebno kontinuirano, koliko god to nekima išlo na živce, isticati veliku žrtvu svih branitelja i onih koji su dali svoje živote, ali i onih koji su na to bili spremni. Nikad se ne trebamo umoriti isticati istinu. Svi koji ste dubrovački branitelji, koji ste branili ovaj Grad, godinama ste slušali priču kako su neki drugi branili Grad, da u ovom Gradu nije bilo ljudi, nije bilo branitelja...,“ kazao je Franković dodavši kako su se upravo zbog toga potrudili prezentirati oslobodilačke akcije na jugu Hrvatske i napore branitelja.

„Prva oslobodilačka akcija u RH je bila deblokada juga Hrvatske koja je pokrenula cijelu priču,“ istaknuo je Franković dodavši kako je zato potrebno 'više i češće isticati žrtvu i sve ono što su branitelji dali za slobodu Dubrovnika, promicati istinu o Domovinskom ratu i pričati priču o žrtvi hrvatskih vojnika i njihovoj spremnosti na davanje vlastitih života'.

Dubrovački dnevnik krajem 2019. godine, uz Dan branitelja Dubrovnika, objavio je emotivnu ratnu priču o 'Grofovima' koju možete pročitati u nastavku: 

EMOTIVNA RATNA PRIČA O ‘GROFOVIMA’ Neprijateljska vojska je već zauzela Bosanku, no oni nisu htjeli ostaviti svog teško ranjenog prijatelja

Popularni Članci